FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Ladislau Bölöni critică atacurile xenofobe ale ultrașilor români având o ieșire rasistă: „O dobitocie atât de mare! De asta suntem considerați țiganii Europei”

Articol de GSP - Publicat marti, 10 septembrie 2019 10:34

Ladislau Bölöni (66 de ani), antrenorul celor de la Royal Antwerp, fost selecționer al României între 2000 și 2001, a condamnat în termeni duri atacurile xenofobe fără precedent ale ultrașilor români la adresa vecinilor de la Budapesta, scandate în meciurile cu Spania și Malta. 

„Eu sunt ungur. Vă întreb: «şi care e vina noastră?» E o lipsă de educaţie totală. Una deosebit de dureroasă. Prietenul meu cel mai bun e un român pe care nu concep să nu-l vizitez, atunci când mă duc acasă, la Târgu Mureş. Şi cum ar fi ca la un meci, el să sară şi să scandeze «Afară, afară, cu ungurii din ţară»? E o dobitocie atât de mare! Pur şi simplu, aşa ceva e peste puterea mea de înţelegere! 

Nu vreau să accept că nivelul cultural din România a ajuns atât de jos. Şi, credeţi-mă, aş spune la fel, dacă ar exista scandări similare împotriva românilor în Bulgaria sau în Ungaria! Şi e groaznic că au fost astfel de scandări murdare în meciuri cu Spania şi cu Malta, fără nicio legătură cu Ungaria! 

(...)Ei bine, când văd asemenea episoade şi când aud că se scandează împotriva ungurilor în meciuri cu Spania şi cu Malta, atunci îmi dau seama de ce suntem consideraţi ţiganii Europei! Şi, atenţie, n-am nimic cu ţiganii, dar ştiţi ce vreau să spun. Şi mai e ceva extrem de dureros.

Astfel de manifestări grobiene nu vin doar din partea unui grup restrâns, nu sunt doar 10-20 de inşi care fac aşa ceva la meciuri şi pe care dumneavoastră îi numiţi huligani. Drama e că în România sunt milioane de oameni cu un astfel de comportament, cu o astfel de gândire. Şi sunt toleraţi de cei din jur. Asta e un lucru cu adevărat trist”, a declarat Bölöni, într-un interviu acordat în Adevărul.

De ce expresia lui Boloni este rasism

Comparația lui Boloni este rasistă deoarece pleacă de la prejudecata că romii ar fi o categorie etnică inferioară, iar cuvântul „țigani”, un termen discriminator în sine, este folosit în acest context cu sens peiorativ.

„Nu vom fi printre primele zece naționale ale Europei”

Antrenorul lui Royal Antwerp a vorbit și despre evoluțiile selecționatei lui Cosmin Contra. 

„Deci, chiar şi dacă vom ajunge la Campionatul European, nu vom fi printre primele zece naţionale ale Europei. O să fie frumos, într-adevăr, să mergem la Euro, vom striga de bucurie, ne va oferi un sentiment mare de satisfacţie, însă să nu pierdem anumite lucruri din vedere! Puterea fotbalului românesc nu e dată doar de o calificare a naţionalei la un turneu final.  

Ţine şi de nivelul campionatului intern şi de jucătorii pe care îi avem în străinătate şi de cum se prezintă cluburile româneşti în competiţiile continentale, dar şi de numărul spectatorilor care vin la meciuri. De aceea spun că trebuie să avem o imagine per ansamblu când evaluăm fotbalul nostru”, a mai spus Boloni, potrivit sursei citate. 

Vezi și: 

Ultrașii au comis-o și la Ploiești! I-au scos din minți pe oficialii FRF cu vulgarități și scandări XENOFOBE la adresa Ungariei

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (53)
1529889800438003
Ferenc József  •  11 Septembrie 2019, 01:01

ce spuneti ca e rasism, de fapt e o constatare. Nu Boloni spune despre ***, ci el, implicand si pe el isusi, spune ca suntem numiti astfel in Europa. Toti. Si el, si restul. Nu el ne numeste asa

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

grid
grid  •  10 Septembrie 2019, 22:16

Tu confunzi naționalitatea cu cetățenia. Toată lumea știe că ambii părinți ai Biancăi sunt români, mama vâlceancă, tata argeșean. La rândul lor, din părinți români.

remarque
remarque  •  10 Septembrie 2019, 22:01
Postat de remarque pe 10 Septembrie 2019, 14:24

Laci draga. In momentul in care ii consideri pe ***, semenii nostri(si ai tai) ca fiind ultimii oameni se cheama ca esti xenofob. Deci toata morala ta este falsa. Or fi *** altfel, dar au fost robi pana acum 100 de ani. Nu au fost crestinati, integrati in societate etc. Au fost vite si atat. Unde voiai sa ajunga?

Uite cum nu este voie sa folosesti cuvantul ***. pe site-ul GSP. Bun, Boloni are voie sa-l foloseasca daca se refera la noi romanii care chipurile am fi *** Europei. Este imoral insa sa comentezi facand referire la apelativul pronunta de Boloni? Pai romanul lui Ioan Budai Deleanu se numeste Tiganiada. Credeti ca se va schimba titlul in Rromaniada? Ce sensibilitati absurde aveti domnilor ziaristi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează