DIVERSE  ·  DEZBATERE

Declarația unui jucător dinamovist reaprinde o „rivalitate” clasică » Au devenit telefoanele mai utile decât cărțile? Intră în dezbatere!

Articol de - Publicat sambata, 09 februarie 2019 01:05

„Am telefonul cu mine, nu îmi mai trebuie nicio carte. În ziua de azi, toate informațiile pot fi obținute cu ajutorul telefonului”. Declarația îi aparține fundașului dinamovist Ricardo Grigore, 19 ani, întrebat de jurnaliști dacă și-a luat vreo carte cu el în călătoria cu trenul spre Sfântu Gheorghe.

Afirmația dinamovistului reaprinde o controversă mai veche, care nu are neapărat legătură cu bagajul de cultură generală al jucătorilor de fotbal. Unul care, în mod firesc, e influențat și limitat de numeroasele meciuri, cantonamente și sacrificii care vin la pachet cu cariera de profesionist.

Extrapolând, ramificațiile dezbaterii pătrund până în viețile noastre de zi cu zi, inundate până la refuz de tumultul perpetuu de informații care ne acaparează. Cercetările sociologice tot mai exacte indică faptul că lectura de tip vechi a fost înlocuită într-un procent covârșitor de cititul în diagonală, superficial, pe telefon. Un simplu drum mai lung cu metroul e mai concludent însă decât orice studiu: cărțile nu mai sunt nici pe departe un „accesoriu” de călătorie, acestea fiind înlocuite de mult mai practicele și modernele smartphone-uri.

Sutele de studii rămân totuși interpretabile și nu-și găsesc deocamdată un răspuns final: captăm mai multe informații folosind tot mai des telefoanele și tot mai puțin cărțile? Devenim mai inteligenți sau ajungem să fim „prizonierii” superficialității și ai „plecatului după fentă”? 

Dar, dacă e să ne întoarcem la exemplul sportivilor, le-ar îmbunătăți oare performanțele din teren lecturarea unui roman bun? Ar deveni mai inteligenți și lucizi savurând puțin din misticismul literaturii universale? Sau Instagram-ul și Facebook-ul sunt unelte suficient de benefice pentru ca ei să ajungă pe teren în plenitudinea confortului psihic?

„Nu citi precum copiii, ca să te distrezi, sau ca ambițioșii, pentru a fi mai instruit. Nu, citește ca să trăiești!”
Gustave Flaubert, romancier și dramaturg francez din secolul al XIX-lea

Tu cum alegi să te documentezi în viața de zi cu zi ?

Prin internet și telefoane, ele sunt viitorul
Rămân fidel cărțilorAmantul unei oltence, umilit de soțul femeii care i-a prins în casă. Ce l-a pus să facă în pielea goală. VIDEO
Libertatea
Comentarii (22)
mrtweaks  •  12 Februarie 2019, 10:26

O intrebare prost formulata, aproape retorica. Evident, telefonul este mai util din moment ce poate indeplini mai multe functii, inclusiv aceea de cititor de carte. In afara de "feelingul" lecturii in format clasic, nu are argumente pro. In loc de o biblioteca supradimensionata care aduna praf, iti ocupa foarte mult spatiu si care devine un cosmar atunci cand te muti, poti colectiona mii de titluri pe niste "aparate" compacte tip telefon/eBook reader care incap in orice buzunar. Pe deasupra, ai vocabular, dictionar, sublinieri, semn de carte, cautari in timp real si alte facilitati cu niste simple gesturi din deget. Telefoanele astea nu sunt bune numai pentru social media, depinde de fiecare cum il foloseste si pentru ce. E adevarat, pe o carte sta mai bine o cana cu cafea, pe electronice nu recomand.

papuravoda  •  12 Februarie 2019, 00:05

Daca vreau o informatie rapida cel mai la indemana e telefonul sau laptopul. Daca vreau informatii adevarate musai trebuie sa te informezi din autori recunoscuti, adica sa citesti. Drept e ca s-ar putea sa gasesti si cartile pe internet.

adi_stelistul  •  11 Februarie 2019, 14:40
Postat de Lucian Sarbu pe 10 Februarie 2019, 07:31

Eu citesc în metrou cărți pe telefon. E mai simplu. E mai practic. Și salvezi și spațiu (mult!) în locuință, dacă îți place să citești. Iată o modalitate simplă prin care să îmbini utilul lecturii cu plăcutul tehnologiei.

Categoric. E o falsa problema. Nu suportul de pe care citesti e problema ci ce anume citesti. Superficialitatea nu vine din faptul ca citesti on- sau offline ci din calitatea lecturii, data nu de cat de "modern" sau "conservator" esti ci din cat de educat. Stirile false nu vin cu netul pentru ca o persoana cu nivelul de educatie necesat stie sa le ignore, stirile false vin cu lipsa de cultura si educatie. Ma rog, chiar e o problema falsa. Sau, in sfarsit, gresit pusa.

Vezi toate comentariile (22 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
14:00 Fotbal, Premier League
Wolves - Everton
Eurosport
15:00 Fotbal, La Liga
Espanyol - Eibar
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
15:30 Documentar, Il Luce
Episodul 12 - Iubire înflăcărată de Giuleşti
TVR 1
18:00 Fotbal, Liga 1
Dinamo - Poli Iași
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
18:00 Fotbal, La Liga
Levante - Athletic Bilbao
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
18:15 Fotbal, Serie A
Genoa - Spal
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
18:30 Fotbal, Premier League
Tottenham - Arsenal
Eurosport
20:30 Fotbal, Serie A
Fiorentina - Verona
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, La Liga
Sevilla - Mallorca
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
21:00 Fotbal, Liga 1
Universitatea Craiova - FCSB
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:45 Fotbal, Serie A
Napoli - Milan
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1