GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RETRO GSP

RETRO GSP Florin Piersic #87 » Care era părerea lui „Mărgelatu” despre sport pe când avea numai 25 de ani, de ce nu urmărea niciun meci la tv și pentru ce echipă de fotbal suferea

Articol de , - Publicat vineri, 27 ianuarie 2023 09:34 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 10:05

Azi, Florin Piersic împlinește 87 de ani. Marele actor n-a fost îndrăgostit doar de scenă și de colegele de teatru sau film, ci și de sport, pe care l-a practicat intensiv în tinerețe.

Într-un interviu acordat lui Ioan Chirilă și apărut în cotidianul "Sportul popular" din 11 noiembrie 1961, tânărul de 25 de ani la acea vreme dezvăluia că a făcut volei, baschet, înot și scrimă, că nu poate trăda Știința Cluj, actuala Universitatea, și că nu suportă să vadă fotbal la televizor!

54 de ani de la „cel mai frumos moment” al carierei lui Dumitrache » Dialog savuros cu Ioan Chirilă: „Beau mai puțin decât englezii şi citesc mai mult decât francezii”
RETRO GSP
54 de ani de la „cel mai frumos moment” al carierei lui Dumitrache » Dialog savuros cu Ioan Chirilă: „Beau mai puțin decât englezii şi citesc mai mult decât francezii”

Dialogul a fost intitulat "Moment sportiv cu Florin Piersic" și a fost deschis cu un șapou în care era glorificată "Marea Revoluție din Octombrie". Stalin murise de mai bine de 8 ani, însă bolșevismul în România era la apogeu.

„Versurile urcă în vârful sondelor”

A fost Florin Piersic la noi în redacţie. Împreună cu alţi actori. În ajun de 7 Noiembrie. Pentru o seară literară închinată gloriosului Octombrie.

Florin Piersic
Florin Piersic
Florin Piersic la 24 de ani
Anna Széles și Florin Piersic
Corina Chiriac, Florin Piersic și Carmen Maria Strujac
+19 FOTO

În dreapta mesei cu catifea roşie şi cu crizanteme albe, primul s-a aflat Florin Piersic.

... Imnul de 7 Noiembrie al lui Dan Deşliu izbucneşte din pieptul actorului. Versurile urcă în vârful sondelor, apoi coboară treptele nevăzute ale minelor, se înalţă vertiginos spre piscurile catargelor, ca să privească valurile uriaşe stârnite de Revoluţia cea Mare şi revin incandescente la gura furnalelor, mângâind statuile vii ale oțelarilor.

Ultimele cuvinte se contopesc cu aplauze. Florin Piersic se strecoară în "cabina"... secretariatului. E oare momentul? O scurtă șovăială și reporterul frânge rapid rezistența spectatorului.

Florin Piersic: „M-am lăsat după ce am plonjat pentru galeria cu fete”

- Spune-mi, te rog, tovarășe Piersic, faci față unui interviu-fulger pe teme sportive? 

Actorul râde în gura mare: 

- Mai e vorbă? Sunt d-ai voștri, d-ai sportivilor... Sau poate credeai că sunt un romantic întârziat?... 

- Stai o clipă... 
- Stau. Am jucat baschet și volei în echipa liceului, la Cluj. Nu chiar ca Novacek, dar cine știe?, poate că până la urmă... S-a întâmplat însă că m-am lovit la genunchi... De pe urma unui plonjon gratuit, pentru galeria cu fete... Nu scrie asta. 

- Cine se supără? Actorul? 
- Nu, dar nu m-ar ierta unul din prietenii mei oțelari de la Hunedoara. 

- Bine. Nu scriu. 
- În schimb, te rog să aminteşti că m-am antrenat ca un halterofil, ca să pot fi un adevărat oţelar în "Aproape de soare". În cele din urmă, eroii autentici ai Hunedoarei m-au cinstit cu o diplomă onorifică de oţelar 3, una din cele mai frumoase distincţii din viaţa mea. Nici nu ştiu cum aş fi scos-o la capăt, trei luni în faţa furnalelor, dacă n-aş fi iubit din copilărie sportul şi mai ales înotul.

Florin Piersic: „Fotbalul pe întuneric, cu scrumiera în faţă, e ca nunta fără lăutari”

- Înoţi şi astăzi? 
- Bineînţeles, dar pe primul plan e scrima. Ţine şi de profesie. În filmul lui Gopo, "O poveste ca-n basme", am căutat să mă ridic la nivelul lui... Tăpălagă, scrimerul. Acum am reluat antrenamentele. Cu Angelo Pellegrini. Ce vrei? Mai rar Shakespeare fără spadă. Şi cum, probabil, am să devin curând Henrik al V-Iea în... "Henrik al IV-lea", ţin-le bine, Florine! 

- Cum stai cu fotbalul? 
- Ca orice clujean,"Hai Ştiinţa!". 

- Mergi des la fotbal? Sau poate rămâi la televizor? 
- Niciodată la televizor! Nu-mi place fotbalul de studio. Fotbalul pe întuneric, cu scrumiera în faţă, e ca nunta fără lăutari. În tribună bucuria e mai mare, iar decepţia mai mică. Asta am simţit-o mai ales în cele trei luni petrecute la Hunedoara. Trei luni în care am uitat de... Ştiinţa. ... Din sală se aud iar aplauze. Pentru Coca Enescu. E rândul lui Cristea Avram. Hai, Florine, poate mai găsim un loc la... "galerie".

A avut o aventură cu soția unui fotbalist clujean!

Florin Piersic a fost Alain Dellon al României. Cu trei căsnicii oficiale, dar cu zeci, poate sute de aventuri cu femei celebre din țară. Dacă relația cu solista Angela Similea a recunoscut-o într-un târziu, "cu Angela am fost într-un amor nebun. Luni întregi am plecat cu ea în deplasări şi era imposibil să nu avem ceva, mai ales că Angela era foarte frumoasă şi dorită de toţi", despre alte amoruri preferă să nu dea prea multe detalii. 

Totuși, într-o intervenție la podcastul Fain & Simplu, Piersic a dezvăluit, conform sportbull: "Trebuie să știți că eu, Piersicu' de acum, aveam 18 ani când soția unui fotbalist de la U Cluj, nu pot să-i spun numele că rămâne așa... Soțul pleca să joace fotbal, era futbolist la U Cluj, care era echipa sufletului meu... Atunci când pleca fotbalistul, eu rămâneam pe acolo și jucam... În ciuda vârstei mele de 18 ani, soția fotbalistului mă plăcea. Și atunci mi-am dat seama că nu pot să stau degeaba pe pământul ăsta românesc".

Mi-au ieșit în cale multe femei frumoase și mai toate îmi plăceau. Plecam mult de-acasă pentru filmări, repetiții, turnee şi mă îndrăgosteam când de una, când de alta. Stârneam intrigi și gelozii, dar niciodată n-am vrut să fac pe cineva să sufere.

CV Florin Piersic, pentru Formula AS 

Eu le-am promis tuturor iubirilor mele că aș vrea să le iau de nevastă, însă a doua zi mă răzgândeam. :))

- Florin Piersic, pentru Fain & Simplu

CV Florin Piersic

  • S-a născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj 
  • A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1957; în același an, a debutat în cinematografie, cu pelicula "Ciulinii Bărăganului"
  • Ulterior, a jucat într-o serie de filme cu succes uriaș la public, precum "Haiducii lui Șaptecai", "Săptămâna nebunilor", "Drumul oaselor", "Trandafirul galben", "Misterele Bucureștilor", "Colierul de turcoaze", "Un august în flăcări", "Elixirul tinereții", "Pintea" sau "Eu, tu și... Ovidiu"
  • A fost căsătorit de trei ori, cu Tatiana Iekel (actriță, 1960-1974), cu Anna Szeles (actriță, 1975-1985) și cu Anna Török (contabilă, 1993-?)
  • Are doi copii, Florin jr. (din primul mariaj) și Daniel (din a doua căsnicie)
  • În luna mai a anului 2002, președintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler
  • Din decembrie 2012 are și cetățenia Republicii Moldova

Citește și alte episoade din seria #RetroGSP

Ion Dumitru #73 » Ce părere avea Liță despre ziariștii de sport în ianuarie 1977: „De el nu-mi place deloc, merge cu Dinamo pe față. Și Ioan Chirilă s-a dat cu Dinamo!”
RETRO GSP
Ion Dumitru #73 » Ce părere avea Liță despre ziariștii de sport în ianuarie 1977: „De el nu-mi place deloc, merge cu Dinamo pe față. Și Ioan Chirilă s-a dat cu Dinamo!”
Primul interviu cu Ștefan Covaci în calitate de antrenor al lui Ajax, la 8 luni după ce-i preluase pe „lăncieri”. Era neînvins și dezvăluia lucru fascinante din relația sa cu Cruyff și celelate staruri olandeze
RETRO GSP
Primul interviu cu Ștefan Covaci în calitate de antrenor al lui Ajax, la 8 luni după ce-i preluase pe „lăncieri”. Era neînvins și dezvăluia lucru fascinante din relația sa cu Cruyff și celelate staruri olandeze

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
Dino
Dino  •  27 Ianuarie 2023, 10:26

Controversat sau nu, si-a trait viata cum a vrut. La multi ani!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close