FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISLANDA - ROMÂNIA

Reykjavik: povești, frumusețe și greutăți » Cum arată viața în orașul în care România joacă barajul pentru EURO 2020

Articol de , - Publicat luni, 02 martie 2020 14:11

Reykjavik, orașul în care naționala României va lupta pe 26 martie pentru calificarea la EURO 2020, e o capitală cu prețuri foarte mari și cu peisaje ca niște decoruri pentru literatură și pentru film 

  • Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
  • Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
  • Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).

Reykjavik e o scumpete de oraș. Și la propriu, și la figurat. Suporterii care vor călători din România în Islanda pentru meciul de pe 26 martie nu-și vor putea permite să se comporte precum străinii ajunși în Centrul vechi din București, fiindcă o bere costă șase sau șapte euro. Un burger e 15 euro, o supă cu carne de oaie sau cu pește costă la fel. Chiria unui apartament apropiat de centrul orașului valorează 1.200 de euro.

Reykjavik: povești, frumusețe și greutăți » Cum arată viața în orașul în care România joacă barajul pentru EURO 2020

Cine câștigă salariul minim, adică un pic peste două mii de euro, nu are cum să se descurce cu toate plățile. Pentru cei care acumulează bani suficienți, orașul oferă orice: restaurante bune, baruri pline-ochi în fiecare zi a săptămânii, cinematografe, muzee. Și cărți, multe cărți! Islanda consumă, „per capita”, cele mai multe cărți și reviste și zece la sută dintre locuitori publică, de-a lungul vieții, o carte! Educația și imaginația îi țin pe oameni ocupați într-un mediu în care nu e ușor de trăit.

Vremea rea și nopțile lungi din iarnă au drept antidot poveștile. Biserica Luterană e printre construcțiile cele mai înalte din țară, însă mulți islandezi încă mai cred în elfi și în alte creaturi fantastice. Păgânismul de „Lord othe rings” a fost o necesitate de-a lungul timpului. Un elf, custode al naturii, e bun când clima și peisajul sunt minunate și îngrozitoare în același timp.

VIDEOinformații din Islanda acolo unde România va juca pe 26 martie, barajul pentru calificarea la Euro 2020

 „Am ajuns aici în decembrie. Întuneric, ger... Mi se umflaseră mâinile și-mi spuneam zi de zi că nu mai puteam, că urma să plec acasă!”, povestește un român stabilit în Reykjavik. Atmosfera umedă-sărată e greu de suportat de către un străin.

 În Vikings, serialul creat de History Channel, Islanda e descoperită de Floki, faurul-fantastic al corăbiilor lui Ragnar Lothbrok, vikingul cuceritor al Angliei. Floki ajunge pe insulă și devine convins că peisajul cu apă fierbinte și cu gaz ieșind din pământ constituia un dar al zeilor. Gylfi Sigurdsson, cel mai important fotbalist islandez de azi, titular în formația lui Ancelotti la Everton, are și prenumele Thor, zeul tunetului și al forței. 

Portul vechi din Reykjavik, în care o corabie din lemn imensă poate avea oricare vârstă, te încurajează să-ți închipui că aici a acostat Floki atunci când s-a lăsat dus de valuri la întâmplare. E frig în mai tot timpul și curenții Atlanticului de Nord exagerează gerul. E greu de rezistat. 

Reykjavik: povești, frumusețe și greutăți » Cum arată viața în orașul în care România joacă barajul pentru EURO 2020

Și de aceea islandezii se comportă ca și cum ar alcătui cu toții o familie sau o castă, ca niște complici. Ceea ce îi face ușor de unit, de organizat inclusiv în fotbal. Sunt puțini, sectorul 3 din București are cu o sută de mii de locuitori în plus. Sunt deschiși într-un mod ciudat, parcă prea amabili și prea cooperanți. Un neam de pescari, de crescători de oi și de marinari îți răspunde la orice întrebare, te ajută cât poate.

2.000.000 de turiștiatrage anual Islanda, de peste patru ori populația țării. Din 2000 a pornit trendul acesta, în care vizitatorii îi depășesc pe locuitorii permanenți

Oamenii poartă geci subțiri când unui european normal îi e chiar frig rău și apar în tricouri dacă se fac zece grade. Se întind la plajă dacă sunt 18 grade. Dacă nu sunt și e frig și bate vântul, cum e vremea mai mereu, citesc, văd filme și își imaginează că elfii de sub pietre sunt cu ei, îi ajută să suporte vremea și munca grea. În puținele zile calde, angajatorii oferă zile libere. Ar fi păcat să treacă nesărbătorită vremea frumoasă. 

Citește și: 

EXCLUSIV Islandezii au stat de vorbă cu GSP: „Terenul nu va fi bun, dar tot aici jucăm și noi” + „Knattspyrnufelag e cea mai bună echipă de la noi, a voastră care e?”

VIDEO Vești îngrijorătoare de la corespondentul GSP la Reykjavik: „Există varianta să nu se joace, ar fi imposibil în aceste condiții!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
felix_grandet
felix_grandet  •  02 Martie 2020, 17:26

Felicitari pt articol! Senzational! Din descriere intrii in peisajul islandez, parca te vezi pe acolo mirandu-te de peisaj, de cladirile si magazinele micute si de faptul ca peste tot dai de oameni cititi si amabili... Bravo dl Remus! Bravo dl Iordache. Asta da experienta! Asta da articol!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează