FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Ionuț Chirilă furibund: „Mutu la naționala U21? E ca și cum m-ai pune pe mine director la banca Rothschild”

Articol de - Publicat joi, 09 ianuarie 2020 09:00

Ionuț Chirilă (54 de ani) contestă iminenta numire a lui Adrian Mutu la naționala U21 și consideră că el ar fi trebuit să fi fost alesul FRF.

- Domnule Chirilă, sunteți puțin deranjat de poziția FRF... 
- Mutu n-are niciun fel de competență pentru acest post! Nu a trecut prin etapele acestei profesii pentru a ajunge să antreneze o astfel de echipă. 

Nu are experiență în meseria de antrenor! El poate fi doar un bun conducător: e clădit pentru a fi un manager de talie internațională! Îl recomandă sistemul de relații pe care și l-a făcut în lume ca fotbalist, faptul că e un băiat inteligent și că a încununat meseria de manager, inclusiv la Dinamo, unde eu spun că a făcut-o foarte bine. Însa astea n-au legătură cu antrenoratul. Dar nu cred în antrenorii care se nasc - cred doar în jucătorii care se nasc! - ci în antrenorii care se construiesc.  

Oare de ce Guardiola, înainte să antreneze un imperiu ca Barca, și-a făcut ucenicia antrenând, ani buni, copiii de la academia ”La Masia” și Barcelona B? Cum de Stramacioni, până să-i dea Moratti echipa pe mână (n.r Inter), a antrenat două grupe de juniori la Roma, pentru ca pe urmă să ajungă la Inter U21? Oare de ce Marco Rose, care i-a dat 4-0 lui Hagi, a antrenat două grupe de juniori ale clubului și echipa de tineret înainte să fie numit la echipa mare? Nu poți fi antrenor fără să treci prin aceste etape ale profesiei. Să poți ajunge la maturitatea de a controla un club puternic. Eu nu sunt lăsat să antrenez o națională de tineret, în condițiile în care am demonstrat că merit să fac asta.

Ionuț Chirilă: „FRF îl compromite pe Mutu!”

- Oficialii FRF ar putea imputa că n-ați mai antrenat de foarte mult timp.  
- Ranieri a făcut o pauză de 2 ani după ce a fost dat afară de la cârma naționalei Greciei, învins de Insulele Ferroe, după care a reușit să câștige Premier League! Iar faptul că eu nu antrenez îl știe toată România - asta din cauza unor factori extrasportivi, care n-au legătură cu criteriile de competență.  E și vina FRF, care trebuia să-mi dea naționala U21 acum 5 ani, de când echipa lui Burleanu a preluat administrația. FRF îl compromite pe Mutu dacă îi dă pe mână echipa națională de tineret. Numirea lui Mutu ar fi echivalentă cu numirea mea ca director general al Băncii Rothschild (n.r una dintre cele mai importane bănci din istorie, cu o vechime de peste 3 secole) de la Geneva, în condițiile în care aș avea doar 8 clase.  

- Rădoi a reușit la U21 fără o experiență semnificativă în urmă. De ce Mutu nu ar face-o? 
- S-a întrebat cineva de ce niciunul din jucătorii care au ajuns în semifinală la EURO U21 nu a fost curtat de niciun club mare din Europa? Pentru că ei au rămas la stadiul de talente, răsărite dintr-o decizie bună a FRF, și anume regula U21, dar nu li s-a dat consistență și nu au fost consolidați. Acesta e apanajul antrenorilor! 

În semifinala cu Germania, deși aveam o echipă de 3 ori mai talentată ca tehnicitate, am văzut o formație adversă cu trasee și automatisme de joc care, în ciuda lipsei tehnicii, construia atacuri poziționale, cu înlănțuiri de 8-10 pase și finalitate gândită, factori care au dus la rezultatul final. Asta în timp ce echipa României arunca mingea în careu, la întâmplare. Cornerele lui Ianis erau respinse de nemți în permanență . N-am încercat să forțăm jocul de pase scurte, combinații și devieri, lucru la îndemâna jucătorilor noștri, datorită tehnicii superioare de care vorbeam mai devreme. 

Din ce a făcut naționala rezultate? Din realizări individuale ale unor jucători talentați sau din forța colectivă? FRF a fabricat un antrenor căruia i s-a dat un Ferrari pe mână și, chiar și fără carnet, motorul de 600 de cai putere l-a dus învingător într-un duel cu Vettel, care conducea o Skoda. Motiv pentru care vine Spania cu un Bugatti, cu Busquets și Morata, și te puvlerizează. Federația trăiește într-o mare eroare. 

- Deci unde se greșește? 
- Vreau să vin în spiritul aceste afirmații vizavi de faptul că jucătorii români nu sunt construiți și rămân la stadiul de speranțe, pentru că antrenorii nu sunt numiți pe criterii de competență. Exemple clare sunt:

1. Dacă Răducioiu și Lupescu n-ar fi plecat la o vârstă fragedă în Europa, unul n-ar mai fi jucat la Milan, iar celălalt la Leverkusen.  
2. Dacă Mutu și Chivu n-ar fi fost exportați la 20 de ani, probabil că niciunul n-ar mai fi ajuns la Chelsea sau Inter.  

Jucătorii români extrem de talentați, pentru desăvârșire, au nevoie de competența antrenorilor din vest și de profesionalismul lor - oameni care nu sunt numiți politic, sau la propunerea unor foști șefi de Servicii, sau pentru că sunt nepoții unor miniștri cu funcții de conducere administrative în anumite partide politice care s-au perindat pe la putere - pentru a deveni certitudini într-un fotbal mare.  

Dacă cei 4 jucători ar fi stat în România până la 25-26 de ani, niciunul n-ar mai fi făcut obiectul marilor echipe la care au activat cu succes. Este o mare durere faptul că antrenorii români nu se ridică la nivelul talentului jucătorilor și își ascund neputința profesională în lipsa științei de a construi, spunând tot timpul proprietarilor / oficialilor că nu au jucători. Ăsta e dezastrul fotbalului românesc. Așa se pierd jucători pe bandă în România. 

Ionuț Chirilă: „Eu am produs echipele, nu Pițurcă”

- Revenind la postul de antrenor. De ce ar trebui să preluați dumneavoastră naționala U21? 
- Păi aici vorbim de echipa națională. Am calificat echipa la turneul final din Austria, după 10 ani de necalificări al niciunei reprezentative. Rezultatul? Au apărut un Alin Stoica, un Sînmărtean, un Codrea. Tot cu tineri am demonstrat și la Rapid, cu o investiție de numai 50.000 de dolari, unde am luat primul și singurul titlu la tineret. Clubul a obținut atunci un profit de 12.000.000 de euro. Raț cumpărat cu 10.000 de dolari, vândut cu 2.700.000, Bratu gratis, vândut cu 3.000.000, Niculae gratis, vândut cu același preț, Ghioane luat cu 10.000, vândut cu același preț. Plus Mărgăritescu, Maftei, Grigore, Voicu. Acești jucători, cu excepția lui Ghioane, au fost promovați de mine la prima echipă, dar și la naționala de tineret. 

Naționale pe care nu am fost lăsat să le antrenez din cauza relației pe care o aveam cu Mircea Lucescu și pe care federalii și impresarii nu o tolerau. A fost numit abuziv Victor Pițurcă, cu larg concurs al impresarilor cu influență din fotbalul românesc, lucru nemeritat, de altfel, dacă privim realizările în privința fobtaliștilor tineri, a promovării lor, cât și a științei de a transforma jucătorii din perspective în certitudini. Sunt echipele produse de mine, nu de Victor Pițurcă! În prima națională am produs 10 și în a doua națională alți 10.  Plus că am demonstrat și la seniori, unde am promovat Chiajna în Liga 1 și am fost exponentul fotbalului spectacol, cu 7 jucători sub 21 de ani, o echipă care mergea spre autofinanțare și de la care am fost ”executat” mișelește, din interesele obscure ale unor oameni fără limite. 

- Bun. Deci spuneți că ați putea reproduce astfel de performanțe? 
- Normal, eu am demonstrat-o înainte, am cum să vorbesc. Ei? N-au produs nimic. Am parcurs toate etapele profesionale și am ajuns la maturitatea de a putea gestiona o astfel de echipă. Am produs jucători, am calificat echipe la turnee finale, am făcut performanță în Liga 1, la Chiajna, cu niște jucători anonimi, ca să nu mai vorbim de cele 4 titluri de campioană națională cu Dinamo, cu cea mai valoroasă generație, pe care o tot dau exemplu. Cu Hîldan, Dinu Cezar, Petre, Lică Laurențiu sau Tararache - transfer care a salvat clubul din faliment. 

Ionuț Chirilă: „Suporterii nu vor tolera asta la nesfârșit”

- Ce mesaj ați avea pentru Răzvan Burleanu? 
- Aș vrea să-nțealagă un lucru! Criteriul sportiv este în strânsă legătură cu managementul administrativ. Dacă mai vine un 5-0 cu Spania, cetățeanul simplu care vine cu trenul de la Alba Iulia, 7 ore, să vadă naționala, nu va putea tolera, le nesfârșit, umilință după umilință. Burleanu trebuie să-nțeleagă un lucru pe care nu i l-a putut explica nimeni, în frunte cu Comisia Tehnica, având în vedere incompetența oamenilor din care este compusă.


Când joci contra Spaniei, împotriva unui miliard de euro în teren, dat de filozofia unui fotbal cu istorie de sute de ani, nu te poți bate „box-to-box” cu Carvajal, Moreno sau Ramos. Pe situații de ”unu contra unu”, Spania se oprește, de milă!, la 5-0. În aceste condiții, selecționerul României trebuie să creeze acea forță colectivă, înregimentând jucătorii în trasee și automatisme de joc, care să echilibreze diferența de valoare individuală dintre jucătorii iberici și ai noștri.  

Ce ne-a arătat meciul cu Suedia? Că în lipsa unor automatisme de joc, jucătorul de la care se aștepta cel mai mult, Mitriță, fiind tot timpul în situații de „unu contra unu” cu jucători mai puternici decât el, s-a lovit ca de un zid, iar atunci valoarea sa a devenit egală cu zero. Dacă Mitriță, pe cunoașterea unghiurilor de joc și pe automatisme cu mijlocașii din preajmă, ar fi jucat în zonă liberă și ar fi intrat în combinații, bazându-se pe tehnica sa superioară, n-ar mai fi fost obligat să cedeze în astfel de dueluri și ar fi fost mult mai productiv. Criteriul financiar e în strânsă legătură cu criteriul administrativ și tot ce a făcut Burleanu se va prăbuși ca un castel de cărți în lipsa rezultatelor, care sunt consecința unui management tehnic dezastruos, dat de incompetența oamenilor din jurul său. 

- De ce n-aveți încredere în Comisia Tehnica? 
- Deciziile pe care le-a luat și le ia în continuare aruncă fotbalul românesc în aer și nu sunt luate pe criterii de competență. Stoichiță trebuie să-și dea demisia! Nu are nicio situație de ieșire. Dacă deciziile au fost luate peste capul lui și el a fost doar o marionetă, trebuie să-și dea demisia din demnitate. Iar dacă deciziile au fost luate de către el, ca șef al comisiei, trebuie să plece pentru lipsă de competență și cultură fotbalistică, dovadă fiind ultimele rezultate ale „tricolorilor”.  

Rezultatele unor astfel de decizii hilare și halucinante ale așa-zisei Comisii Tehnice, dacă se vor concretiza, vor fi un alt 0-5 cu Spania, o altă umilință cu Suedia și probabil o nouă rușine istorică în duelul cu Islanda. Asta va fi încununarea iresponsabilității unor oameni care vor da destinele tehnice ale echipelor naționale.  

Nu pe competență, ci pe alte interese meschine fără niciun fel de argument profesional care să stea în picioare - inducându-l în eroare pe președinte, chiar dacă acesta este de bună credință - iar fotbalul românesc va rămâne doar cu niște tineri talentați care, în lipsa științei de a fi construiți și consolidați, vor stagna la stadiul de speranță, fără să aibă vreodată contact cu fotbalul mare, înșelând și spulberând totodată speranțele milioanelor de suporteri români. 

Credeți că, în al 12-lea ceas, Comisia Tehnică va desemna selecționerul pe criterii de competență? Și nu pe alte interese meschine și de altă natură, riscând să arunce fotbalul românesc în aer? Câți antrenori numiți la tineret de la preluarea administrației de către Burleanu au avut măcar 5% din performanțele mele?

VIDEO // Ionuț Chirilă explică ce îi lipsește lui Ianis Hagi: „Cu asta te naști”

Vezi și: 

Adrian Mutu acceptă provocarea: „Sunt pregătit să fiu selecționerul României U21!” + la ce sumă renunță

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
johanisoaia
johanisoaia  •  13 Octombrie 2020, 14:38

"jucătorul de la care se aștepta cel mai mult, Mitriță, fiind tot timpul în situații de „unu contra unu” cu jucători mai puternici decât el, s-a lovit ca de un zid, iar atunci valoarea sa a devenit egală cu zero." Hmmm, unde am vazut asta? Da, in meciul cu Islanda. Bravo Ionut Chirila. Respect

601066343395064
Viorel Ovidenie  •  11 Ianuarie 2020, 13:46

Asta-i dus tare cu pluta, se crede "alfa si omega fotbalului", a invatat fotbal din cartile lui taica-sau si nu pe un teren de fotbal, iar acum are tupeul si obraznicia sa se compare cu Mutu, care in afara faptului ca a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care ia avut tara noastra, cu performante greu de egalat prea curand, a avut de-a lungul intregii sale cariere antrenori extraordinari, de la care a avut ce invata . Bai Chirila, du-te bai la baie si racoreste-te, poate iti mai ies fumurile din cap, iar, daca chiar crezi ceea ce spui, du-te mai baiatule, ia si antreneaza o echipa din liga a patra, adu-o in primul esalon si dovedeste ca poti. Cu vorbe goale mai bine stai in tribuna sau uita-te la televizor , ca doar esti baiat destept .

104459837173638
Dinu Stefan  •  09 Ianuarie 2020, 22:41
Postat de Vlad Hartea pe 09 Ianuarie 2020, 19:14

Asta nu-i normal la cap !! Nu a dat in viata lui cu piciorul in minge, dar se vede cel mai mare antrenor roman !! Frf a ales bine, asa cum a facut si atunci cand l-a numit pe Radoi la nationala de tineret !! Jucatori de valoarea lui Mutu si Radoi, nu au nevoie de diplome ca sa antreneze, avand in vedere ca au jucat, mai ales Mutu, la un nivel cat se poate de ridicat !! Diplomele se pot obtine si ulterior !!

domnul chirila mai are frati ??? atunci viitorul romaniei e pe maini bune !!!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează