INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Michel Platini a ieșit din arest la miezul nopții: „Tot nu înțeleg ce caut eu în această poveste”. Blatter îl acuză!

FOTO: GettyImages // Michel Platini
FOTO: GettyImages // Michel Platini

Articol de - Publicat miercuri, 19 iunie 2019 10:47

Michel Platini (63 de ani), fostul președinte UEFA, a fost interogat într-o anchetă de corupție legată de alegerea țărilor-gazdă la CM 2018 (Rusia) și CM 2022 (Qatar).

După o zi șocantă, în care lumea întreagă a urmărit ce se întâmplă la Paris, Michel Platini a fost eliberat la miezul nopții. A ieșit zâmbind și vorbind la telefon, alături de avocatul său, William Bourdon.

Venise de dimineață la Oficiul central al luptei contra corupției și infracțiunilor financiare și fiscale. Convocat ca martor, potrivit L'Équipe. La sosire, fostul fotbalist, președinte UEFA (și vicepreședinte UEFA) între 2007 și 2015, a fost anunțat de polițiști că e arestat.

„Se face mult zgomot pentru nimic”

A urmat un interogatoriu lung, într-o anchetă de corupție legată de alegerea țărilor-gazdă la CM 2018 și 2022. O anchetă deschisă de Parchetul Național Financiar încă din 2016, suspectând „corupție, asociere de infractori și trafic de influență” în toamna lui 2010, înainte ca Rusia și Qatar să primească acele Mondiale în Comitetul Executiv FIFA. Nu era primul interogatoriu la care fusese supus Platini, au aflat ziariștii francezi.

Reuniunea de la Palatul Élysée, din 23 noiembrie 2010 (cu nouă zile înaintea deciziei), la care acesta participase împreună cu Nicolas Sarkozy (la acea vreme președintele Franței) și Tamim al-Thani, actualul emir al Qatarului, e în centrul investigației.

Platini părea mirat de implicarea lui în acest scandal uriaș. „Să intru ca persoană liberă ce urma să fie audiată, pentru a fi apoi arestat, provocând un asemenea vacarm... Nu e plăcut. Se face mult zgomot pentru nimic”, a declarat el pentru L'Équipe, încheind: „Tot nu înțeleg ce caut eu în această poveste”.

„Cele patru voturi obținute de Michel au înclinat votul”

Intervievat de postul de radio francez RTL, fostul președinte FIFA Sepp Blatter afirmă că știe tot adevărul. Și îl acuză pe Platini că a influențat întreg procesul de vot pe 1 decembrie 2010.

Pentru mine, totul a fost o mare surpriză. Michel m-a sunat și mi-a spus că a avut o întâlnire la Élysée. Urma să voteze Qatarul motivând interese economice naționale”, a dezvăluit elvețianul, care a condus FIFA în perioada 1998-2015.

„L-am întrebat dacă Sarkozy l-a constrâns. Mi-a zis «Nu, dar când șeful statului și-a exprimat o dorință, i-am răspuns că vedem cum facem». Și totul s-a desfășurat astfel: cele patru voturi obținute de Michel au înclinat votul, iar Statele Unite au fost învinse”.

15 ore a fost ținut în arest Michel Platini la Nanterre, lângă Paris; și Sophie Dion, ex-consilier al președintelui Sarkozy în 2010, a fost eliberată

„A fost un interogatoriu lung, dar, ținând cont de numărul mare de întrebări, nu putea fi diferit. Au vrut să afle detalii despre Euro 2016, Mondialul din Rusia, PSG și FIFA”

„Știam încă dinaintea întâlnirii cu Sarkozy că voi vota Qatarul, oricum voiam să-i spun președintelui. L-am anunțat și pe Blatter de acea discuție” Michel Platini, pentru Le Monde

VEZI ȘI:

Andrei Niculescu despre problemele cu legea pe care le are fostul președinte al UEFA: „Banii n-aduc fericirea. Michel Platini n-a știut sau nu l-a interesat să știe”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează