FOTBAL  »  NATIONALA  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Portarul de etnie maghiară al Stelei, care a ratat șansa vieții, un meci România - Ungaria: „Ungurii mă făceau urât, românii mă criticau. Sunt român, ar fi fost o onoare să joc pentru țara mea”

Zoltan Ritli, într-o intervenție la meciul Steaua - Aston Villa, din 1997, meci câștigat de roș-albaștri cu 2-1 (foto: Guliver/Getty Images)
Zoltan Ritli, într-o intervenție la meciul Steaua - Aston Villa, din 1997, meci câștigat de roș-albaștri cu 2-1 (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de - Publicat joi, 25 noiembrie 2021 13:09 / Actualizat joi, 25 noiembrie 2021 17:43

Zoltan Ritli (53 de ani) a câștigat două titluri cu Steaua, în 1997 și 1998. În direct la GSP Live a vorbit despre marea dezamăgire a carierei sale: accidentarea care l-a împiedicat să joace în meciul România - Ungaria din preliminariile Euro 2000.

În iunie 1999, Zoltan Ritli avea 31 de ani și era unul dintre portarii consacrați din Liga 1. Dublu campion cu Steaua, goalkeeperul de origine maghiară a fost convocat de selecționerul Victor Pițurcă pentru meciul România - Ungaria (2-0) din preliminariile Euro 2000. E partida în care Gică Hagi a revenit la națională după ce își anunțase retragerea la finalul Mondialului din 1998.

Dialog tare între jurnalistul GSP Cristi Geambașu și Anghel Iordănescu: „Doar noi o numim Generația de Aur?” vs. „De ce nu spunem că Steaua 1986 e Generația de Aur?”
ROMÂNIA
Dialog tare între jurnalistul GSP Cristi Geambașu și Anghel Iordănescu: „Doar noi o numim Generația de Aur?” vs. „De ce nu spunem că Steaua 1986 e Generația de Aur?”

În condițiile în care Bogdan Stelea era accidentat, Ritli avea o șansă incredibilă să debuteze la națională, însă ghinionul l-a lovit cu două zile înainte de joc. În direct, la GSP Live, fostul portar de la Inter Sibiu, U Cluj, Steaua și Rocar a povestit:

„Am avut un moment foarte greu în 1999. Domnul Pițurcă m-a chemat la echipa națională după ce Stelea se accidentase. Era România - Ungaria. Pițurcă mi-a zis că trebuia să fiu eu titular. Joi m-am accidentat la genunchi, am făcut entorsă, și a apărat Lobonț. Avusesem deja două operații la genunchi. Am încercat să fac toate eforturile, dar nu s-a putut. Ar fi fost un moment foarte important pentru mine să apăr cu Ungaria”.

Zoltan Ritli: „Ungurii mă făceau urât, românii mă criticau. Sunt român, ar fi fost o onoare să joc pentru țara mea”

Înaintea partidei, Ritli s-a trezit în situația că este criticat de presa din ambele țări: „Am fost făcut urât de tot de presa maghiară. Au zis că nu poate ca eu să ascult imnul în tricou românesc. Apoi, un ziarist maghiar a făcut un interviu cu mine care era fals. Spunea că declarațiile mele ar fi fost cum că «echipa România e la fel și cu Hagi, și fără Hagi». 

Chiar am fost atacat foarte tare de presa din România pentru niște declarații pe care nu le-am făcut. Pentru mine era simplu. Cât trăiesc în România, sunt român. Chiar dacă sunt cetățean maghiar. Era o onoare să lupt pentru țara mea, nu aveam treabă cu cei din Ungaria”.

Adrian Păunescu a făcut o emisiune cu cenaclul Flacăra la noi în cantonament. La un moment dat, fiecare trebuia să dedice o melodie. Craioveanu și Adrian Ilie au zis: «Pentru Zoli, Az a szep!»

- Zoltan Ritli

Portarul de etnie maghiară al Stelei, care a ratat șansa vieții, un meci România - Ungaria: „Ungurii mă făceau urât, românii mă criticau. Sunt român, ar fi fost o onoare să joc pentru țara mea”
Zoltan Ritli (foto: arhiva GSP)

Zoltan Ritli, păcălit de impresar: „El lua banii și eu veneam acasă cu buzunarele goale”

Ritli - pe atunci portar la Olimpia Satu Mare - a avut șansa să joace în Ungaria imediat după Revoluția din 1989. A mers la echipa-satelit a lui Ferencvaros, însă a fost păcălit de impresarul său.

„Am fost 6 luni în Ungaria. Harghita KFT era sponsorul principal al lui Ferencvaros, era echipa satelit. Din păcate, din naivitate am dat mâna cu un impresar care m-a păcălit. Bay Gyuri se numea. Era și el portar pe la Târgu Mureș. Atunci era nevoie de acte de ședere. Pe perioada cât așteptai acolo trebuia să faci prin el contractul. El lua banii și eu veneam acasă cu buzunarele goale.

A făcut un contract pe trei ani. Am primit bani doar de benzină, cazare și masă. Clubul a plătit, dar a luat tot impresarul. M-am descurcat pentru că aveam o situație bună financiar, dar am venit acasă. N-am mai vrut să rămân, mi-a fost frică de faptul că pierd lotul B. Fusesem convocat”.

Citește și alte articole din emisiunea GSP Live:

VIDEO Spaima vieții trăită de steliști într-o deplasare: „Dacă nu veneau mascații, ne nenoroceau”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
jabs
jabs  •  26 Noiembrie 2021, 07:41

RESPECT !!! Un roman adevarat.

morzadobflicster
morzadobflicster  •  25 Noiembrie 2021, 22:11
Postat de tictictic pe 25 Noiembrie 2021, 18:17

Cred ca, inainte de Ritli si Tudor, cel mai mare portar al Stelei a fost Stefan Iordache. Desigur, exceptand legenda Duckadam. Insa e evident ca talpanistii nu stiu d-astea...:)

Nu uita ca la Steaua au jucat si Bogdan Stelea, Silviu Lung, Dumitru Stingaciu sau Ciprian Tatarusanu, toti cu meciuri multe in Nationala si Cupele Europene..

marian0904
marian0904  •  25 Noiembrie 2021, 20:11

Sa fii sanatos, Zoltan!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează