FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Undă verde pentru meciurile României cu Kosovo » MAE explică în ce condiții vor avea loc întâlnirile din preliminariile Euro 2024

Naționala României, Foto: Imago Images
Naționala României, Foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 11:46 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 13:10

FRF a primit aprobarea Guvernului României pentru ca echipa națională de fotbal a României să poată juca meciurile cu reprezentativa statului Kosovo, programate în preliminariile Euro 2024. 

CONTEXT:

  • Kosovo va fi una dintre adversarele României în Grupa I din preliminariile EURO 2024, alături de Elveția, Israel, Belarus și Andorra.
  • Meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023.
    Primele două echipe din fiecare grupă se califică automat la EURO 2024, unde gazda, Germania, este calificată din oficiu. Restul de 3 participante, până la 24, vor fi decise de un play-off între cele 12 echipe necalificate la EURO cu cele mai bune rezultate în Nations League 2022/2023. Play-off-ul este programat în martie 2024.
  • Calificarea la Euro 2024 din Germania este obiectivul pentru care a fost menținut în funcție selecționerul Edward Iordănescu, în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor.
Patrick Mouratoglou, primul mesaj după anunțul că Simona Halep a fost depistată pozitiv » Ce a scris după 18 ore + Răspunsul jucătoarei
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Patrick Mouratoglou, primul mesaj după anunțul că Simona Halep a fost depistată pozitiv » Ce a scris după 18 ore + Răspunsul jucătoarei

Forul condus de Răzvan Burleanu a solicitat avizul autorităților, deoarece România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008.

În răspunsul pentru GSP, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat că participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către România a statalităţii Kosovo.

MAE explică în ce condiții vor avea loc întâlnirile dintre România și Kosovo

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este deja în contact cu instituțiile/entitățile române cu atribuții în buna desfășurare a partidelor pe care echipa națională de fotbal a României le va disputa în calificările pentru Campionatul European de Fotbal din 2024. 

MAE va acționa potrivit competențelor sale pentru a sprijini participarea echipei României în condiții care să nu interfereze cu poziția națională față de statutul provinciei Kosovo, poziție care rămâne neschimbată, şi în acord cu normele de organizare ale competiției respective.

În acest context, este de avut în vedere inclusiv faptul că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, asociaţiile internaţionale de specialitate nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Astfel, deşi autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din provincia Kosovo, această regulă nu este necesar a fi extinsă la asociaţiile sportive, care, așa cum s-a arătat mai sus, nu au caracter guvernamental.

Din acest considerent, participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo.

În același timp, este de amintit faptul că principiile după care se conduc asociațiile sportive internaționale includ și non-interferenţa factorilor politici în activitatea sportivă.

Provincia Kosovo a dobândit calitatea de membru cu drepturi depline al Asociației Federația Internațională de Fotbal (FIFA) și al Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și are, în consecință, posibilitatea de participare la competițiile organizate de acestea; de altfel, o parte dintre membrii acestor asociații nu reprezintă state”, se arată în răspunsul MAE pentru GSP.

Undă verde pentru meciurile României cu Kosovo » MAE explică în ce condiții vor avea loc întâlnirile din preliminariile Euro 2024
Kosovo va fi adversara României în preliminariile Euro 2024, Foto: Imago Images

Moldovenii i-au interzis! Au jucat cu Kosovo în Italia

Meciul dintre Republica Moldova – Kosovo, din septembrie 2020, s-a jucat în Italia, la Parma. 

Motivul? Nu se poate intra în țară cu pașaport de Kosovo. În schimb, în România este permis accesul.

„N-am putut găzdui selecționata statului Kosovo în Republica Moldova și am fost nevoiți să căutăm un teren neutru. Ne-am dorit foarte mult să jucăm în România, dar nici vecinii noștri nu au recunoscut statul Kosovo pe plan internațional. Atunci am hotărât să organizăm meciul în Republica Italiană, țară în care avem o diasporă foarte mare”, spunea atunci vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal, Dragoș Hîncu.

Spania, Grecia și Cipru au jucat în Kosovo

Spania, o altă națiune care nu recunoaște independența statului Kosovo, s-a duelat cu naționala condusă de Alain Giresse în preliminariile CM 2022, 2-0 și 3-1. De asemenea, Cipru și Grecia au jucat în trecut împotriva statului Kosovo.

5 țări din Uniunea Europeanănu recunosc statul Kosovo: România, Spania, Cipru, Grecia și Slovacia

VIDEO. Mihai Stoichiță, despre adversarii României în lupta pentru EURO 2024

Citește și:

Cazul incredibil al lui Jefte: șomează până în ianuarie » Acuzații din tabăra atacantului

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
paolo11
paolo11  •  24 Octombrie 2022, 06:53
Postat de alexiosas pe 23 Octombrie 2022, 11:44

bine ba,e in spaniola,in italiana e come tagliatella ce esti

Vai de soarta ta...

alexiosas
alexiosas  •  23 Octombrie 2022, 11:44
Postat de paolo11 pe 23 Octombrie 2022, 05:46

Nu e "como", daca tot esti tare in gura...

bine ba,e in spaniola,in italiana e come tagliatella ce esti

paolo11
paolo11  •  23 Octombrie 2022, 05:46
Postat de alexiosas pe 22 Octombrie 2022, 15:42

special tare mai e fotbalul asta...putem juca cu kosovarii la toate sporturile inventate dar la fotbal,trebuie sa cerem parerea "specialistilor".....Panduru,Dumitrescu,como se dice in romena si mimi ce zic,e voie?

Nu e "como", daca tot esti tare in gura...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close