GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  10 DE 10

EPISODUL 3 Primul meci la Steaua, primul gol, primul supertrofeu

Gică Hagi și primul său trofeu important din carieră
Gică Hagi și primul său trofeu important din carieră

Articol de GSP - Publicat luni, 08 august 2022 09:49 / Actualizat joi, 11 august 2022 15:01

Gică Hagi a debutat fulminant în tricoul militarilor: a marcat unica reușită a meciului cu Dinamo Kiev și a adus Supercupa Europei în Ghencea.

  • Gheorghe Hagi și Banca Transilvania sunt protagoniștii unui parteneriat spectaculos, lansat recent. Performanța, curajul și munca sunt valorile comune care stau la baza acestei asocieri dintre cel mai mare fotbalist român din istorie și cea mai bună bancă din România. De asemenea, Hagi și BT sunt legați și de preocuparea pentru investiții în viitor: “Regele” prin Academia de copii și juniori pe care a construit-o de la zero, Banca Transilvania prin angajamentul pe care- l are pentru România și comunitate.

După un an la FC Constanța și trei sezoane și jumătate la Sportul Studențesc, Gică Hagi se transfera la echipa al cărei suporter era de mic, Steaua București. Se întâmpla la începutul anului 1987.

Inițial, el trebuia să joace pentru roș-albaștri doar în Supercupa Europei cu Dinamo Kiev, programată pe 24 februarie, la Monte Carlo, apoi să se întoarcă în Regie. Ulterior însă, tranzacția a devenit definitivă. „A fost decizia mea să rămân la Steaua, nu a familiei Ceaușescu!”, avea să comenteze „Regele” evenimentele din urmă cu 35 de ani.

Indiferent câte goluri voi marca în carieră, pe acesta nu-l voi uita niciodată! Victoria este a întregii echipe, a unei stări de spirit exemplare. 

- Gică Hagi, în februarie 1987

Prestația lui Gică la prima apariție în tricoul militarilor a fost extraordinară și încununată cu marcarea singurului gol al confruntării cu puternica reprezentantă a Uniunii Sovietice. În minutul 44, el a executat în forță o lovitură liberă de la circa 22 de metri și, ajutat de o deviere a zidului advers, l-a învins pe portarul celor de la Dinamo Kiev.

10-1a fost raportul cornerelor, în favoarea Stelei, în partida din februarie '87. Roș-albaștrii au șutat mai mult și pe poartă, 7-4

Hagi avea să joace la Steaua până în vara lui 1990, când a fost cumpărat de Real Madrid pe 4 milioane de dolari. Cei 3 ani și jumătate petrecuți în Ghencea au fost fantastici pentru „Rege”. A cucerit trei titluri de campion, două Cupe ale României și a mai disputat o semifinală ('88) și o finală ('89) de Cupa Campionilor Europeni!

Animată de excelenții Hagi și Lăcătuș, Steaua și-a adjudecat pe merit Supercupa. Campioana României este noua realitate a fotbalului în general, reprezentată prin fantezie și forță.

- Ziarul „Corriere dello Sport”, în februarie 1987

76 de goluria înscris Gică pentru Steaua, în 97 de meciuri disputate în toate competițiile

Supercupa Europei, 24 februarie 1987

Steaua București - Dinamo Kiev 1-0

  • A marcat: Hagi (44')

Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - L. Bălan, T. Stoica, Boloni, Hagi (84' Balint) - Lăcătuş (89' Majearu), Piţurcă. 
Antrenor: Anghel Iordănescu

Dinamo Kiev: Cianov - Bal, Baltacea, Kuzneţov, Demianenko - Evtuşenko, Iakovenko, Raţ, Zavarov (78' Morozov) - Belanov (51' Mihailicenko), Blohin. 
Antrenor: Valeri Lobanovski

Stadion: „Louis II” (Monte Carlo). 
Spectatori: 8.456
A arbitrat: Luigi Agnolin (Italia)

Vezi toate episoadele AICI

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
bajescu
bajescu  •  10 August 2022, 11:16
Postat de vandnamol pe 10 August 2022, 01:07

„A fost decizia mea să rămân la Steaua, nu a familiei Ceaușescu!”, avea să comenteze „Regele” evenimentele din urmă cu 35 de ani. Si sa distruga din 2 vorbe tot mitul ala de care se agata toti ametitii cu steaua care lua jucatori cu japca.

Chiar daca sunt fan Steaua, nu cred totusi ca pot fi negate acele practici. Se foloseau de toate echipele, dupa puteri. In cazul Stelei exista insa si atractia performantei, asa ca, in multe situatii, jucatorii acceptau sa joace acolo de bunavoie. Este cunoscut totusi, ca exemplu, cazul lui Gica Popescu. A fost fortat sa joace la Steaua si, imediat ce a putut, s-a intors la Craiova.

vandnamol
vandnamol  •  10 August 2022, 01:07

„A fost decizia mea să rămân la Steaua, nu a familiei Ceaușescu!”, avea să comenteze „Regele” evenimentele din urmă cu 35 de ani. Si sa distruga din 2 vorbe tot mitul ala de care se agata toti ametitii cu steaua care lua jucatori cu japca.

calivin
calivin  •  08 August 2022, 23:07
Postat de sportix pe 08 August 2022, 11:29

Ce echipa avea Dynamo Kiev! Din primul 11 cred ca vreo 8 jucau in nationala URSS!

Stiam ca din lotul lui Dinamo Kiev erau vreo 13-14 jucatori la nationala Urss.A fost o forta si o sperietoare,nu stiu cum de nu a ajuns in fazele finale din cupa Campionilor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează