INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PORTUGALIA

Forța lui Sporting: campioni cu un antrenor de 36 de ani, pentru care au plătit 10 milioane de euro!

Foto: Imago
Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 12 mai 2021 16:35 / Actualizat miercuri, 12 mai 2021 16:53

Rúben Amorim, al 5-lea cel mai tânăr antrenor campion, a cucerit titlul la 19 ani de la performanța lui Bölöni și Marius Niculae. A construit o echipă cu mulți tineri. Doi dintre ei nici nu erau născuți la precedentul titlu.

Stranie coincidență. Pe 11 mai 2021, Laszlo Bölöni a fost demis de Panathinaikos. În aceeași zi, Sporting a cucerit titlul în Portugalia, o performanță așteptată de 19 ani. De când Bölöni, chiar el, câștigase ultima oară campionatul cu „leii" lusitani. Loți avea 49 de ani.

Doar Hugo Viana mai e la la club: director sportiv

În 2001-2002, erau în lot Jardel (golgeter), Rui Jorge, Paulo Bento, Pedro Barbosa, João Pinto, Sá Pinto și tinerii Marius Niculae (21 de ani, 7 goluri în 16 meciuri; accidentat grav pe 22 decembrie 2001, ruptură de ligamente încrucișate la genunchi), Quaresma (17 ani) și Hugo Viana (19), ultimii doi promovați de Bölöni, la fel ca Ronaldo, ulterior, în toamna lui 2002. Dintre toți, doar Hugo Viana e la club acum. Director sportiv, la 38 de ani.

30de milioane de euro este clauza de reziliere a contractului lui Rúben Amorim cu Sporting (acordul expiră în 2024)

„Peste câțiva ani, Ruben Amorim va fi prea bun pentru fotbalul nostru”

După aproape două decenii, totul se leagă de antrenor. La 36 de ani, 3 luni și 15 zile, Rúben Amorim e al 5-lea cel mai tânăr tehnician campion al Portugaliei. Nici nu a jucat la Sporting, ci opt sezoane la Benfica, marea rivală din capitală, dar președintele Frederico Varandas (41 de ani, liderul grupării din septembrie 2018) a insistat pentru el.

În martie 2020, avea doar trei luni și 13 meciuri ca antrenor la o echipă din prima ligă, Braga. Într-un timp de scurt, le bătuse în Primeira Liga pe Porto (2-1), Sporting (1-0) și Benfica (1-0), triumfând în finala Cupei Ligii (1-0 tot cu Porto).

Varandas i-a plătit clauza imediat. 10 milioane de euro! Mulți l-au considerat nebun, însă el a prevestit: „E omul potrivit. Veți vedea, peste câțiva ani va fi prea bun pentru fotbalul portughez". I-a uimit pe toți.

22de puncte a câștigat Sporting în acest campionat grație golurilor marcate după minutul 81 (record în Portugalia)

„La ultimul titlu, eram în burta mamei"

La primul sezon complet pe „José Alvalade", a cucerit titlul de o manieră entuziasmantă. Fără eșec în 32 de etape (25 de succese, 7 egaluri). Dacă mai rezistă două runde, va fi unicul campion neînvins la lusitani, într-o competiție cu 18 formații.

A adus mulți tineri, unii promovați chiar de la Academia alb-verzilor: Nuno Mendes (18 ani), Tiago Tomás (18), Gonçalo Inácio (19), Daniel Bragança (21), Pedro Porro (21), Matheus Nunes (22), Jovane Cabral (22) și Pedro Gonçalves (22). Ultimul fiind golgeterul surprinzător al ligii, un mijlocaș ofensiv cu 18 goluri în 30 de meciuri!

Mendes și Tomás au fost întrebați unde erau în primăvara lui 2002, la titlul lui Bölöni și Niculae. Au râs amândoi cu gura până la urechi. Același răspuns, pe două voci: „Eram în burta mamei". Tomás s-a născut pe 16 iunie 2002. Mendes, trei zile mai târziu.

Clipe de fericire absolută

Lângă ei, a fixat jucători cu experiență, ca João Mário (28 de ani, împrumutat de la Inter), căpitanul Coates (30) sau portarul Adan (33). A găsit combinația perfectă. Pentru o performanță extraordinară. Pentru titlu.

Marți noapte, toți au străbătut Lisabona pe o platformă trasă de un tir. Au celebrat, în clipe de fericire absolută. Campioni după două decenii.

15goluri au primit alb-verzii în 32 de etape, cea mai bună apărare; au marcat 57, al 3-lea cel mai valoros atac

Lupte de stradă: sticle și pietre contra gloanțe de cauciuc

Așteptarea prea lungă i-a făcut pe fanaticii suporteri ai lui Sporting să nu mai țină cont de nicio măsură de siguranță impusă în această perioadă, chiar dacă Portugalia e în "zona verde" de coronavirus. 

Zeci de mii de susținători, foarte mulți ultrași, s-au strâns la stadion marți seară, în timpul meciului cu Boavista. Fără distanțare, fără măști. Apoi, odată titlul asigurat, au celebrat și la arenă, și în centrul Lisabonei, provocând ciocniri violente cu poliția. 

Au lansat sticle, torțe, rachete și pietre, li s-a răspuns cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. 30 de ultrași au fost identificați, 3 arestați. S-au înregistrat mai mulți răniți, inclusiv printre polițiști.

Citește și alte știri internaționale:

Grasshoppers merge pe mâna unui român în încercarea de a promova! Elvețienii au adus un fost jucător de la Dinamo

Ce ofertă pentru Mircea Lucescu: ar putea antrena până la 78 de ani!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează