INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  IFAB

Modificare importantă de regulament! Decizia IFAB » Se schimbă și legea ofsaidului?

IFAB a anunțat o schimbare importantă legată de regula hențului. Totul după controversa iscată de o fază petrecută în meciul Fulham - Tottenham 0-1, disputat joi în Premier League.
IFAB a anunțat o schimbare importantă legată de regula hențului. Totul după controversa iscată de o fază petrecută în meciul Fulham - Tottenham 0-1, disputat joi în Premier League.

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 martie 2021 18:34 / Actualizat vineri, 05 martie 2021 19:32

Consiliul Internațional al Asociației Fotbalului (IFAB) a anunțat o schimbare importantă legată de regula hențului. Totul după controversa iscată de o fază petrecută în meciul Fulham - Tottenham 0-1, disputat joi în Premier League.

  • CONTEXT: Fulham a marcat prin Maja în repriza a doua, minutul 62, însă VAR a anulat golul. Motivul? Lemina a fost atins în mână (lipită de corp!) în prealabil.

IFAB, Board-ul Fotbalului Internațional, singurul for abilitat să schimbe regulile jocului de fotbal, a anunțat la o zi distanță că o parte din regula hențului se schimbă. Pe scurt: dacă un gol este precedat de un henț neintenționat, acesta nu trebuie anulat! „Nu orice jucare cu mâna a balonului trebuie sancționată”, informează IFAB.

În prezent, orice atingere a balonului cu mâna conduce la anularea reușitei.

Modificările vor intra în vigoare începând cu sezonul următor. Campionatele le pot adopta însă mai devreme, în funcție de politica fiecăruia.

Modificare importantă de regulament! Decizia IFAB » Se schimbă și legea ofsaidului?
Un gol precum cel marcat de Fulham cu Tottenham nu va fi anulat sezonul următor

Când este henț » Clarificările IFAB:

  • jucătorul atinge mingea intenționat cu mâna. Exemplu: când își deplasează brațul către balon 
  • fotbalistul își mărește într-un mod care nu este natural suprafața corpului 
  • când se marchează direct cu mâna, chiar dacă mișcarea este involuntară, sau când golul este precedat la câteva secunde de un henț flagrant

În continuare, rămâne la latitudinea arbitrilor dacă un jucător își mărește cu ajutorul brațului, într-un mod care nu este natural, suprafața corpului.

Se schimbă și regula ofsaidului?

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, acum oficial FIFA, a propus o modificare a legii ofsaidului. Francezul consideră că nu ar trebui considerată poziție afară din joc dacă ORICE parte a jucătorului aflat în atac, cu ajutorul căreia se poate marca, nu este mai aproape de poartă decât o parte a adversarului aflat în defensivă. IFAB a confirmat că va lua în calcul revizuirea. 

În prezent, un jucător este considerat în poziție de ofsaid dacă MĂCAR o parte a corpului atacantului cu ajutorul căreia se poate înscrie este mai aproape de poarta adversă față de ultimul apărător.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Robert Lewandowski, acuzat de „trucuri dubioase la impozite” din drepturile de imagine

Delegare fabuloasă: un român va fi la șocul Manchester United - AC Milan, din Europa League!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  06 Martie 2021, 12:53
Postat de ciprianbirtea pe 06 Martie 2021, 12:24

Nu, pentru că jucătorul CFR a deviat clar mingea cu mâna; i-a schimbat direcția.

I-a schimbat directia dar a fost sutata din apropiere, practic el a avut o miscare naturala nu intentionata de a-si creea avantaj. Conform fostului regulament ce se afla in vigoare(eronat) faza stabilita prin var nu se tinea cont de intentie la hent daca rezulta gol.Cred ca nici acum nu trebuie sa se tina cont de intentie deoarece aceasta e greu, imposibil de stabilit corect dar henturile acestea trebuie limitate strict la suprafata de pedeapsa. Ceea ce cred ca prevede actuala reglenentare in mod corect e dezincriminarea asa zisului hent datorat lovirii mingii cu mana lipita , voluntar sau involuntar, si care in mod eronat era denumit hent si era sanctionat ca atare.

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  06 Martie 2021, 12:24
Postat de remarque pe 05 Martie 2021, 23:24

cu alte cuvinte CFR se califica cu Sevilla dupa noua interpretare a hentului

Nu, pentru că jucătorul CFR a deviat clar mingea cu mâna; i-a schimbat direcția.

remarque
remarque  •  05 Martie 2021, 23:24

cu alte cuvinte CFR se califica cu Sevilla dupa noua interpretare a hentului

Vezi toate comentariile (3)
Comentează