GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POVESTE

Jesse Owens, atletul american care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin și l-a sfidat pe Adolf Hitler

Jesse Owens
foto: Imago
Jesse Owens foto: Imago

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 aprilie 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 05 mai 2021 18:28

Atletul american de culoare Jesse Owens este considerat unul dintre cei mai importanți sportivi din lume. La doar 23 de ani a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin, unde a marcat istoria sportului în doar 45 de minute. El a câștigat atunci patru medalii olimpice de aur spulberându-i pe reprezentanţii gazdelor. 

  • articol de Denisa Dudescu

Despre viața și activitatea lui Jesse Owens s-au făcut două filme. Primul documentar a fost lansat în 2011 în Statele Unite și regizat de Lawrence Grant. În 2016, a fost lansat un film despre Jesse Owens sub titlul „Race”. Filmul în regia lui Stephen Hopkins descrie în detaliu evenimentele din anii 30, în special Jocurile Olimpice de la Berlinul fascist din 1936.

Jesse Owens s-a născut pe 12 septembrie 1913 în statul Alabama într-o familie numeroasă. Atletul mai avea trei surori și șase frați, iar tatăl său era culegător de bumbac pentru a întreține familia, potrivit platformei Biography.com. De asemenea, de la vârsta de șapte ani sportivul îl ajuta pe tatăl său și culegea până la 100 de kilograme de bumbac pe zi. Când James avea 9 ani, familia Owens s-a mutat în orașul Cleveland.

Numele adevărat al viitorului campion este James Cleveland Owens, dar rudele sale l-au numit JC. De asemenea, la școală el s-a prezentat „JC”, iar profesorul a notat numele de „Jesse”.  Sportivul și-a ajutat în permanență familia, el a fost distribuitor de legume și fructe într-un supermarket, asistent într-un magazin de pantofi și operator de benzinărie.

La liceul din Cleveland, Ohio, Jesse s-a remarcat atât în probele de sală, cât și în cele de stadion. A câștigat probe importante la campionatele naționale ale atleților amatori, iar primul mentor al sportivului a fost Charles Riley, profesor de educație fizică la școală. 

După absolvire, Owens s-a înscris la Universitatea de Stat din Ohio, unde a continuat să progreseze ca atlet. A depășit cinci recorduri mondiale când a concurat cu echipa universității statului Ohio, la Ann Arbor, Michigan, la 25 mai 1935. Atunci Owens a câștigat într-o singură zi, într-un interval de 70 de minute, șase probe atletice, stabilind tot atâtea recorduri mondiale. În total, Owens a concurat în 42 de evenimente în acel an, câștigându-le pe toate.

În 1935, sportivul s-a mutat în California, pentru că se apropiau Jocurile Olimpice din 1936. Jesse Owens a fost considerat unul dintre cei mai importanți concurenți pentru victoria la alergare și sărituri. A vrut să fie bine antrenat pentru jocuri, potrivit site-ului Olympics.com.

Olimpiada de la Berlin

Performanţa realizată de atletul american de culoare Jesse Owens la Olimpiada de la Berlin din 1936 este una dintre cele mai emoţionante poveşti din istoria sportului.

Sub ochii lui Adolf Hitler şi ai ministrului său, Joseph Goebbels, sportivul american a înregistrat record după record. Acesta a câștigat atunci patru medalii olimpice de aur (100 metri, 200 metri, ştafeta 4x100 metri şi săritura în lungime), potrivit Time.

Recordul mondial al lui Owens pentru săritura în lungime a fost doborâtă după 25 de ani de olimpicul Irvin Roberson în 1960.

Una dintre cele mai cunoscute povești după victoriile lui a fost că liderul nazist a refuzat să dea mâna cu Owens pentru că era afro-american. Asta deși cu o zi în urmă Hitler  a felicitat public doar câțiva câștigători germani și finlandezi.  Alte surse spun că, de fapt, Hitler l-ar fi felicitat pe Owens la vestiare, însă departe de ochii presei și ai publicului.

„Hitler era foarte nemulţumit din cauza seriei de triumfuri reuşite de alergătorul de culoare Jesse Owens”, scria Albert Speer, creatorul Partidului nazist, în memoriile sale.

În 1936, Jesse a alergat pentru cele patru medalii de aur în pantofii sport creați de însuși Adolf “Adi” Dassler, fondatorul Adidas, care a folosit Olimpiada de la Berlin pentru a se face cunoscut în industria sportivă.

În total, Statele Unite au câștigat 11 medalii de aur, șase dintre ele de către sportivi de culoare.

Owens a fost felicitat la Jocurile Olimpice de rivalul său Luz Long 

Afro-americanul Jesse Owens și Luz Long, atletul arian model, s-au confruntat direct la Jocurile Olimpice din 1936. La competiția pentru săritura în lungime, după ce atletul american a câștigat medalia de aur cu o săritură de 8.06 metri. Long s-a apropiat de rivalul său și l-a felicitat pentru reușita sa. Deși Owens a vorbit în memoriile sale despre prietenia cu Luz Long și a susținut că au ținut legătura prin scrisori, din partea germană nu există dovezi solide.

Fiul lui Long a strâns mai multe documente privind viața tatălui său. Documente de familie, scrisori, notițe și jurnale, precum și conversații cu martorii contemporani, însă niciunul dintre materialele din carte nu aduce dovezi care să lămurească relația acestuia cu atletul american.

Întoarcerea în SUA

În timp ce Owens a ajutat Statele Unite să domine competiția sportivă, întoarcerea sa acasă nu a fost întâmpinată cu mare fast. La sosirea lui, Owens a fost înconjurat de jurnaliști pe feribot și a fost fericit să dea un interviu despre victoriile sale triumfătoare. Dar, seara, campionul s-a confruntat din nou cu o manifestare a rasismului. Câștigătorul nu a putut găsi un refugiu. Toate hotelurile au refuzat cazarea pentru o persoană de culoare. Numai unul dintre hoteluri i-a permis lui Jesse să-și petreacă noaptea, dar i s-a permis să intre numai prin intrarea din spate, astfel încât oaspeții să nu observe.

De asemenea, președintele Franklin D. Roosevelt nu a reușit să se întâlnească cu Owens și să-l felicite.

„Hitler nu m-a tratat cu dispreţ, ci Roosevelt m-a tratat cu dispreţ. După apariţia acelor poveşti cu Hitler care m-ar fi dispreţuit, la întoarcerea mea în Statele Unite, nu puteam să mai stau în partea din faţă a autobuzelor, trebuia să mă aşez în sparte, nu mai puteam să trăiesc acolo unde voiam”, a scris atletul de culoare în memoriile sale.

Sportivul nu a fost recunoscut în mod corespunzător până în 1976, când președintele Gerald Ford i-a acordat Medalia prezidențială pentru Libertate.

După Jocurile Olimpice din 1936, Owens s-a retras din atletismul amator și a început să câștige bani pentru talentele sale fizice. A alergat împotriva mașinilor și cailor și, pentru o vreme, a jucat cu Harlem Globetrotters.

În 1951, Owens a însoțit echipa de baschet Harlem Globetrotters la Berlin, la invitația Înaltei Comisii a SUA și a armatei. A fost numit secretar al Comisiei Atletice din Illinois (1952–1955) și a fost trimis într-un turneu global de bunăvoință ca ambasador al sportului pentru Statele Unite. 

Tot în 1955, a fost numit în Comisia pentru tineret din Illinois. În 1956 a organizat Jocurile Olimpice Junior pentru tineri din Chicago, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

În cele din urmă, Owens și-a găsit chemarea în relații publice și marketing, înființându-și o afacere pentru sine în Chicago, Illinois și călătorind frecvent prin țară pentru a vorbi la convenții și alte întâlniri de afaceri.

Jesse Owens a murit în primăvara anului 1980 în Arizona. La vârsta de 66 de ani, el a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Președintele Carter a transmis un mesaj emoționant, după moartea sportivului.

„Poate că niciun atlet nu a simbolizat mai bine lupta umană împotriva tiraniei, sărăciei și fanatismului rasial. Triumfurile sale personale, munca sa cu tineri sportivi, ca ambasador neoficial în străinătate și purtător de cuvânt pentru libertate, reprezintă o moștenire bogată pentru colegii săi americani”, a transmis atunci liderul american.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează