GSP SPECIAL  »  POVESTE  »  PREMIUM

Cum să bagi 14 milioane de dolari în... comă » Gianluigi Lentini, primul mare pariu pierdut de Berlusconi! Talentul oprit la 200 km/h

Gianluigi Lentini a devenit, în 1992, cel mai scump fotbalist din lume
Gianluigi Lentini a devenit, în 1992, cel mai scump fotbalist din lume

Articol de - Publicat luni, 23 noiembrie 2020 16:18 / Actualizat luni, 23 noiembrie 2020 19:08

1992. După sezoane excelente în tricoul lui Torino, Gianluigi Lentini era disputat puternic de Juventus, marea rivală din oraș, și AC Milan. Amenințări, presiuni și, în final, acord cu Silvio Berlusconi. 

Oficial, Milan plătea aproape 14 milioane de dolari și îl făcea pe tânărul Gigi, la 23 de ani, cel mai scump fotbalist din lume. Neoficial, Berlusconi a continuat să mai plătească spre Torino, prin artificii financiare, diverse sume de bani, în următorul an. 

Dar să nu apăsăm puternic pe accelerație, așa cum îi plăcea lui Lentini, și să mai zăbovim puțin pe poveste. Născut la Carmagnola, o comună destul de măricică din Torino, Gigi Lentini începea junioratul la Torino, dar avea să-nțeleagă care e treaba cu fotbalul italian abia după împrumutul la Ancona, în Serie B

Puternic, rapid, tehnic!”. Așa sunau caracterizările celor care îl vedeau jucând și crescând. O aripă clasică pentru fotbalul italian. Joacă aproape 40 de meciuri pentru Ancona, înscrie și patru goluri, iar apoi revine la ”nava mamă”. Torino o duce greu în anii 90, iar Lentini se întoarce la o echipă picată în liga a 2-a, dar Italia are fotbal greu și acolo. 

Cu Emiliano Mondonico pe bancă, torinezii termină pe primul loc în Serie B, în sezonul 90-91, cu Lentini om de bază și marcator a șase goluri, și revin pe prima scenă. Și de aici începe povestea frumoasă a lui Torino și, implicit a lui Lentini. 

DIN SERIE B, ÎN FINALA CUPEI UEFA DIN 1992

Torino câștigă Mitropa Cup, în ultimul chiar ultimul an al competiției, și primește acces în Cupa UEFA. ”Taurii” elimină, pe parcurs, echipe puternice precum Boavista sau AEK Atena, iar în semifinală provoacă o mare surpriză și o lasă acasă pe Real Madrid. E sezonul în care Steaua și Dinamo sunt eliminate de Genoa

Torino joacă finala cu Ajax Amsterdam, dar italienii sunt învinși de ”lăncieri”, în dublă manșă, asta chiar dacă, pe teren, n-au pierdut niciodată. 2-2, la Torino, și 0-0, la Amsterdam, iar Ajax câștigă Cupa UEFA grație golurilor marcate în deplasare, cu Blind seniorul, Frank de Boer sau Bergkamp printre titulari

CEL MAI SCUMP FOTBALIST ȘI CONTRA VENITĂ DE LA VATICAN

Parcursul european incredibil și clasarea pe locul trei în Serie A l-au adus pe Gigi Lentini în atenția granzilor. Juventus avea oameni trimiși la fiecare meci, iar presiunea din oraș era fantastică. Real Madrid începuse tatonările, mai ales după ce madrilenii îl văzuseră în meciurile directe, dar câștig de cauză a avut Silvio Berlusconi

Cum să bagi 14 milioane de dolari în... comă » Gianluigi Lentini, primul mare pariu pierdut de Berlusconi! Talentul oprit la 200 km/h
Lentini, în momentul în care a semnat cu AC Milan


Revenim în 1992. După un asemenea sezon, Torino și-a dat seama că nu-l mai poate ține pe Lentini, asta chiar dacă fanii îl cereau măcar încă un sezon. Berlusconi a pus cei mai mulți bani pe masă și transferul s-a făcut pentru aproape 14 milioane de dolariLentini devenea cel mai scump jucător din istorie, iar transferul avea ecou chiar și la Vatican: ”Ofensă pentru toți cei care muncesc și duc un trai normal. Suma aceasta este o jignire pentru oamenii de rând!”, era comunicatul de la acea vreme. 

UN SEZON DE GLORIE OPRIT BRUTAL LA 200 KM/H 

Lentini își trăia marele vis! Cu Fabio Capello pe bancă, Lentini și Milan defilau în Italia, dar pierdeau finala de Cupa Campionilor în fața lui Marseille. Fusese, totuși, un sezon bun pentru Gigi, cu șapte goluri marcate și o contribuție solidă în jocul echipei. 

”Era un talent incredibil! Un jucător foarte bun, care avea toate calitățile, lucru destul de rar în fotbalul de atunci și de acum. Era rapid, puternic și, pe deasupra, era și un jucător tehnic, creativ” 
- Fabio Capello 

Cum să bagi 14 milioane de dolari în... comă » Gianluigi Lentini, primul mare pariu pierdut de Berlusconi! Talentul oprit la 200 km/h
Atât a mai rămas din mașina lui Lentini, după accidentul produs la 200km/h


1993, august. La bordul unui Porsche 911, Lentini gonește cu 200 km/h. La 30 de kilometri de Torino, în Villafranca d`Asti, pierde controlul volanului, se răstoarnă, iar mașina ia foc. E scos, inconștient, de un alt șofer și transportat la spitalul din Torino. 

Cum să bagi 14 milioane de dolari în... comă » Gianluigi Lentini, primul mare pariu pierdut de Berlusconi! Talentul oprit la 200 km/h
Lentini și Rita, fosta soție a lui Schillaci

Stă mai multe zile în comă, iar în Italia se vorbea deja de o retragere prematură. Și se mai vorbea și despre o presupusă idilă pe care Lentini ar fi avut-o cu Rita, soția lui Schillaci, cârcotașii spunând că fotbalistul gonea cu o asemenea viteză pentru a ajunge mai repede la ”vizita interzisă”

Va putea juca din nou fotbal, cu siguranță, dar nu mă întrebați dacă va fi la fel de bun”, declara medicul care l-a tratat pe Lentini. Gigi își revine mai repede decât s-ar fi așteptat, iar startul sezonului din 1994 îl prinde la pregătiri, alături de restul colegilor de la Milan. 

”Dacă îl văzuseși înainte și îi știai toate acele calități fantastice, era foarte dificil să-l privești după accident. Lucrurile care-l făceau atât de bun dispăruseră” 
- Marcel Desailly, colegul lui Lentini de la Milan

Accidentul teribil, în care a suferit o fractură de craniu, îi lasă urme adânci. Probleme de vedere și probleme cu memoria. E greu să-ți mai revii la capacitate maximă după așa ceva. Milan și-a dat seama că Lentini nu va mai fi niciodată la fel, așa că, ușor, ușor, l-a tras pe linie moartă. Din ce în ce mai puține apariții și, în 96, împrumut la Atalanta. 31 de meciuri și patru goluri, iar Torino își cheamă înapoi perla. Il Toro plătește două milioane de dolari pentru transferul definitiv de la Milan, iar Lentini stă la Torino în următorii patru ani, până în 2001

Finalul de carieră îl bifează la echipe fără pretenții. Trei ani la Cosenza, patru sezoane la Canelli, apoi Saviglianese, Nicese și Carmagnola, echipa comunei unde s-a născut, pentru ultimul sezon ca fotbalist.  

Se retrage, oficial, la 43 de ani, dar, în realitate, Lentini s-a retras la 200 km/h, din postura de cel mai scump fotbalist din lume, în vara lui 1993. 

Napoli - Milan 1-3. Gattuso se înclină în fața zeului Ibra: „Zlatan e mai bun azi ca acum 10 ani”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  23 Noiembrie 2020, 18:29

Articol cu inexactități. Realitatea e că Lentini gonea cu 200 de km/ oră ca să scape de (u)Rita aia blondă!

radu876
radu876  •  23 Noiembrie 2020, 18:28

il tin minte foarte bine, stiu ca a facut senzatie suma de transfer, dar de accidentul de masina habar nu am avut, sau poate am uitat complet.

bodrin
bodrin  •  23 Noiembrie 2020, 18:00

Ce v-a venit să scrieți despre el dacă e retras din activitate? Credeți că imediat *** din liga 1 a noastră or să treacă pe Logan?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează