INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Juventus Italia din Milano! Torinezii au avut un club replică chiar în fieful marii adversare

Articol de - Publicat luni, 18 noiembrie 2019 14:19

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Juventus Italia, echipa din Milano care rivaliza cu Juventus din Torino.

Juventus Torino a devenit un brand internațional, cu milioane de suporteri și e un club cunoscut în toată lumea. Multe echipe mai mici i-au preluat numele, până de curând existând și în România un club cu aceeași titulatură: Juventus Colentina, în prezent Daco-Getica. 

Puțin știu, însă, că prima replică a lui Juventus a apărut chiar în fieful orașului adversar: Milano!

Cum a apărut Juventus din Milano

Juventus Torino a apărut în 1897, iar în 1910 apărea un nou club cu această denumire: se numea Football Club Juventus Italia și avea sediul la Milano. Evolua într-un echipament similiar cu cel al bulgarilor: verde, alb și roșu, iar pentru a se diferenția de adversarii din Torino erau recunoscuți și ca „tricolorii”. 

Denumirea de „tricolori” a venit și din faptul că la acel moment Juventus Italia și Sport Club Italia erau singurele cluburi care aveau echipament în trei culori.

Echipa a fost formată de un grup de amatori studenți care se intitulau Juventus Studenti și evolua pe același teren cu o altă echipă, Enotria FC. Între cele două echipe a apărut o primă rivalitate. Ambele s-au întărit și și-au schimbat numele: prima în Juventus Nova, iar a doua în Italia FC. Momentul culminant al acestei rivalități a fost finala Cupei Giovine Italia, câștigată de Italia FC, acesta fiind și ultimul meci dintre cele două echipe.

Din rivali, o singură echipă

Ulterior, cele două echipe și-au împărțit în continuare succesele pe plan local, până un microbist mai influent a reușit să fuzioneze cele două rivale pentru a forma o echipă mai puternică, care să joace în prima categorie a campionatului național italian din acea perioadă. 

Așa s-a format Juventus Italia FC, iar după câteva turnee regionale a fost înscrisă în Prima Categorie, zona Lombardia. A terminat pe locul 8 din 10 echipe, cu o echipă a cărei medie de vârstă era de doar 19 ani. Seria în care se afla a fost câștigată de Inter Milano, iar Juventus și AC Milan au terminat pe locul 2, respectiv 3.

În acest sezon au avut și primele dueluri cu Juventus Torino, ambele pierdute: 1-2 și 0-6!

Sezonul istoric

Următorul sezon, 1914/1915, a fost cel mai bun din istoria echipei: a participat din nou în prima categoria, în grupa D și a terminat pe locul 2 din 6 echipe, fiind depășită doar de AC Milan. Grație acestui rezultat s-a calificat în semifinalele naționale ale turneului, unde a terminat pe locul 4 într-o grupă cu Inter, Andrea Doria și Vicenza.

Cum se disputa prima categorie

În perioada 1904-1922, Prima Categorie a fost primul eșalon din fotbalul italian. Formatul competiției era unul destul de complex: în partea de nord a Italiei, mai întâi echipele jucau în serii regionale din care primele două echipe se calificau în semifinalele naționale. Semifinalele însemnau noi grupe, din care doar prima echipă se califica mai departe. Urma o grupă finală în zona de nord, iar campioana era calificată în finală.

În același timp, în zona centrală și în zona meridională a Italiei se disputau meciuri în serii după același format ca în nord. Campioanele din cele două zone se întâlneau între ele, iar câștigătoarea se califica în finala cu reprezentanta nordului. Cine câștiga și acest ultim act, devenea Campioana Italiei.

Declinul de după Război

Primul Război Mondial a întrerupt campionatul italian, dar și ascensiunea lui Juventus Italia, echipă care nu a mai reușit să repete performanța anterioară. A mai reușit un loc trei în prima serie în sezonul 1919/1920, după Inter și Brescia, insuficient pentru calificarea în faza semifinalelor.

A urmat o perioadă de declin, chiar dacă marile echipe au migrat spre Confederația Italiană de Fotbal (CCI), Juventus Italia a rămas afiliată la Federația Italiana de Fotbal (FIGC), însă nu a reușit să mai aibă rezultate bune.

Reforma campionatului italian din acei ani a trimis Juventus Italia în a doua ligă, de unde nu a mai reușit să promoveze: în 1923/1924 a terminat pe locul 5, în condițiile în care primele două promovau, iar locul 3 și 4 jucau baraj de promovare. Următorul sezon a fost și mai modest și a retrogradat în liga C, iar în 1928 echipa a abandonat fotbalul din motive necunoscute.

Ultima resuscitare

În 1947, echipa a fost refondată și reînscrisă în Liga Regională Lombardia și a terminat pe locul 3 în grupa I din zona Lombardia, însă la finalul sezonului a fost desființată din nou, definitiv de această dată. De atunci a rămas un singur Juventus în prim-planul fotbalului italian: cel din Torino!

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig,FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  31 August 2021, 14:25

În România mai există echipe cu numele Juventus: Juventus Pișchia.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează