INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BLOGSPORT.RO

Doar un colț dintr-un duel mult așteptat » Andrei Niculescu, despre seara în care Messi și Ronaldo au fost eclipsați de Sebastian Colțescu

Sebastian Colțescu, protagonistul unui derapaj rasist în PSG - Bașakșehir
Sebastian Colțescu, protagonistul unui derapaj rasist în PSG - Bașakșehir

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 18:15 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 18:17

Marți trebuia să fie seara lor. A celor doi titani care din 2008 încoace au împărțit goluri și adjective, victorii și superlative, Baloane și Ghete de Aur cu o ambiție demnă de cei mai buni dintre cei buni. Au împărțit planeta-n două atâta timp și poate că ar fi fost normal ca planeta să se oprească pentru o clipă și să le acorde o reverență și să le mulțumească, în numele nostru, al celor care le-am urmărit lupta în toată această perioadă, pentru un duel cum nu cred că va mai exista în fotbal. Poate nici în sport.

Dar, știți vorba aia, nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Și s-a nimerit să fie unul de-al nostru, care să adune titluri și editoriale. Din păcate s-a nimerit prost, căci n-am fi fost și noi în stare să fim în centrul atenției cu ceva pozitiv. N-am avut primul duel așteptat între Cristiano și Messi în octombrie din cauza COvid-ului, iar cel din decembrie a fost COmpromis de COlțescu. E, clar, un an COclit.

N-o să mă reped eu acum la beregata omului. Chit că mă pregătisem să scriu despre ce-a fost în acest Barcelona-Juve și nu mai am loc. O să-i las pe cei care abia așteaptă să facă asta, să lovească hulpav într-un om care acum e la pământ. Până la urmă, l-au făcut unii pe Maradona în toate felurile, imediat după ce s-a dus dintre noi, ce probleme ar avea de data asta?

Nu, Colțescu nu e rasist. Mi-e teamă că nici nu știe exact care e ideea cu rasismul. E fix genul de român guvernat de principiul "Lasă, bă, că merge și-așa!". Superficial, arogant, dominat de certitudini, neinteresat de nimic altceva decât de încasarea unui barem. Ce-mi pare rău acum e că, evident, toată povestea se va rostogoli asupra noastră, a tuturor. Doar rasiști nu eram!

Unii spun că se exagerează și că la fel de bine putea să spună "Dă-l afară pe lungan!", fără ca asta să fie o remarcă rasistă. Sau "Scoate-l pe năsos de pe bancă!". Sau "Evacuează-l pe burtos!". Putea, dar n-a făcut-o, pentru că nu s-a gândit. Deși ar fi trebuit să știe ce implicații are acel cuvânt folosit de el, ar fi trebuit să fie la curent cu cât de delicată e situația în unele locuri, ar fi trebuit să știe că e la Paris, că e în Franța, unde tocmai s-au întâmplat lucruri. E totuși un băiat umblat, nu era ieșit pentru prima dată din țară. A făcut însă o "românească", un fel de depășire pe banda de urgență a unei autostrăzi blocate. Nu s-a gândit, dar va avea timp s-o facă de-acum înainte, căci cariera lui e gata. Sincer, mi-e milă de el, la fel cum sper ca Hațegan să nu aibă de suferit. Asta chiar ar fi păcat.

Altfel, uitându-mă la Messi și Cristiano a fost ca și cum aș fi fost la un concert Rolling Stones după 20 ani. Le știam melodiile, dar regretam că au îmbătrânit. Cristiano a dat două goluri, dar a fost departe de cel care făcea liniște pe "Camp Nou" în tricoul Madridului. Îi rămâne acel instinct de prădător, plecat dintr-o ambiție uluitoare. Messi a fost cel mai bun om al Barcelonei, dar nu i-a folosit la nimic. A fost un fel de Mick Jagger cântând pe o muzică falsă venită de la colegii de trupă. Eventual cântând "I can't get no satisfaction". Încep să cred că e mai bine să plece.

E posibil să fi fost "The Last Dance"? Ultimul duel al celor doi? Poate că da, poate că nu. Zic însă, pentru orice eventualitate, să le transmitem un "infinitas gracias" pentru acest deceniu. 

Citește mai multe știri despre PSG - Bașakșehir:

Colțescu, „Politically correct” și planeta care s-a smintit! » Comentariu de Dan Udrea

UEFA a luat prima decizie după scandalul cu Sebastian Colțescu » Anunțul oficial

Playtech: BOMBĂ! Ianis Hagi, OUT de la Rangers! Gata, e sigur: gestul lui Gerrard e clar


Comentarii (5)
arl1988
arl1988  •  09 Decembrie 2020, 21:32

Articol extrem de dezamăgitor. Pe ideea rasismului inconștient. Nu, Andrei Niculescu, Coltescu NU a fost rasist. Echipele care au ieșit de pe teren ar trebui, intr-o lume normală, sancționate drastic. Se aude (si se vede) pe înregistrare cum un jucător al turcilor spune nonșalant că în țara lui romanii sunt țigani dar el nu poate spune cuvântul asta. Asta nu e rasism? Dublu standard din partea unor parveniți de fotbaliști.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1294640487233808
Bogdan Mitut  •  09 Decembrie 2020, 21:09

In fond nu mai e vorba de Coltescu. E vorba despre „mitralierea“ unui cuvant nevinovat, a unui adjectiv: negru. Coltescu e un cetatean roman care ar trebui aparat de statul lui. Foarte multi fac acum psihologia lui SC, incercand sa explice ce a fost in mintea lui cand i-a atribuit unui om culoarea potrivita a pielii. Drept urmare, ar trebui sa renuntam si la impartirea rasei umane in functie de culoarea pielii, daca ar fi sa tragem consecvente din povestea asta. Ar trebui ca SC, cu argumente, cu un traducator si un avocat bun sa mearga la CEDO, pt. ca e un caz care ne poate aduce cu picioarele pe pamant de la vanatoarea de vrajitoare.

1361138990581282
Celmare Raul-Ștefan  •  09 Decembrie 2020, 18:54
Postat de getthebest pe 09 Decembrie 2020, 18:36

Sunteți de toată jena, încep să urăsc presa. Sunteți o adunătură de manipulați. Colțescu este de interes național și trebuie apărat cu toate armele posibile. De ce nu scrieți că se aude o voce care spune:" În țara mea românii sunt numiți țigani"? Sînteți o rușine!

Coltescu de interes național? *** ***. *** Trebuie aparat cu toate armele?! Ce zici, dacă scoatem armata, e de ajuns ? Coltescu e un arbitru ce nu avea ce sa caute in arbitraj. Arogant, slab pregătit și pe deasupra și needucat și își merita soarta. Asta nu e o întâmplare. Era doar o chestiune de timp pana sa își dea in petec in Europa. Ca dacă rămânea in România, scapă ieftin ca aici nimeni nu are treaba. Da o vrut internaționale .. Și vezi ca ai luat doar o parte din fraza in țara mea romanii sunt numiți țigani Continuarea a fost “ dar eu nu am cum sa ii numesc țigani. Ai cam uitat partea cea mai important. Din greșeală, sigur

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează