FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

PRELIMINARII EURO 2020 // Cum a testat Contra naționala ca pe un cobai: „Poate la club să faci așa ceva!” + Lecția din Serie A de la Allegri

Articol de , , - Publicat marti, 10 septembrie 2019 10:06

Selecționerul Cosmin Contra (43 de ani) experimentează pe echipa națională toate sistemele de joc studiate la școala de antrenori: cu trei fundași sau cu patru, cu un atacant sau cu doi, ba cu trei mijlocași, ba cu patru, împotriva tuturor indicațiilor specialiștilor din fotbal.

Va reuși România să câștige următoarele trei meciuri și să se califice la Euro 2020? În octombrie și în noiembrie vor avea loc jocurile cu Feroe, cu Norvegia și cu Suedia, decisive în campania „tricolorilor”, și Contra nu este încă hotărât asupra rețetei cu care ar trebui să progreseze naționala.

El bâjbâie de la un meci la altul și ar putea continua experimentele, din moment ce mai sunt partide de disputat. Cum a testat până acum pe națională ca pe un cobai?

„Poate la club să faci așa ceva!”

Doar în meciurile cu Spania și cu Malta, cele mai recente, a trecut din 3-5-2 în 4-2-3-1 și din 4-3-1-2 în 4-4-2. Gică Craioveanu, un amic al lui Contra, a rămas și el uimit de schimbările dese, radicale: „La nebunia lui «Guriță» și la nebunia mea, poate o să ne certăm, dar eu cred că e mai greu la o națională să treci la 5-3-2 chiar înaintea unui meci cu Spania. La club e altceva, acolo ai timp pentru antrenamente, poți să exersezi tactica”.

Nu numai Craioveanu a sesizat că selecționerul e cam nehotărât. Ilie Dumitrescu a remarcat cum Contra a aruncat la gunoi planul cu care începuse partida cu Spania: „În primele zece minute din repriza a doua s-a schimbat sistemul, a urcat Chiricheș la mijloc și din 3-5-2 a devenit 4-2-3-1, cu Marin și cu Chiricheș în fața apărării”.

I-a amestecat pe toți în doar trei zile

Contra a mai jucat 4-3-1-2 în deplasarea din Malta, 4-4-2 cu Feroe, 4-2-3-1 în Suedia. Au mai rămas puține tactici studiate la școala de antrenori pe care să nu le fi testat Cosmin în preliminariile acestea!

Feroe, Norvegia, Suedia, Spania sunt adversarele din ultimele meciuri, iar selecționerul ar mai avea, așadar, ocazii să experimenteze cu alte patru sisteme: 3-4-3, 4-3-3, 4-3-2-1, 3-4-1-2. Așa ar cam epuiza combinațiile posibile pe tabla de tactică din vestiar!

Craioveanu i-a atras atenția că o echipă de club poate fi „dresată” mai ușor să schimbe tactica, întrucât modul de lucru e altul, tehnicianul are la dispoziție jucătorii zi de zi, are suficiente ocazii să lucreze cu ei.

Contra a avut tot lotul doar trei zile înaintea partidei cu Spania! Și nici nu sunt toate zile „pline”, potrivite pentru antrenamente normale, din moment ce mulți fotbaliști ajung la Mogoșoaia deja obosiți de la cluburi sau cu lovituri, deci au nevoie mai mult de refacere pentru partidele internaționale, nu de antrenamente serioase. 

„Contra a folosit cu Malta sistemul pe care ar fi trebuit să-l aplice cu Spania! În primul meci am fi avut nevoie de două vârfuri, care să fi pus presiune pe Ramos și pe Llorente, fundașii centrali spanioli, și să fi împiedicat construcția”  - Cornel Dinu, fost selecționer

Se vede că n-are experiență

Parcursul șovăitor al lui Contra confirmă un principiu pe care-l pronunțase Andrei Vochin în momentul în care Federația îl angajase pe Daum: 

„Un selecționer trebuie să aibă o experiență mare în antrenorat, e obligatoriu! De ce? Fiindcă la club îți permiți să experimentezi și să nu-ți iasă strategia la un meci, la două. Mai ai 30 și ceva de etape în care poți să repari echipa și situația din clasament. La națională sunt zece meciuri într-o campanie de calificare și nici nu contează toate la fel, în câteva ai adversare slabe. Dacă experimentezi într-un meci internațional și ai pierdut, deja calificarea s-a îndepărtat, devine foarte greu să mai recuperezi handicapul, din moment ce-ți mai rămân puține partide”. 

Contra, 43 de ani, n-a acumulat multe experiențe ca antrenor și a câștigat un singur trofeu, Cupa României cu Petrolul.

Allegri: „Nu poți schimba oricând sistemul!”

Nici măcar antrenorii celor mai mari cluburi, beneficiari ai unor jucători de top, nu se încumetă să jongleze cu tacticile, de teamă că și-ar bulversa echipele. 

Când a preluat-o pe Juventus după mandatul lui Antonio Conte, Massimiliano Allegri a moștenit o formație care jucase în 3-5-2 și câștigase cu sistemul acesta an de an campionatul. Allegri, care ar fi preferat o apărare din patru fundași, a explicat de ce n-a reformat imediat echipa: „Nu poți schimba sistemul oricând de-a lungul unui sezon, trebuie să aștepți momentul potrivit. Am așteptat o serie cu câteva rezultate bune, un moment mai liniștit, când jucătorii aveau deja încredere în mine și în forța grupului”. 

VEZI ȘI:

ROMÂNIA // Patru teme pe masa lui Cosmin Contra » Sunt la mijloc postul lui și calificarea „tricolorilor” la EURO 2020!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
1855404521272822
Elias Teistra  •  10 Septembrie 2019, 13:30

Dacă se va juca ca până acum, nu avem nici o șansă de calificare ! De ce ?! Foarte simplu, pentru și alții vor aceasta, adică Norvegia și mai ales Suedia, echipe care vor face totul ca să ia punct(e) in România! Iar dacă noi ne-am chinuit cu Malta - ce contează ratările - ce vom face i ultimul meci de acasă cu Suedia ? Vom trăi cu speranța că poate Spania ne va ceda un punct acolo ?! Vom fi depășiți la golaveraj cu siguranță, de cele două echipe scandinave. Uitati-va la meciurile rămase. Nu am ce contesta, Federația, cu oamenii din spatele ei, au ales un om ; putea fi altul, poate mai capabil, mai pregătit, dar nu a fost să fie așa, cum nu mai este de ceva timp bun la echipa națională și nu ne rămâne decât să asistăm la un posibil alt eșec și ce va mai conta că Guriță își va da demisia, că oricum tot acolo vom rămâne, in lumea a treia a fotbalului și nu pentru că nu mai exista echipe mici și mari, ci pentru că cei care conduc fotbalul românesc nu se gândesc decât la profit, iar acesta sa fie cat mai rapid și consistent ; nu investesc in viitor decât prea puțin și fără cap ! Trist, ca și tot ce se întâmplă în țară. Apropo, știți ce populație au Malta sau Feroe ?

mosvasile
mosvasile  •  10 Septembrie 2019, 11:57

Greseste ca se ia dupa presa!Care e asmutita de Becali!Nemultumit ca nu-i baga marfa!De aia a fost bun Piturca!

282695555608300
Iliescu Gabriel  •  10 Septembrie 2019, 11:56

Ați ajuns sa îl comparați pe Contra cu Alegri... Asta da jurnalism!!!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close