INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BLOGSPORT.RO

Editorial Andrei Niculescu: Messi și banii care aduc fericirea

El Mundo a publicat toate detaliile despre contractul lui Messi cu Barcelona
El Mundo a publicat toate detaliile despre contractul lui Messi cu Barcelona

Articol de - Publicat duminica, 31 ianuarie 2021 16:18 / Actualizat duminica, 31 ianuarie 2021 16:18

Bucuroși nevoie mare după eșecul Madridului cu Levante, fanii Barcelonei s-au trezit duminică dimineață cu un tsunami de cifre revărsat asupra lor prin intermediul cotidianului "El Mundo", toate adunate sub umbrela unui titlu, preluat apoi de toate publicațiile de pe glob, la care nu s-ar fi gândit vreodată: "Messi a ruinat Barcelona". Informația în sine vă este cu siguranță cunoscută, îmi permit să fac aici doar câteva comentarii.

„Contractul lui Messi ruinează Barcelona! S-au pus în genunchi în fața lui” » Decizia lui Leo după salariul și bonusurile astronomice au devenit publice

Războiul dintre fostul președinte Bartomeu și Messi continuă și după plecarea primului din funcție. Astfel de contracte nu pot ajunge la îndemâna unui jurnalist, oricât ar fi el de dibace, decât oferite de cineva. Aici nu vorbim de zvonuri sau supoziții, vorbim de date certe. Acel cineva în mod sigur nu e Messi, ci o persoană care are sau a avut acces la acest contract. Și care are și interes ca acel contract să fie publicat.

Revin la salariul stratosferic și la toate bonusurile ce apar în document. În contextul vremurilor pe care le trăim, sumele sunt indecente, de-a dreptul obscene. Pe la noi există totuși o vorbă: "Prost nu e cel care cere, ci cel care dă". În plus, e vorba de sume impozabile.

Contractul a fost semnat în 2017, an în care Barcelona l-a pierdut pe Neymar, cu tot ceea ce a însemnat asta în plan sportiv, dar și la negocierile pentru viitoarele contracte de publicitate. În 2017, Barcelona a parafat înțelegerea cu Rakuten, actualul sponsor principal. Barcelona cu Messi în lot are un preț la negocieri, Barcelona fără Messi are alt preț, iar asta se va vedea când argentinianul va pleca.

În 2017, Barcelona avea deja un plan conturat de creștere a bugetului spre un miliard de euro. Lucru care ar fi trebuit să se întâmple chiar din acest sezon, dacă nu intervenea Covid-ul. În acest plan, rolul lui Messi, din punct de vedere sportiv și financiar, era esențial. În 2017 Barcelona nu se putea gândi la un viitor fără Messi.

Se pune întrebarea dacă Messi merită acești bani. ACUM, în mod evident, nu. Prestațiile lui de azi, chiar semnificativ îmbunătățite în ultimul timp, sunt departe de pretenții. Fotbalul însă nu e tenis, e sport de echipă, la care chiar și un număr 10 are nevoie de alte 10 numere de valoare în jurul lui, ca să-l ajute. Plus de asta, la Messi cotizează și trecutul, dar și legătura emoțională cu fanii. Iar datele sună cam așa: 16 campionate și o Cupă a Campionilor Europeni în 104 ani, până la debutul lui Messi, 10 campionate și 4 Champions League în 16 ani cu Messi.

Și apropo de ruinarea clubului. Iată și alte calcule: 208 milioane de euro cheltuiți în 3 ani cu Coutinho, 210 milioane în doi ani cu Griezmann, 205 milioane în 4 ani cu Dembele. Și, într-adevăr, 515 milioane în 4 ani cu Messi.

Întrebarea pe care și-o pun toți acum devine clară: va pleca sau nu Messi la vară? Răspunsul, azi, înclină mai degrabă spre plecare. Dacă va rămâne, va trebui să-și reducă enorm pretențiile. Dar acum se va vedea în ce măsură Barcelona este cu adevărat "el club de mi vida", așa cum a tot susținut. La vară ar fi momentul ideal să arate că poate fi alături de clubul pe care l-a ajutat să urce, dar care club, în același timp, l-a făcut și pe el să crească. La propriu. 

Cele mai tari 5 goluri marcate de Messi pentru Barcelona

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Vlad Chiricheș, absent de la Cagliari - Sassuolo » Care este motivul + Decizia în privința lui Răzvan Marin

Haos la Marseille, după ce ultrașii echipei au invadat centrul sportiv: „O hoardă de sălbatici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
melcul_furios
melcul_furios  •  31 Ianuarie 2021, 16:46

Sumele sunt scoase din context si de aia par asa mari (nu ca ar fi mici). Insa daca Griezman a castigat 200 de milioane in 2 ani inseamna ca face 400 in 4 ani. Messi merita mai mult de un sfert in plus fata de Griezman. In acelasi timp castiga la fel cat Cristiano Ronaldo, nu e el ceva special.

145745747342188
Vladimir Mihailescu  •  31 Ianuarie 2021, 16:37

am mai zis si repet.... Griezman Coutinho si Dembele au insemnat bani aruncati pe geam! de acolo li se trage catalanilor... admit ca si messi a mancat o gramada de bani, dar el e simbolul clubului, totusi isi merita fiecare euro....in schimb, cei 3 mercenari, care au costat-o pe barca peste juma de miliard de euro....aia au ingropat clubul, parerea mea....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează