FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SPANIA 1-2

ROMÂNIA - SPANIA 1-2 // Contra, pentru noi ești Daum 2! „Guriță” a luat 780.000€ pentru locul 4 în grupă și nicio victorie cu adversari de calibru

Fotomontaj: Stela Tănase
Fotomontaj: Stela Tănase

Articol de , , - Publicat sambata, 07 septembrie 2019 00:00

Selecționerul Cosmin Contra, 43 de ani, se plânge că nu e apreciat pentru ce a realizat cu România, dar naționala e în același punct în care o adusese și predecesorul său, Christoph Daum, 65 de ani.

  • Următorul meci pentru „tricolori” este cu Malta, duminică, 8 septembrie, de la ora 19:00, la Ploiești, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV

"În alte părţi munca mea este apreciată, pentru că se vede munca mea de antrenor, dar se pare că aici, în România, nu pot să mulţumesc pe toată lumea. Eu cred că am făcut o treabă bună până acum şi voi face în continuare. Cred că am făcut lucruri foarte bune de când sunt la echipa naţională, cred că se vede altceva în jocul echipei, chiar dacă nu pe toată durata partidei. Omul Contra nu are ce să îi reproşeze selecţionerului Contra". Declarația îi aparține lui Cosmin Contra și a fost făcută pe un ton răstit la finalul partidei cu Spania, de joi, pierdută la limită de naționala noastră, scor 1-2.

Are dreptate Contra să se plângă? A progresat echipa națională după ce Contra a preluat România de la Christoph Daum? Sau a regresat? Ce rezultate bune a produs naționala cu Cosmin selecționer? La toate aceste întrebări, Gazeta Sporturilor răspunde astăzi. Iar Contra e pus în dificultate. De realitatea ultimilor 2 ani. În care a fost antrenorul primei reprezentative.
Contra a venit selecționer chiar în locul lui Daum, cu care naționala se prăbușise complet.

Însă la o comparație între cei doi, exclusiv în meciurile oficiale, nu amicale, Contra nu are nimic peste antrenorul neamț:

Christoph Daum

8 meciuri oficiale
- toate în preliminariile CM 

Pe cine a bătut Daum
Armenia

0e cifra victoriilor obținute de România cu Daum selecționer în fața unor naționale care au în palmares cel puțin o prezență la un turneu final

Cosmin Contra

- 12 meciuri oficiale
- 2 în preliminariile CM
- 6 în Liga Națiunilor
- 4 în preliminariile CE

Pe cine a bătut Contra
Kazahstan, Lituania, Muntenegru, Feroe, Malta

0e cifra victoriilor obținute de România cu Contra selecționer în fața unor naționale care au în palmares cel puțin o prezență la un turneu final

Daum depășea doar Armenia și Kazahstan...

Tehnicianul neamț a avut un parcurs dezastruos în preliminariile CM 2018. În momentul în care a fost demis, România era abia pe locul 4, sub Polonia, Muntenegru și Danemarca. Naționala noastră, cu Daum pe bancă, se situa doar peste două naționale modeste, Armenia și Kazahstan.

Contra e doar peste Malta și Feroe

Unde e Contra în momentul de față? La jumătatea preliminariilor Euro 2020, România e fix pe aceeași poziție pe care o lăsase și Daum! Pe locul 4. Spania, Suedia și Norvegia sunt deasupra, în vreme ce sub noi se află două naționale care nu contează absolut deloc, Malta și Feroe, țări care sunt cu mult chiar și sub Armenia și Kazahstan.

Daum când a fost demis

1. Polonia 19p
2. Muntenegru 16p
3. Danemarca 16p
4. ROMÂNIA 9p
5. Armenia 6p
6. Kazahstan 2p
 

Contra în prezent

1. Spania 15p
2. Suedia 10p
3. Norvegia 8p
4. ROMÂNIA 7p
5. Malta 3p
4. Feroe 0p

A ajuns să gândească și să acționeze ca Daum!

În ultimul lui meci pe banca României, tehnicianul neamț a folosit o formulă de start în care au evoluat 4 stoperi: Moți, Chiricheș, Toșca și Găman, ultimul folosit ca mijlocaș în fața apărării. Joi seară, cu Spania, Contra a mizat și el pe 4 fundași centrali în primul "11": Chiricheș, Nedelcearu, Grigore și Toșca. Mai mult, în startul reprizei secunde l-a urcat pe Chiricheș mijlocaș în fața apărării.

Muntenegru - România 1-0, septembrie 2017, ultimul meci al lui Daum
Tătărușanu - Benzar, Moți, Chiricheș, Toșca - V. Găman, R. Marin - Chipciu, Maxim, B. Stancu - Fl. Andone

România - Spania 1-2, septembrie 2019, cu Contra pe bancă
Tătărușanu - Benzar, Nedelcearu, Chiricheș, Dr. Grigore, Toșca - Deac, R. Marin, N. Stanciu - Pușcaș, Keșeru

LIGA NAȚIUNILOR

Contra și-a apărat CV-ul și a sacrificat naționala

A fost o competiție în care miza principală pentru România a fost să evite căderea în urna a 4-a la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020. Cum Serbia a câștigat grupa, așa cum era de așteptat, naționala noastră a avut șansa ca la ultimul meci, din Muntenegru, să câștige la două goluri diferență și să fie în urna a 3-a. Am condus 1-0, scor la care Contra a preferat să securizeze succesul în loc să forțeze marcarea încă unui gol. S-a terminat 1-0, România a căzut în urna a 4-a și în actuala grupă pentru Euro 2020 ne batem cu două echipe pentru locul 2, Suedia și Norvegia, în loc de una singură, ca în cazul în care ne-am fi impus în Muntenegru cu 2-0.

CÂȘTIGURI

Daum l-a debutat pe Marin, Contra pe Pușcaș

Dintre jucătorii pe care ultimii 2 selecționeri i-au debutat în echipa națională și care astăzi sunt câștiguri reale pentru prima reprezentativă se numără Răzvan Marin și George Pușcaș. Daum a fost cel care i-a oferit primului șansa de a evolua în premieră în echipamentul tricolor. S-a întâmplat în meciul Armenia - România, din toamna lui 2016, când Răzvan avea numai 20 de ani și jumătate. Contra are meritul de a-l fi promovat pe Pușcaș, pe care l-a debutat în vara anului trecut, când atacantul avea 22 de ani! 

A încasat deja 780.000 de euro!

Peste două săptămâni se împlinesc 2 ani de când Cosmin Contra a fost instalat în postul de selecționer al României. A semnat un contract în baza căruia are un salariu lunar de 32.500 de euro. Rezultă un câștig anual net de 390.000 de euro! Practic, în toată această perioadă, în care naționala României nu a bifat niciun progres real, Contra s-a ales cu 780.000 de euro!

540 de mii de euroa fost salariul net pe care îl avea Daum ca selecționer

420 de mii de euroera salariul anual net pe care îl câștiga Pițurcă la națională

390 de mii de euroe salariul pe an pe care îl are Contra

"Dacă nu ne calificăm la Euro 2020, plec singur din postul de selecționer al echipei naționale"
Cosmin Contra

"Și-a pus singur presiune pe el spunând că renunță dacă nu se califică, i-am și zis «Ce te-a apucat să zici că pleci?». Mi-a replicat că pentru asta a venit, să ducă România la Euro"
Mirel Rădoi

Victorii cu naționale care au un turneu final în CV, în perioada 2012-2016, cu Pițurcă și Iordănescu:

MECIUL / SELECȚIONER
Turcia - România 0-1 Pițurcă
România - Ungaria 3-0 Pițurcă
Grecia - România 0-1 Pițurcă
România - Irlanda de Nord 2-0 Iordănescu

Toate cluburile l-au dat afară mai devreme

Contra n-a mai rezistat nicăieri atât de mult cât rezistă la națională

- are 714 zile de când a fost angajat selecționer, un mandat-record pentru cariera lui
- la Petrolul, clubul la care a stat cel mai mult, a petrecut 497 de zile în funcție
- la Getafe a stat 300 de zile
- Guangzhou, din China, l-a demis în 2015 după doar 30 de meciuri, dintre care Contra pierduse 14!

Programul naționalei l-a ajutat pe Cosmin să-și păstreze postul: el a preluat jobul de la Daum când calificarea la CM 2018 era deja compromisă, deci a putut continua campania fără să fie amenințat, după care a venit Liga Națiunilor, o competiție care nu garanta bilete pentru Euro, și nici nu ar fi avut cum să compromită calificarea, așa că s-a trecut și peste LN. Acum suntem în preliminarii și șansele de acces la European s-au micșorat, însă, matematic, ele mai există, motiv pentru care selecționerul rămâne în funcție în continuare. 

Răzvan n-avea CV? Contra era mai slab!

Când Ionuț Lupescu l-a propus pe Răzvan Lucescu selecționer, în 2009, iar Mircea Sandu a acceptat ideea, au existat critici legate de CV-ul lui Lucescu junior. "Nu a înregistrat, ca antrenor la cluburi, performanțe care să-l recomande la conducerea naționalei!" a fost argumentul. Andrei Vochin a insistat cu acest criteriu când l-a angajat pe Daum: "Ca să devii selecționer trebuie să fi câștigat ceva!". Numai că germanului i-a urmat Contra și el n-are nici rezultate cu naționala, sfidează și principiul CV-ului stufos. Avea o Cupă cu Petrolul când l-a abordat Federația, niciun alt element important în istoric. Niciun meci în grupele vreunei competiții europene, niciun titlu de campion. Răzvan Lucescu avea două Cupe ale României cu Rapid și sfert de finală în Cupa UEFA cu giuleștenii, cea mai mare performanță din istoria clubului.

Doar doi selecționeri au calificat România după Revoluție

Turneu final / Selecționer
CM1994 Iordănescu
CE1996 Iordănescu
CM1998 Iordănescu
CE2000 Pițurcă
CE 2008 Pițurcă
CE 2016 Pițurcă&Iordănescu

ECHIPELE PROBABILE LA ROMÂNIA - MALTA 

Preliminariile EURO 2020, Grupa F, Etapa a 6-a, mâine, ora 19:00, ProTV, liveTEXT GSP.ro
Stadion: "Ilie Oană" (Ploiești) 
Capacitate: 15.500 locuri 

România (4-3-1-2): 1. I. Radu (23 ani) - 2. R. Benzar (27 ani), 6. Chiricheș (29 ani), 5. Nedelcearu (23 ani), 3. Toșca (27 ani) - 7. Chipciu (30 ani), 18. R. Marin (23 ani), 10. Maxim (29 ani) - 11. I. Hagi (20 ani) - 23. Fl. Andone (26 ani), 9. G. Pușcaș (23 ani). Media de vârstă: 25,45 ani 
Rezerve: 12. Tătărușanu, 16. Fl. Niță, 4. Ad. Rus, 8. N. Stanciu, 13. Keșeru, 14. Păun, 15. P. Anton, 17. C. Deac, 19. Bordeianu, 20. Fl. Ștefan, 21. Dr. Grigore, 22. Cicâldău, 24. Grozav 
Antrenor: Cosmin Contra (43 ani)

Malta (5-4-1): 1. Bonello (30 ani) - 15. Corbalan (22 ani), 2. Borg (31 ani), 5. Agius (32 ani), 22. Z. Muscat (25 ani), 7. J. Mbong (21 ani) - 17. Effiong (34 ani), 11. R. Muscat (28 ani), 21. Gambin (26 ani), 6. Grech (21 ani) - 10. Nwoko (22 ani). Media de vârstă: 26,63 ani 
Rezerve: 12. Hogg, 16. Haber, 4. Micallef, 3. Apap, 8. Fenech, 9. J. Farrugia, 13. Vella, 14. Xuereb, 18. N. Muscat, 19. Zerafa, 20. Pisani, 23. Caruana 
Antrenor: Ray Farrugia (63 ani)

Arbitru: Duje Strukan / Asistenți: Goran Perica, Vedran Ðurak (toți din Croația)

CLASAMENTUL ACTUALIZAT AL GRUPEI F

REZULTATE + PROGRAM 

 

  • 3 martie 2019: Malta – Feroe 2-1, Suedia – România 2-1, Spania – Norvegia 2-1
  • 26 martie 2019: Malta – Spania 0-2, Norvegia – Suedia 3-3, România – Feroe 4-1
  • 7 iunie 2019: Feroe – Spania 1-4, Norvegia – România 2-2 , Suedia – Malta 3-0
  • 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia 0-2, Malta – România 0-4, Spania – Suedia 3-0
  • 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia 0-4, Norvegia – Malta 2-0, România – Spania 1-2
  • 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
  • 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

VEZI ȘI:

Audiență imensă pentru ProTV la meciul România - Spania » 3,2 milioane de români în minutul de aur!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (92)
loko1
loko1  •  08 Septembrie 2019, 20:25
Postat de alexandruivan7 pe 07 Septembrie 2019, 08:56

mai bine trage tare ioanitoaia poate-l pune pe *** lui,becali,antrenor la nationala,si pe lupescu la frf impreuna cu blatistii de popescu,hagi si fratii becali.macar atunci stim o treaba :nu mai speram de la inceput la vreo calificare

Păi cine comandă selecția ,nu clanul impresarilor .Nu contează că sunt rezerve pe unde joacă,e necesar să fie văzuți cum joacă,poate găsește un nou transfer să ia comisionul.

loko1
loko1  •  08 Septembrie 2019, 20:05
Postat de Gheorghe Clejanu pe 07 Septembrie 2019, 13:02

E gigea in poză !

Hai CS Rapid Clejanu !

mioriticul
mioriticul  •  07 Septembrie 2019, 18:39
Postat de respect2014 pe 07 Septembrie 2019, 12:41

Hartia de impachetat peste a pornit o campanie contra lui Contra :)) Intrebarile sunt: "la indemnul cui?" "pentru cine vor face campanie pro?". Ca aici nimic nu e moca si "ne pasa de sport" este ca aia cu "McDonlads- mananca sanatos"

Asteapta pana apare editorialul următor al tovarășului director. Poate apar aluziile.

Vezi toate comentariile (92)
Comentează