INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

Conflict politic de proporții în Premier League » Postul care dă 569 de milioane de euro cere interzicerea vânzării lui Newcastle!

Mohammed bin Salman vrea să cumpere Newcastle // FOTO: Guliver/GettyImages +32   FOTO
Mohammed bin Salman vrea să cumpere Newcastle // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 22 aprilie 2020 16:20

Canalul TV qatarian beIN Sports, care are drepturile de televiziune ale elitei engleze în străinătate, le-a trimis o scrisoare tuturor cluburilor și directorului executiv al ligii engleze pentru a împiedica vânarea lui Newcastle către prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cel care conduce de fapt Arabia Saudită.

Vestea că Mike Ashley, patronul lui Newcastle, a acceptat să vândă clubul alb-negru, care va fi cumpărat cu 300 de milioane de lire sterline (341 de milioane de euro) de prințul Mohammed bin Salman prin Fondul de Investiții Saudit, a aprins spiritele în Premier League. Și dincolo de granițele Angliei.

Oficial: meciurile din Premier League sunt transmise ilegal de o platformă-pirat saudită

Canalul TV qatarian beIN Sports, care plătește nu mai puțin de 500 de milioane de lire (569 de milioane de euro) pentru drepturile de televiziune ale elitei insulare în străinătate timp de trei ani, protestează vehement. Și pretinde interzicerea acestei afaceri. Le-a trimis o scrisoare tuturor cluburilor și directorului executiv al ligii engleze, Richard Masters, pentru a împiedica tranzacția. 

Nu pentru că Mohammed bin Salman, prințul moștenitor și cel care conduce de fapt regatul saudit cu mână de fier, este foarte controversat, fiind acuzat pentru încălcarea drepturilor omului. Oficial, motivul ar fi faptul că meciurile din Premier League sunt date ilegal în Arabia Saudită din 2017, prin platforma-pirat beoutQ. Și Arabsat, operatorul de stat saudit pentru transmisiile prin satelit, a refuzat toate cererile făcute de britanici pentru a bloca beoutQ. 

Conflictul durează din anii '90 și are legătură cu gazele naturale

Neoficial, ar fi vorba de marele conflict diplomatic ce opune Qatarul și Arabia Saudită. Un conflict vechi, ascuțit la maximum în 2017, când Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt relaţiile cu Qatar, impunându-i un embargo comercial. La acea vreme, qatarienii au fost acuzați că sprijină grupări teroriste și se apropie de Iran.

Conflictul dintre cele două state se întoarce însă în timp până în anii '90 și are legătură cu gazele naturale. De atunci, Qatarul împarte zăcământul offshore North Field (cel mai mare din lume, unde micuțul stat din Golful Persic are toate rezervele de gaze) cu Iranul, rivalul saudiților.

Vânzările de gaze au transformat Qatarul în cea mai bogată țară (cel mai ridicat venit pe cap de locuitor, 116,799 de dolari) și în cel mai important exportator de gaze naturale lichefiate. Și, mai ales, au permis emiratului să întrerupă dominația Arabiei Saudite în regiune.

FOTO. Imagini inedite din întreaga lume, în plină pandemie de coronavirus

+28 FOTO

VIDEO. Klaus Iohannis: „Toată lumea va fi obligată să poarte mască”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

UEFA schimbă iar data meciurilor de baraj pentru EURO! Când se va juca Islanda - România

Bombă la UEFA! Scenariul incendiar care ar face ca FCSB să se califice în Liga Campionilor, iar CFR Cluj să cadă în Europa League

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează