GSP SPECIAL  »  ARTICOLUL LUNII  »  TOLO.RO

Opinie de Cătălin Tolontan // Duminica Șefului: de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur

Articol de - Publicat luni, 11 noiembrie 2019 09:30

”Duminica Orbului” a căzut pe 20 mai 1990, când Ion Iliescu a fost ales președinte cu 86% dintre voturi. De atunci, nici un alt candidat nu și-a dovedit forța dominatoare așa cum a reușit Klaus Iohannis duminică, 10 noiembrie 2019.

Și-a dorit guvern monocolor al partidului său, PNL. Îl are.

A dorit-o pe Viorica Dăncilă în fruntea PSD. A fost aleasă.

L-a dorit pe Dan Barna scos în afara turului II și asta s-a întâmplat.

A anulat noțiunea de dezbateri electorale și n-a mai existat nici una.

A vrut să joace meciul decisiv cu un adversar de paie și asta vom avea. E ca și cum finala de Campionat Mondial tocmai a devenit amicală.

Klaus Iohannis a izbutit toate acestea pentru că țara îl știe de șef și pentru că ne-a propus un model rațional, aproape de ceea ce cunoaștem.

Președintele e stăpânul viitorului sistemului, de la ministere, servicii secrete și uriașul aparat levantin birocratic.

Nu peste tot conduce Iohannis, dar toți știu că sistemul lui reprezintă viitorul, în condițiile în care PSD pălește de la an la an.

Cu un carnasier cu batistuță precum Rareș Bogdan lângă el, președintele și-a făcut cunoscut urmașul simbolic de peste cinci ani, în seara de după turul 1. Oricum turul 2 e o formalitate, deși, ca să o concretizeze, Iohannis va trebui să-și mobilizeze votanții, care până acum l-au mobilizat ei pe el.

Acesta e programul de țară: un progres atent controlat, cu oameni care pot fi controlați, pe alocuri complet incompetenți, dar care vorbesc despre ei cu mare siguranță de sine.

Iohannis e un om de stat pe deplin instalat în postura de conducător al unei țări de la marginea tulburărilor și de la care atât establishmentul românesc, dar și marii săi aliați, doresc liniște și predictibilitate.

Nu e nimic de condamnat în votul copleșitor în favoarea lui Iohannis, pentru că electoratul a ales rațional, a preferat o tranziție graduală, așa cum spuneau economiștii postcomuniști ai lui Ion Iliescu la începutul anilor 90.

Faptul că, exceptând Bucureștiul, dar chiar și aici a fost învins de Iohannis, Dan Barna nu a adunat nicăieri 22%, cât alianța USR-PLUS la alegerile europarlamentare, spune multe despre calitatea convingătoare a ofertei lui Iohannis.

La o privire rapidă, pare că doar în Timișoara a luat Barna 21% și în Cluj 20%. USR-PLUS are săptămâni și luni esențiale în fața sa. Radicalismul unora dintre liderii săi vocali a îndepărtat nu doar electorat, cât și lideri de opinie, intelectuali și posibile alianțe.

Când te reprezinți masiv prin Andrei Caramitru, care vede comploturi peste tot în stil Udrea sau Dragnea, dai sentimentul iraționalității instituționale și-i arunci pe oameni în brațele variantei sigure.

E adevărat că, potrivit structurii votanților cercetată de IRES, vestea bună e că ponderea tinerilor 18-24 e dublă la votanții lui Barna față de Iohannis, numai că ei nu sunt atât de mulți.

Plus că și tinerii au defectul de a înainta în vârstă, de a studia, de a se angaja, de căpăta responsabilități, de a înțelege rolul instituțiilor, toate făcându-i să privească viața în termeni concreți.

Demografia ne spune că ceva vreme de acum înainte ”decrețeii” precum și generațiile mai tinere asociate (35-40+) vor avea un rol important în viața României și la vot.

Atenție, aceștia sunt exact generația anticomunistă de la Revoluție și din Piața Universității, asta înainte să se apuce Andrei Caramitru să dea cu zoaie în generațiile care au promovat nu doar libertatea, ci și regulile pieței libere.

Cât despre dorința, pe gură îmbrățișată și de Klaus Iohannis, ca PSD să rămână în afara turului 2, ea nu ar fi fost oricum posibilă. Priviți-i încă o dată pe delfinii cu care a venit Klaus Iohannis la triumful anunțării rezultatelor!

Ludovic Orban reprezintă vechea clasă politică, în versiunea ei mai amabilă și mai caldă, iar Rareș Bogdan simbolizează viitorul magnific, clocit într-un spectaculos faliment amânat biblic de serviciile secrete. Când până și timpul biblic a expirat, falimentul Realitatea TV s-a produs, iar contribuabilul român a rămas cu zeci de milioane de euro de recuperat și cu reguli profesionale măcelărite în coabitări imposibil de deslușit.

Dacă îi pui pe liderii PNL, vorbim in extenso, nu doar despre cei doi, să-și explice veniturile și stilul de viață prin impozitele plătite o să stârnești o comedie mută. Iar despre realizările profesionale certe, pe standarde general acceptate, să cântărească publicul ce a văzut și ce va urma.

PSD nu înseamnă doar corupție, ci, în primul rând, incompetență. PSD e reprezentat generos în toate taberele turului 2.

Pe de altă parte, în ciuda unor profesioniști, medici, ingineri, manageri, nici USR-PLUS nu are în acest moment garnitura necesară ca să schimbe România. Înfrângerea vine la momentul potrivit.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează