GSP.RO  »  SPORTURI  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV // VIDEO „V-ați spălat pe mâini în cazul fetelor care au povestit că au fost bătute la lot” » Gușă: „N-au fost probe. Declarațiile lor n-au fost susținute de niciun sportiv serios”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 octombrie 2021 21:30

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, a fost întrebat de realizatorul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” de ce Federația, dar și COSR au trecut cu vedere despre mărturiile mai multe sportive, ce reclamau agresiunile de la lotul național de judo.

CONTEXT:

  • La sfârșitul lui 2018, vocea unei tinere judoka spărgea carapacea poleită din jurul lotului olimpic de judo de la Cluj.
  • Cătălina Rob Ditan, o fostă sportivă cooptată în perioada 2013/2014 la centrul de pregătire coordonat de tripleta Florin Bercean – Gianina Andreica – Ana Maria Mititelu, a dezvăluit regimul de groază cultivat de cei trei antrenori, care câștigaseră faimă prin medalii olimpice, mondiale și continentale: bătăi crunte, amenințări, jigniri, umilințe, picioare rupte, teroare fizică și psihică.
  • N-a fost singura sportivă! A mai povestit din calvar Roxana Pavel (21 ani, Bistrița), Alina Croitoru - Alecu (37 ani, București), Rareș Rotaru (22 ani, Bacău), dar și alți sportivi sub anonimat
  • În ianuarie 2019, COSR se autosesiza în cazul sălbăticiilor din lotul de judo, iar cazul ajungea pe masa Comisiei de Etică. Și abia după circa doi ani și jumătate, forul olimpic vine cu un verdict: clasare!

- Domnule Gușă, a fost un întreg scandal în judo despre agresiunile lui Florin Bercean...
- Gazeta a făcut o investigație de presă pe baza unor mărturii ale unor fete, care mărturii n-au putut să fie testate referitoare la valoarea de adevăr. Eu am făcut o anchetă internă prelungită. Noi am vorbit cu antrenorii fetelor. Unele chemate la lot care au avut sau n-au avut performanță. N-au avut că n-au fost de top...

- Sunt mărturiile acestor fete! De ce era nevoie de mai mult? Federația, inclusiv COSR, s-au spălat pe mâini!
- Înainte să judece COSR-ul am făcut investigația noastă internă, am discutat cu toată lumea, am prezentat rapoartele. M-am dus eu să fiu audiat de către membrii comisiei de la COSR și Comitetul Executiv, împreună cu Bercean. Am dat toate lămuririle. Așa s-a luat decizia COSR-ului. Noi n-am pus deloc batista pe țambal. În aceea perioadă, parte din războiul ăsta subteran, al unor oameni care au profitat de prietenia lor veche cu Marius Vizer, au angrenat acest tip de declarații care n-au fost confirmate de niciun sportiv dintre cei serioși. Nici Alina Dumitru n-a confirmat aceste bătăi. Bag mâna în foc că Bercean are dreptate.

- Sugerați că fetele astea au fost montate de Vizer împotriva dumneavoastră?
- Nu de către Vizer, ci pe filiera Vizer și folosindu-se numele lui Vizer. Bercean și Vizer niciodată n-au avut suficient de multă chimie.

- Deci spuneți că mărturiile acestor fete n-au fost suficiente?
- Pe mine m-a întristat episodul ăsta. Ar fi fost jale dacă ar fi fost adevărate aceste lucruri. Se decapita un sport, iar eu participam la decapitare. Nu acceptam așa ceva și nu e de acceptat violența. COSR a închis dosarul pentru că nu a avut probe, nu că am eu pile. Covaliu e mai prieten cu Vizer decât cu mine, vorbește mai des cu Vizer decât cu mine.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

Citește toate mărturiile obținute de Gazeta Sporturilor despre agresiunile de la lotul de judo:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
457961185625445
Marian Manolache  •  21 Octombrie 2021, 12:27

Adica doar daca esti campioana esti luata in serios? Asta a distrus o televiziune si judo-ul romanesc. Ce sa.i ceri unui comunisto-securist? Auzi la el...nu au facut performanta...pai ma mizerie umana,nu toti ajung campioni,mai ales la noi. O mana spala pe alta...de aia suntem la pamant. Cu toate sporturile. Penibilule!

1195078783842427
Cantemir Mefa  •  20 Octombrie 2021, 23:53

***, căruia anormalitatea I se pare normală - Guşă. Tupeu şi aroganță.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează