GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DECES

A murit Prințul Philip » Ce legătură a avut ducele de Edinburgh cu fotbalul englez

Articol de - Publicat vineri, 09 aprilie 2021 21:08 / Actualizat vineri, 09 aprilie 2021 22:00

Prințul Philip, ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a murit astăzi, 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani.

„Cu mare durere, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului său soț, Prințul Philip, Ducele de Edinburgh”, a fost mesajul Palatului Buckingham. Prințul Filip a murit la trei săptămâni după ce a fost externat din spitalul „King Edward”, din centrul Londrei. Un împătimit al sportului, a fost unul dintre cei mai buni jucători de polo din generația sa și a admirat cricketul și caii. Prințul Philip a ajutat și la dezvoltarea probei sportive de conducere a trăsurilor.

Prințul Philip, fost președinte al Federației Engleze de Fotbal

Prințul Philip a fost președintele FA (Federația Engleză de Fotbal) în perioada 1955-1957, iar acesta a fost prezent și la finala Cupei Mondiale din 1966, când selecționata Albionului a câștigat singurul titlu din istorie. Începând cu 1949, Prințul Philip a devenit o prezență regulată la finalele FA Cup disputate pe vechiul stadion Wembley.

Prima dată a fost pe 30 aprilie 1949. În fața a aproximativ 100 de mii de spectatori, Leicester City și Wolverhampton Wanderers s-au înfruntat în a 68-a finală de FA Cup. Duelul a fost câștigat de Wolves, cu scorul de 3-1, iar înainte de partidă, Prințul Philip a fost prezent pentru prima dată pe gazon și a dat mâna cu fotbaliștii celor două echipe. Ducele de Edinburgh a fost pe teren și la finala din 1956, când s-a întâlnit cu o legendă a lui Manchester City, goalkeeperul Bert Trautmann.

A murit Prințul Philip » Ce legătură a avut ducele de Edinburgh cu fotbalul englez
Prințul Philip s-a întâlnit și cu unii dintre cei mai apreciați jucători din istoria lui Manchester United, Bobby Charlton și Matt Busby, înainte de finala FA Cup din 1963 FOTO Imago

Anglia a învins Germania de Vest în finala disputată pe vechiul Wembley, scor 4-2, iar Prințul Philip a fost prezent în lojă alături de soția sa, Regina Elisabeta. Bobby Moore, căpitanul englezilor la Cupa Mondială, a prezentat trofeul Familiei Regale după ce Anglia a triumfat în ultimul act.

FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
+5 FOTO

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Philip s-a născut în Grecia, dar familia sa a fost exilată din țară când Philip era copil. După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta care avea 13 ani și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit cu distincție în Mediterana și Pacific.

După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Philip permisiunea să se căsătorească cu Elizabeth. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile și stilurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a căsătorit cu Elizabeth la 20 noiembrie 1947.

Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat stilul Alteța Sa Regală și a fost numit Duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich de către George al VI-lea. Philip a părăsit serviciul militar activ când Elizabeth a devenit regină în 1952, după ce ajunsese la gradul de comandant și a fost numit prinț britanic în 1957.

FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
FOTO Imago
+5 FOTO

Citește și alte știri de actualitate:

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția

4 decenii de la primul meci în națională al lui Nae Ungureanu: „Din cauza lui Ienei am ratat Mondialul din '90”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
maistorkokir
maistorkokir  •  09 Aprilie 2021, 23:19

Dupa ce va muri si regina, printul Charles va deveni rege, iar Camila, fosta amanta din timpul casniciei cu Lady Diana, va deveni regina, evident neavand nici pe departe statutul actualei regine. Dupa cum observati, actuala regina, neavand frati, a devenit ea mostenitoarea tronului, iar sotul ei printul Philip n-a primit niciodata titlul rege, fiind o regula a monarhiei.

ripensistu
ripensistu  •  09 Aprilie 2021, 22:19

Monarhia este un sistem medieval, anti democratic si anti-meritocratie care nu are ce cauta in mileniul III.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează