GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cucerește Mourinho și Roma? Vezi istoria "Specialului" în derby-urile marilor orașe europene

Articol de GSP - Publicat vineri, 24 septembrie 2021 17:44 / Actualizat vineri, 24 septembrie 2021 17:49

Jose Mourinho a revenit în Italia la 11 ani de la momentul în care scria istorie pe banca lui Internazionale Milano și a găsit un campionat mult mai spectaculos și mai puțin tacticizat decât cel pe care-l domina cu echipa din care făceau parte Chivu, Eto'o sau Sneijder. Pasiunea și intensitatea au rămas însă aceleași, iar "Specialul" le va simți din plin în Lazio - AS Roma, meci programat duminică, de la ora 19:00, în direct pe Superbet. Va fi primul Derby della Capitale din cariera lusitanului, dar și al șaptelea mare oraș al Europei în care Mourinho vrea să dețină supremația fotbalistică, după Lisabona, Porto, Londra, Milano, Madrid, Manchester și Londra.

Neînvins în Portugalia!

Începută cu o experiență la Leiria, cariera de antrenor al lui Jose Mourinho a făcut un scurt popas la Lisabona, pe banca Benficăi, iar în scurtul interval de timp petrecut acolo "The Special One" a găsit drumul spre inima fanilor. În singurul derby al orașului condus de Jose, Benfica a învins clar rivala Sporting, 3-0, înainte ca Mourinho să se certe cu conducătorii clubului și să plece la Porto.

Acolo a atins gloria europeană, dar, la fel de important pentru fanii "Dragonilor" din Porto, a ținut la respect Boavista, rivala din oraș. După un 1-0 pe 2 septembrie 2002, la derby-ul de debut, Mourinho și-a consolidat renumele prin alte trei victorii în tot atâtea meciuri, toate venind cu scorul de 1-0. Patru succese din patru posibile și niciun gol primit. Ce-și puteau dori mai mult fanii?

Arsenal și Atletico, "victimele" preferate

Pasul spre Premier League a venit logic, iar aventura pe banca lui Chelsea Londra a fost marcată de defensiva extraordinară pusă la punct, titluri în Premier League, dar și o luptă de la distanță cu Arsene Wenger. Francezul și Sir Alex Ferguson au fost principalii rivali ai lui Mourinho în primii ani petrecuți în Anglia, iar lusitanul a reușit și de această dată să-i mulțumească pe fanii lui Chelsea: a jucat în total 15 meciuri cu Arsenal, dintre care a câștigat opt, a remizat șase și a pierdut doar unul. 

Dacă împotriva Milanului a început cu un eșec, 0-1 în septembrie 2008, și apoi a dus scorul derby-urilor la 3-1, Atletico Madrid s-a dovedit un adversar pe placul lui Mourinho. Cu o echipă a Realului în care strălucea Cristiano Ronaldo, Mourinho i-a condus pe galactici spre opt victorii în primele opt meciuri directe cu Atletico Madrid în mandatul său. Singurul eșec a fost unul dureros, în finala Cupei Regelui din 2013, 2-1 pentru Atleti. A fost, de altfel, antepenultimul meci al lui Mourinho ca antrenor al Realului!

City, singura care l-a dominat

După Real, în CV-ul lui Mourinho a stat scris un al doilea "descălecat" pe banca tehnică a celor de la Chelsea, apoi portughezul s-a orientat spre Manchester United, ajungând pe banca "diavolilor" în același timp în care Manchester City reușea să-l aducă pe Pep Guardiola. Cei doi au reluat astfel rivalitatea dezvoltată în timpul meciurilor Real Madrid - Barcelona, iar catalanul aflat și acum pe banca "cetățenilor" a devenit singurul antrenor care a reușit să-l domine pe Mourinho în marile derby-uri ale unui oraș. Pe 10 septembrie 2016 City a câștigat pe Old Trafford, scor 2-1, iar peste doi ani și jumătate, când Mourinho pleca de la United, scorul întâlnirilor directe arăta 3-2 în favoarea lui Pep Guardiola, un al șaselea meci terminându-se la egalitate.

Duminică, de la ora 19:00, avem primul episod din Maurizio Sarri vs. Jose Mourinho în Serie A. Un Lazio - Roma dominat, ca de obicei, de orgolii duse la extrem și condimentat acum cu doza de personalitate aparte a managerului portughez care a lăsat urme adânci peste tot pe unde a fost.

Lorenzo Pellegrini, asul din mâneca lui Mourinho?

În timp ce gazdele de la Lazio vor marșa în continuare pe Milinkovic-Savic, Luis Alberto și golgheterul Ciro Immobile, oamenii de bază din sezonul trecut, Jose Mourinho a făcut câteva schimbări tactice interesante de la venirea la Roma. L-a adus pe englezul Tammy Abraham pentru a-l înlocui pe Edin Dzeko, plecat la Internazionale Milano, dar probabil cel mai important aspect e încrederea acordată lui Lorenzo Pellegrini. Născut la Roma, mijlocașul ofensiv e considerat de fani urmașul legendarilor Francesco Totti și Daniele De Rossi, iar startul de sezon e unul fulminant. La 25 de ani, cu banderola de căpitan pe brațul stâng și trimis de Mourinho în spatele lui Abraham, Lorenzo a strâns deja șase goluri și două pase decisive în cele opt meciuri jucate sub comanda portughezului în toate competițiile. Un apetit ofensiv ieșit din comun, neexploatat până acum, care l-a transformat în liderul echipei. 

Farmecul Vieții vrea o nouă Cupă, a 14-a! Filele de istorie scrise de Rapid în "Competiția Surprizelor"

NOU RECORD NAȚIONAL! 3.390.450 LEI CÂȘTIG ÎN AGENȚIILE SUPERBET! Citește interviul exclusiv cu SuperMilionarul!

SuperJackpotul de inimă neagră în valoare de 4,5 Milioane de lei a fost lovit în weekend la Superbet

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează