INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Proteste masive după cumpărarea lui Newcastle: „Criminalii își spală reputația și murdăresc sportul”

Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle, plătind 415 milioane de dolari.
Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle, plătind 415 milioane de dolari.

Articol de - Publicat vineri, 08 octombrie 2021 13:12 / Actualizat vineri, 08 octombrie 2021 14:05

Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle, plătind 415 milioane de dolari. E cel mai bogat patron din fotbal, dar și cel mai controversat. În umbră stă Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit, acuzat de încălcarea gravă a drepturilor omului: răpiri, tortură și crime!

La Newcastle, în fața stadionului "St James' Park", fanii alb-negrilor au sărbătorit. Se bucură că au scăpat de Mike Ashley, proprietarul clubului din 2007, având acum cel mai bogat patron din fotbalul mondial. 

Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), care a achiziționat 80% din acțiunile "coțofenelor" cu 415 milioane de dolari (celelalte 20 de procente aparțin, în mod egal, PCP Capital Partners și RB Sports & Media), controlează 400 de miliarde de dolari. Peste Fondul de Investiții în Sport al Qatarului (QSI, 300 de miliarde $), care deține PSG, și mult deasupra șeicului Mansour (Man. City, 30 de miliarde $).

S-a născut un nou colos în Premier League » Clubul a fost cumpărat astăzi, iar prințul moștenitor al Arabiei Saudite are obiective mărețe
Premier League
S-a născut un nou colos în Premier League » Clubul a fost cumpărat astăzi, iar prințul moștenitor al Arabiei Saudite are obiective mărețe

Mohammed bin Salman, cel mai puternic în Arabia Saudită

Ca imagine, noul președinte al grupării engleze, este Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul PIF, însă în spatele acestui fond este chiar Mohammed bin Salman, 36 de ani, prințul moștenitor saudit, vicepremierul, ministrul apărării și cel care coordonează problemele politice, economice și de securitate ale regatului. Cel mai puternic în Arabia Saudită. Dar și extrem de controversat, acuzat de multe voci și organizații din afara țării de încălcarea gravă a drepturilor omului, de răpiri, tortură și crime.

Liga engleză s-a mulțumit doar cu răspunsul oficial, că Newcastle nu va fi proprietatea statului saudit și că beIN Sports, postul qatarian care are drepturile de televiziune pentru Premier League în Golful Persic, nu mai este interzis la Riad. Și a acceptat tranzacția refuzată în 2020.

„Trebuie să spună NU criminalilor”

Hatice Cengiz, soția ziaristului saudit Jamal Khashoggi, un fervent contestatar al lui Mohammed bin Salman, ucis în octombrie 2018 la cererea lui MbS în consulatul de la Istanbul, a protestat vehement. 

"La câteva zile de la a treia comemorare a asasinatului, e îngrozitor să aflu că prințul moștenitor reușește ceea ce caută de mult timp: să-și spele reputația și să murdărească sportul", a declarat Cengiz. "Nici acum nu s-a făcut dreptate. Cer ligii engleze să le arate ucigașilor că aceste crime nu pot fi spălate. Trebuie să spună Nu criminalilor".

La rândul său, directorul general al organizației Amnesty International UK, Sacha Deshmukh, a dezaprobat afacerea: "Sub Mohammed bin Salman, situația rămâne dezastruoasă în Arabia Saudită. Criticii guvernului, militanții feminiști, șiiți și cei ce apără drepturile omului sunt hărțuiți și aruncați în închisoare după procese-mascaradă". Chiar uciși, ca în cazul lui Jamal Khashoggi.

4,8 miliarde de dolaria oferit Mohammed bin Salman pentru achiziționarea lui Manchester United, în 2018; a fost refuzat

Bruce ar putea fi schimbat înaintea meciului 1.000

Din 2019 la Newcastle, Steve Bruce a ajuns la meciul 999 în cariera de antrenor. Se teme să nu fie demis înaintea partidei cu numărul 1.000. "Noii patroni schimbă de obicei tehnicienii. Nu aș vedea acest gest ca pe o cruzime. E doar fotbal", a afirmat fostul jucător în vârstă de 60 de ani. În cazul "coțofenelor", Antonio Conte e favorit să devină manager.

19este locul ocupat (penultimul) de Newcastle în Premier League, fără victorie în primele 7 etape (3 egaluri, 4 înfrângeri)

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Laporta, reacție de neînțeles la două luni după plecarea lui Messi de la Barcelona: „Am sperat până în ultima clipă că va juca gratis”
SPANIA
Laporta, reacție de neînțeles la două luni după plecarea lui Messi de la Barcelona: „Am sperat până în ultima clipă că va juca gratis”
Belgia - Franța 2-3 » Semifinală de poveste în Nations League! Campionii mondiali au revenit uluitor și vor înfrunta Spania pe Giuseppe Meazza
Belgia - Franța
Belgia - Franța 2-3 » Semifinală de poveste în Nations League! Campionii mondiali au revenit uluitor și vor înfrunta Spania pe Giuseppe Meazza

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
fuller
fuller  •  08 Octombrie 2021, 16:19

*** Jamal Khashoggi nu numai ca a fost ucis, ci torturat intr-un consulat al Arabiei Saudite in Turcia de o echipa operativa speciala trimisa acolo, ceva nemaiauzit Si lumea internationala s-a facut ca ploua, din cauza banilor care curg dinspre Arabia Saudita. Spiritul fotbalului ca joc e oricum ucis dupa ce au aparut echipe ca PSG, cu fonduri practic nelimitate. Mai lipsesre un campionat mondial la fiecare doi ani, ca sa fie tacamul complet. Mai bine cu oina, sportul national, ca acolo nu vine nici un print arab sa incesteasca.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează