GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ferencvaros, favorită să-și păstreze titlul. Tot ce trebuie să știi pentru un pariu câștigător pe Ungaria

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 mai 2020 15:14

”Nemzeti Bajnoksag” este una dintre primele ligi europene care se va relua după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Ungaria a ieșit bine deocamdată din această situație, astfel că, deja de pe 4 mai, formațiile din ”NB1” și-au reluat antrenamentele. Din 13 mai au început și partidele de verificare, astfel că toate cele 12 formații din elita maghiară sunt gata de reluarea jocurilor. Firește, cu porțile închise. Ultima partidă oficială din țara vecină a fost consemnată pe 14 martie, atunci când MOL Fehervar remiza acasă, 1-1 cu DVTK.

Sâmbătă, 23 mai, avem trei meciuri din competițiile maghiare. Ferencvaros va juca acasă o restanță cu Debrecen, în timp ce Mezokovesd-Zsory – Fehervar și MTK – Honved sunt perechile programate în turul semifinalelor Cupei.

Descoperă SuperOfertele pe Ungaria de la Superbet! 

Echipa lui Rebrov are prima opțiune pentru titlu

NB1 s-a oprit la etapa a 25-a, din sezonul 2019/20 urmând să se desfășoare restul de opt runde până la data de 27 iunie. Pe moment, campioana la zi, Ferencvaros Budapesta pare a fi favorită certă să-și păstrează coroana cucerită anul trecut pentru a 30-a oară, record pentru liga ungară. Alb-verzii au 53 de puncte, cu trei mai multe decât principala urmăritoare, MOL-Fehervar, dar, față de rivalii roș-albaștri, au și două jocuri mai puțin jucate. Budapestanii au amânat mai multe partide în toamnă, atunci când s-au descurcat onorabil în grupa UEFA Europa League, contra lui Espanyol, Ludogorets și ȚSKA Moscova.

Cea mai populară echipă din Ungaria va fi cea mai dezavantajată de faptul că se va juca fără fani. ”Fradi” conduce categoric în topul mediei de spectatori la partidele de pe teren propriu, cu 8.764 de suporteri / meci, aproape de două ori mai mult decât clubul clasat pe locul 2, Diosgyori DVTK. Argumentele sportive ale alb-verzilor sunt însă multiple. Antrenorul Serghei Rebrov, fostul coleg de atac al lui Șevcenko din perioada de vis a lui Dinamo Kiev, vizat să o preia din vară pe Fenerbahce Istanbul, este în post de peste un an și jumătate și a reușit să creeze o trupă foarte echilibrată. Deocamdată, Ferencvaros este trupa cu cea mai bună apărare din NB1, cu doar 19 goluri primite și este unica grupare din elită care nu a pierdut niciun meci din campionat de pe teren propriu, în stagiunea 2019/20. 

Cel mai influent jucător al liderului este la ora actuală mijlocașul Oleksandr Zubkov (23 de ani), fost internațional de tineret ucrainean, împrumutat de la Shakhtar, el fiind golgeterul la zi al echipei în campionat, cu 8 reușite.

Revelația Mezokovesd încurcă socotelile echipelor de tradiție

Pe locul 3 se află actualmente, cu 45 de puncte, formația Mezokovesd-Zsory, un nume inedit pentru publicul larg. Gruparea din nordul Ungariei s-a înființat în 1975, iar în ultimul deceniu a urcat spre topul NB1 profitând de susținerea acordată cluburilor din țară prin proiectele guvernamentale de sport. În 2016, clubul galben-albastru și-a in inaugurat noul stadion, de 5.000 de locuri, iar în 2017 și-a atins vârful performanțelor, când a ajuns în semifinalele Cupei. Numele Zsory provine de la familia care a deținut, în secolul trecut, un domeniu pe care s-au descoperit băi termale. Acest sector este cel care contribuie esențial la economia orașului care are sub 17.000 de locuitori.

Formația antrenată de Attila Kutor, aflat de doi ani și jumătate în funcție, are șansa de a se califica în premieră în cupele europene. Să specificăm că în preliminariile UEFA Europa League vor merge echipele de pe locurile 2 și 3, celălalt loc fiind rezervat câștigătoarei Cupei. 

Nume de glorie în cursa pentru supraviețuire

Cu opt etape înainte de final, cursa pentru salvare se anunță a fi una foarte aspră. Între locul 6, deținut de Honved, cu 34 de puncte și poziția a 11-a, ultima retrogradabilă, deținută de Zalaegerszeg, sunt doar șase puncte. De-altfel, Honved, unul dintre marile nume ale istoriei fotbalului european, și-a schimbat antrenorul în această pauză forțată, numindu-l ”coach” pe Laszlo Dajka, participant la campionatul mondial din Mexic 1986. Debrecen și Ujpest, alte formații renumite, sunt și ele în cursa pentru salvare! Kaposvar, cu numai 10 puncte, este ca și retrogradată, astfel că minimum șase echipe se vor duela pentru evita poziția cu numărul 11.

Totuși, din sezonul viitor, vom avea din nou în elita maghiară o trupă importantă. MTK a promovat, alături de Budafoki, după ce liga secundă a înghețat, iar primele două clasate vor accede în elită, din vară.

MOL-Fehervar, în ușor regres, mizează pe bosniacul Hodzic

Dacă nu se va înregistra vreo surpriză majoră pe final de stagiune, MOL-Fehervar va reuși cel mult să-și apere Cupa Ungariei, cucerită anul trecut. 2019 nu a fost cel mai bun an pentru fosta finalistă a Cupei UEFA, din 1985. Roș-albaștrii au ratat accesul în grupele Europa League, iar în noiembrie anul trecut s-au despărțit de antrenorul Marko Nikolic, cel care a readus-o în atenția Europei pe Vidi. Acum, omul care muncește să salveze sezonul este spaniolul Joan Carillo, ex-asistent la Espanyol și ”principal” la Almeria. A fost un ”combeack”, deoarece ibericul este cel care a adus titlul în 2015 pentru clubul din Szekesfehervar.

MOL-Fehervar nu mai are energia anilor trecuți și încă mai apelează la o serie de veterani, precum mijlocașul Huszti (37 de ani, fost la Hannover și Eintracht) și stoperul Juhasz (36 de ani, ex-Anderlecht). Decisiv pare să fie însă bosniacul de 25 de ani Armin Hodzic, marcator a 9 goluri stagionale, internaționalul fiind crescut de Liverpool.

A plecat Grozav. Rus, dornic să se impună

Vasile Miriuță, Marius Șumudică, Eugen Neagoe sau Marius Sasu au fost cele mai respectate nume de români în campionatul maghiar. Acum, jucătorii noștri au o prezență mai degrabă discretă în NB1. Cel care era cel mai activ, Gicu Grozav, marcator a șapte goluri sezonale la Kisvarda, a fost disponibilizat în urmă cu două luni, atunci când a plecat de la sine putere de la formație, imediat după declanșarea pandemiei.

Numele care ne interesează cel mai mult este cel al lui Adrian Rus, prezență destul de frecventă în echipa noastră națională. Stoperul a fost transferat anul trecut la MOL-Fehervar, dar nu a prins echipa, vehiculându-se că gruparea maghiară l-ar fi taxat în acest mod pentru refuzul de a evolua pentru naționala de la Budapesta. Cert e că Rus, care a trecut și printr-o perioadă de accidentare, a adunat șase partide în campionat și recent a negat informațiile din presă conform cărora ar dori să părăsească formația: ”Nu vreau să plec. De aceea lucrez la antrenamente, ca să-mi revin cât mai repede în formă după accidentare și să ajung în echipă”.

La Kisvarda mai evoluează portarul Mihai Mincă, stoperul Cornel Ene și jucătorul de bandă Claudiu Bumba.

Sunt însă de urmărit prestațiile mijlocașului Andreas Calcan, achiziționat în iarnă de Ujpest de la Viitorul. Calcan a marcat deja de două ori pentru alb-violeți, aflați încă în zona sensibilă a clasamentului, pe locul 9, cu 28 de puncte.

Fă-ți cont la Superbet și încasează bonusurile de bun venit!

Curiozități, înainte de reluarea NB1

  • Federația maghiară a aprobat propunerea ca în timpul meciurilor oficiale să se efectueze cinci schimbări de jucători. De asemenea, în partidele de Cupă este permisă și a șasea modificare, dar numai în cazul eventualelor prelungiri.
  • Pe modelul german, Ferencvaros va așeza în tribune siluete de carton ale fanilor, singura condiție fiind ca aceștia să fie abonați și, firește, să solicite asta. MOL-Fehervar a primit și ea aprobarea ca galeria ei să lase bannere în tribune pe durata partidelor de pe propriul teren.
  • Reporterul responsabil din partea TV-ului deținător de drepturi de transmisiune ale partidelor din NB1, desemnat pentru interviuri, va călători separat de echipa de producție și va fi testat pentru COVID-10 cu cel târziu 24 de ore înainte de jocuri.
  • Cameramanii vor filma interviurile de pe partea opusă zonei unde vor fi protagoniștii declarațiilor dinaintea și de după jocuri. Oficialii sau jucătorii intervievați vor sta la o distanță apreciabilă de reporter și vor vorbi la un microfon special montat de sus, denumit ”boom microfon”.

de Levente Balint

Citește și:

Granzii din Bundesliga 2 vor să iasă din corzi. În weekend urmează etapa a 27-a!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează