FOTBAL  »  NATIONALA  »  JOCURILE OLIMPICE

Cu cine joacă România la Jocurile Olimpice » Totul despre adversarii „tricolorilor”

Honduras va fi adversara României la JO // FOTO: concacaf.com
Honduras va fi adversara României la JO // FOTO: concacaf.com

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 aprilie 2021 11:28 / Actualizat miercuri, 21 aprilie 2021 14:55

Naționala României și-a aflat adversarele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în intervalul 22 iulie-7 august.

Reprezentativa României va pace parte din Grupa B, alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Honduras. „Tricolorii” au picat într-o grupă cu adversare accesibile și au șanse mari la calificarea în sferturi. 

Coreea de Sud

Coreea de Sud s-a calificat la Jocurile Olimpice după ce naționala sub 23 de ani a câștigat turneul de calificare al Asociației Asiatice de Fotbal. Naționala antrenată de Hak-bum Kim a câștigat toate meciurile, în finală trecând de Arabia Saudită, scor 1-0.

Din lotul folosit în calificări au făcut parte doar jucători din primele două ligi din Coreea de Sud, cel mai valoros fiind portarul Bum-keun Song, de la Jeonbuk Hyundai, cotat la 800.000 de euro. Pentru turneul olimpic, Coreea de Sud ar putea apela la două vedete internaționale: Heung-min Son (Tottenham, 28 de ani) și Kang-in Lee (Valencia, 20 de ani).

Honduras

Honduras a obținut în martie a patra calificarea consecutivă la Jocurile Olimpice, după ce a jucat finala turneului de calificare, pierdută la penalty-uri cu Mexic (1-1 după timpul regulamentar, 4-5 după penalty-uri).

Naționala lui Miguel Falero a avut jucători care evoluează în SUA, Honduras, Panama și Chile, dar și un fotbalist legitimat în Serie B, la Reggina. Cel mai bine cotat jucător e atacantul Douglas Martinez (23 de ani, Real Salt Lake City), care valorează 600.000 de euro.

De la naționala de seniori, Falero ar putea să mizeze și pe extrema Alberth Elis (25 de ani, Boavista).

Noua Zeelandă

Naționala sub 23 de ani a Noii Zeelande a câștigat în 2019 dreptul de participare la JO, triumfând la turneul de calificare din zona Oceania, după o serie de cinci victorii categorice, printre care și 5-0 în finala cu Insulele Solomon.

Noua Zeelandă este condusă de englezul Des Buckingham (36 de ani), iar cel mai bine cotat jucător e fundașul stânga Liberato Cacace (20 de ani, Sint-Truidense), cotat la 900.000 de euro. Cris Wood, atacantul de 29 de ani de la Burnley, ar putea fi vedeta lotului Noii Zeelande pentru JO de la Tokyo.

 Programul României la Jocurile Olimpice

  • 22 iulie: Noua Zeelanda - Coreea de Sud, Honduras - România (ora 14:00, ora României)
  • 25 iulie: Noua Zeelanda - Honduras, România - Coreea de Sud (ora 14:00, ora României)
  • 28 iulie;  România - Noua Zeelandă (ora 11:30, ora României), Coreea de Sud - Honduras

Date despre turneul olimpic din Japonia

  • nu va exista o partidă cu titlul de meci de deschidere, precum la CM sau CE. Pe 22 iulie, prima zi a turneului olimpic masculin, vor intra în competiție toate formațiile (opt jocuri), la ore care se suprapun.
  • finala se va disputa la Yokohama (7 august), pe cel mai mare stadion dintre cele selectate pentru turneul olimpic masculin.

Cine va juca pentru naționala României la Jocurile Olimpice

Selecționerul  Mirel Rădoi va putea duce în Japonia jucători născuți după 1 ianuarie 1997, plus alți trei în afara criteriului de eligibilitate. Va fi un lot de 23 de fotbaliști, e deja anunțată o listă preliminară de 61 de oameni, din care se va alege grupul final. Nu lipsesc vedetele I. Radu, Pașcanu, Manea, Man, I. Hagi, Coman, Mihăilă, Cicâldău, Moruțan, Olaru sau A. Ciobanu.

Cum ar arăta cel mai bun „11” al României: I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu*, Pașcanu, Bancu - R. Marin* (Cicâldău), N. Stanciu* - Man, I. Hagi, Mihăilă - Fl. Coman (A. Ivan)

Lista de 14 non-eligibili din care Rădoi poate alege 3 jucători în lot:

  • Portar: Căbuz (Viitorul, anul nașterii: 1996)
  • Fundași: Ad. Rus (MOL Fehervar, 1996), Nedelcearu (AEK Atena, 1996), Chiricheș (Sassuolo, 1989), Fl. Ștefan (Sepsi, 1996), Bancu (U Craiova, 1992)
  • Mijlocași: R. Marin (Cagliari, 1996), N. Stanciu (Slavia Praga, 1993), Chipciu (CFR Cluj, 1989), Cr. Ganea (Aris Salonic, 1992), Balaure (Astra, 1996)
  • Atacanți: Pușcaș (Reading, 1996), Budescu (Al Damac, 1989), Alibec (Kayserispor, 1991)

Sistem de calificare

  • se formează patru grupe a câte patru echipe
  • merg în sferturile de finală primele două clasate din fiecare serie
  • în sferturile de finală se încrucișează grupele A+B și C+D (loc 1 vs loc 2)

3 participăria avut fotbalul românesc la JO: Paris 1924 (0-6 cu Olanda), Helsinki 1952 (1-2 cu Ungaria) și Tokyo 1964 (locul 5)

VIDEO Ioan Sdrobiș, despre Mirel Rădoi: „Din minutul 80, dacă conduci, trebuie să conservi rezultatul”

Citește mai multe știri despre naționala României: 

România și-a aflat adversarele la turneul olimpic de fotbal! Cum arată grupele de la Jocurile Olimpice

FRF, prima reacție după tragerea la sorți pentru Jocurile Olimpice! Ce națională poate pune probleme: „Are jucători buni”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
magic4ever
magic4ever  •  21 Aprilie 2021, 16:20

Am avut noroc cu carul si avem o grupa foarte accesibila,trebuie castigata indiferent de jucatorii convocati...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close