INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

Interviu spectaculos cu Jose Mourinho: „Nu vreau să fiu un tip simpatic, pentru că după trei luni ajungi marionetă” + Ce spune despre antrenorii rivali din Europa

Articol de - Publicat miercuri, 15 mai 2019 10:53

José Mourinho (56 de ani) a explicat, în interviul din L'Equipe, de ce vrea să fie apreciat doar ca manager: „Nu tehnologia e secretul antrenorului, ci pregătirea de calitate. Jucătorilor le trebuie un lider în vestiar”.

De cinci luni, după ce Manchester United l-a dat afară, este liber de contract şi se plimbă prin Europa, pe la diverse meciuri, comentând şi în calitate de analist BeIN Sports.

José Mourinho aşteaptă următoarea provocare şi a dezvăluit, în amplul interviu din L'Equipe, câteva din secretele sale şi de ce nu se abate de la nişte principii: „Eu nu vreau să fiu tipul simpatic, ci antrenor profesionist. Pentru că după trei luni devii marionetă şi lucrurile nu se termină deloc bine. Dar nici să generezi permanent conflicte în vestiar, să fii mereu negativ. E nevoie de un echilibru să gestionezi un grup matur. Când tu nu eşti patronul, n-ai puterea, însă trebuie să fii liderul”.

„Îi storc ca pe portocale”

Managerul portughez de 56 de ani explică de ce şi cum s-au schimbat fotbalul şi jucătorii în epoca actuală a digitalizării. „Mulţi antrenori se ascund în spatele tehnologiei, inovaţiei, numai că adevăratul secret nu se află acolo. Eu nu mă gândesc zilnic decât la «antrenament de calitate». E dreptul jucătorilor să le oferi pregătire de înalt nivel şi obligaţia mea. Eu storc mult jucătorii, ca pe portocale, pentru a atinge obiectivele.

Lumea se schimbă însă şi trebuie să te adaptezi, programul se dă pe WhatsApp. Nu mai poţi comunica în vestiar ca în urmă cu 20 de ani. La finalul meciului ori al antrenamentului, primul lucru pe care-l fac fotbaliştii e să discute 20-30 de minute cu familia şi prietenii. Îmi cer să nu-i mai critic de faţă cu colegii, că astfel le atac statutul”.

„Ajax n-a avut strategie”

Mourinho a rămas impresionat de traseul lui Ajax în acestă Ligă, considerată de el atipică: „A fost surpriza sezonului. Au reuşit o performanţă incredibilă, cu o mentalitate tânără, deschisă. Dar pentru a câştiga şi o competiţie ca Liga îţi trebuie şi calitate strategică.

Poţi avea o trupă fenomenală, dar vine un moment de strategie care te duce mai sus. Unii antrenorii nu au această viziune. Când am cucerit Europa League, în finala cu Ajax, după doar cinci minute i-am spus secundului meu «Stai liniştit. Manchester ia trofeul. Uşor». Pentru că echipa asta nu are capacitatea de a se adapta. Jos pălăria pentru victoriile de la Madrid, Torino şi Londra, dar nu putea lua trofeul”.

25de trofee a câştigat Mourinho cu Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid şi Man. United în aproape două decenii ca antrenor, între care două Ligi, două Cupe UEFA/Europa League şi 8 titluri în patru campionate

 

„A devenit mult mai greu ca un jucător să se concentreze pe munca lui, să-i intre în cap că fotbalul e cel mai important din viaţa sa. Azi jucătorii au multe drepturi, dar noi, antrenorii, trebuie să le amintim şi obligaţiile”

„Aud jucători spunând că antrenorul meu e simpatic, are o inimă mare, un bărbat fantastic. Dar niciodată nu zic şi că e antrenor mare. Esenţa meseriei noastre e ce faci pe teren, pasiunea, magia, astea fac diferenţa”

„Principala datorie a jucătorului e faţă de fani şi, mai ales, faţă de tinerii ce vor să ajungă fotbalişti, dar nu au talent. Când tu ai talentul şi eşti la un club important, trebuie să arăţi pasiune, nu s-o pierzi la 23-24 de ani”

„Nu vreau să spun decât două lucruri despre United. Timpul va vorbi şi problemele au rămas acolo. Când ai un grup foarte profesionist, muncitor, talentat şi un club bine structurat nu apar eroziuni”

„Le admir mult munca lui Klopp şi Pochettino, ambii ar merita să câştige ceva mare. Mauricio nu a luat nimic încă, iar în cazul lui Jurgen nu-mi pot imagina cum ar trăi sentimentul de a pierde şi a treia finală a Ligii”

„Guardiola m-a depăşit la trofee, dar asta îmi aminteşte că sunt acolo. Dacă mai rămâneam la Inter după ce am luat Liga, câştigam Supercupa Europei, Mondialul Cluburilor, Supercupa Italiei şi poate ajungeam la 30-31. Nu mă focalizez însă pe cifre” José Mourinho, manager portughez

Citește și:

 Finala Europa League, noi controverse: „De când este distanţa o barieră pentru fanii adevăraţi?

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
andrei.33
andrei.33  •  15 Mai 2019, 15:53

Mourinho se teme vadit de era digitala. In sufletul lui el ar vrea sa vina la FCSB, insa ii e frica de SMS-ul de pauza si cel de final.

omidiu
omidiu  •  15 Mai 2019, 13:25
Postat de baba.pricina pe 15 Mai 2019, 11:50

Il vrei la FCSB?

Doar daca trece intai pe la antrenamentele lui Hagi.

baba.pricina
baba.pricina  •  15 Mai 2019, 11:50

Il vrei la FCSB?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează