INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANIVERSARE

El D10S 60! VIDEO + FOTO Ziua în care zeul Diego Maradona a jucat în noroi pentru un copil sărac care avea nevoie de operație

Diego Maradona, în 1990 // foto: Guliver/gettyimages
Diego Maradona, în 1990 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 29 octombrie 2020 14:26 / Actualizat joi, 29 octombrie 2020 17:49

Diego Maradona împlinește mâine 60 de ani. Poate cel mai mare fotbalist al planetei, geniul argentinian care a creat în ascensiunea spre titlul mondial și „golul secolului”, și „mâna lui Dumnezeu” în același meci, contra Angliei, a jucat într-o zi din ianuarie 1985 în noroiul din Acerra pentru un copil care avea nevoie urgentă de operație. Luptându-se cu Napoli și plătind el asigurarea de sănătatea pentru a fi acolo.

Oriunde ajungi în această lume, și în cel mai îndepărtat colț al planetei, oricine îți va spune cine a fost Diego Maradona. Geniul, eroul anilor '80, zeul Argentinei, cel mai mare fotbalist al istoriei, stângul de aur ce vrăjea mingea și o făcea să asculte numai de el, ascunzând-o de ochii celorlalți. 

Cel care a câștigat de unul singur titlul mondial în 1986 și a cucerit Serie A de două ori cu Napoli într-o perioadă când Italia era dominată de nord pe axa Juventus - Milan - Inter. Talentul până la cer i-a depășit cu mult nebuniile vieții, legăturile cu mafia napolitană, petrecerile cu droguri și alcool, nopțile pierdute, scandalurile de dopaj...

Maradona: „Vreau să înscriu un gol Angliei și cu mâna dreaptă”

Mâine, El D10S împlinește 60 de ani. Într-un interviu pentru France Football, care i-a dedicat întregul număr de miercuri, Diego le-a spus reporterilor francezi ce și-ar dori cel mai mult pentru această zi. „Visez să mai înscriu un gol Angliei, dar cu mâna dreaptă”. Și, povestesc jurnaliștii, a început să râdă în hohote, rememorând unul dintre cele mai importante meciuri ale carierei sale. 

Pe 22 iunie 1986, la Mondialul mexican, El Pibe de Oro a marcat „golul secolului”, după o cursă de 50 de metri, fentând tot ce a întâlnit în cale. În acea acțiune s-a născut cu adevărat „butoiașul cosmic”. Înainte însă, deschisese scorul cu mâna. A împins mingea cu pumnul stâng peste Shilton și a sărbătorit ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic anormal. 

„A fost mâna lui Dumnezeu”, a spus atunci argentinianul. Albiceleștii i-au învins cu 2-1 pe insulari în „sferturile” CM pe „Azteca” și au cucerit trofeul după o săptămână, 3-2 în finală cu Germania.

Ancelotti: „L-am lovit ca pe nimeni altul”

Vorbind despre Maradona, Zinedine Zidane își amintește că, la 14 ani, când l-a descoperit pe decarul magician în 1986, și-a întrebat părinții: „Dar cine e fotbalistul ăsta?”. Era uimit: „Nu mai văzusem pe cineva ca el”. Nu uită că „încercam să-l imit pe Enzo Francescoli. Pe Diego nici nu mă gândeam să-l imit. El era unicul inimitabil”. Iar Cristiano Ronaldo, aflând ce a spus Maradona, a exclamat: „Eu îl fac să viseze? Nu, el m-a făcut să visez!”.

Tot în France Football, Ancelotti se întoarce în timp pentru duelurile directe, în urmă cu peste trei decenii. Carlo era la Roma sau la Milan, Diego la Napoli. Mărturisește că, în timpul meciurilor, „l-am lovit ca pe nimeni altul, pentru că altfel nu-l puteam bloca. Dar nici măcar o dată nu s-a plâns”. 

La acea vreme, „rivalitatea Napoli - Milan era imensă. Ei aveau o echipă foarte bună, cu Maradona și Careca, și a trebuit să apelez la toate trucurile ilegale pentru a-l stopa. Era de neoprit, însă, sincer să fiu, și loviturile mele asupra lui erau de neoprit”.

S-a certat cu Ferlaino pentru băiatul care trebuia operat

Întreaga sa carieră e plină de povești frumoase, inedite, amuzante, impresionante, altele mai puțin frumoase, urâte, șocante chiar. Un moment dezvăluie inima lui mare. Era spre sfârșitul lui 1984. Nicio jumătate de an nu trecuse de la sosirea la Napoli, care plătise 10 milioane de dolari Barcelonei pentru el, o sumă-record pe piața transferurilor. 

În decembrie, Pietro Puzone, unul dintre colegii lui, o rezervă, i-a vorbit despre cazul copilului sărman din Acerra, grav bolnav, ce avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală. Tatăl băiatului era disperat, încerca să strângă bani ca să-l poată opera. Ajunsese și la Corrado Ferlaino, președintele lui Napoli, rugându-l să organizeze un meci caritabil. Ferlaino l-a refuzat, se temea ca jucătorii să nu se accidenteze.

Maradona: „Și eu am fost un copil sărac”

Diego n-a mai stat pe gânduri. A promis că vine el la Acerra, o localitate situată la 15 kilometri de capitala Campaniei. Și a făcut-o. Nu i-a păsat că Ferlaino s-a supărat. A plătit el cele 12 milioane de lire italiene, cât era clauza asigurării pentru accidentări. „Să-i f... pe Lloyd's cu asigurările lor de la Londra! Partida asta e pentru un copil!”, ar fi reacționat el. Firma britanică Lloyd's era una dintre marile case de asigurări mondiale. Nu-l interesa. „Și eu am fost un copil sărac din Buenos Aires. Vreau să-l ajut”.

Și-a ținut promisiunea. În ianuarie, s-a dus la Acerra. Condițiile erau înfiorătoare. S-a încălzit în parcare, pe pământ, făcând mișcări de stretching și alergând printre mașini. S-a pozat cu toți copiii strânși acolo. Apoi, a intrat pe teren. Teren? Noroi! A luptat împotriva amatorilor adunați acolo de parcă avea în față „diavolii” rossoneri. Cineva l-a întrebat de ce pune atât de mult suflet. „Tu nu-l cunoști pe Maradona! Întotdeauna vreau să înving, indiferent de numele adversarilor”.

+1 FOTO

Campion și în noroi

A alunecat, a căzut în fund în noroiul care acoperise terenul, s-a enervat, dar s-a ridicat și a fugit iar, recuperând, driblând, marcând. Spre fericirea celor câteva mii de spectatori înghesuiți în unica tribună ce stătea să cadă sau în spatele porții, pentru a fi mai aproape de el. A înscris două goluri și a fost fericit. Fericit că s-au strâns bani și l-a putut ajuta pe acel copil. Acesta era Diego. Unicul „băiat de aur”.

De cei foarte buni, se vorbește o generație, maximum două. De Maradona se va vorbi întotdeauna. El reprezintă întreaga istorie a fotbalului, atât de mare a fost influența lui asupra jocului și asupra oamenilor - Kylian Mbappé, atacant PSG

Pandemia îl împiedică să fie la jocul dedicat zilei sale?

Mâine, după mai mult de 200 de zile de pauză, va începe campionatul Argentinei. Și, pentru Diego, primul meci al sezonului va fi al echipei antrenate de el, Gimnasia La Plata, împotriva lui Patronato. Chiar în ziua în care împlinește 60 de ani. Dar, de curând, un apropiat a prezentat simptome de coronavirus și Maradona a intrat și el la izolare, acasă. 

Așteaptă să vadă dacă testul va fi negativ. Nu e prima oară când e testat pentru COVID-19. În urmă cu câteva săptămâni, Nicolás Contín, managerul său, s-a infectat. Diego îl îmbrățișase, însă el nu s-a îmbolnăvit. Doctorul Leopoldo Luque ia toate măsurile de siguranță. Știe că, din cauza afecțiunilor, Maradona face parte din categoria persoanelor vulnerabile.

Fanul suprem are două fete: Mara și Dona

France Football a descoperit în Argentina cel mai înfocat susținător al lui El Diez. Îl cheamă Walter Rotundo, trăiește la Buenos Aires și a vrut să-l aibă pe Diego prezent alături de el întreaga viață. Soluția: și-a botezat cele două fiice Mara și Dona. Și, în fiecare zi, vorbește cu Maradona.

Balonul de Aur onorific

Pentru că, în clipele de vârf ale carierei sale, France Football oferea Ballon d'Or numai jucătorilor europeni, jurnaliștii prestigioasei reviste i-au dăruit un trofeu onorific lui Maradona. În 1995, anul în care a fost laureat primul campion non-european, liberianul George Weah (Milan), Diego a fost invitat la Paris cu soția și cele două fete. I-a oferit Balonul de Aur marele Alfredo Di Stéfano, spaniol de origine argentiniană, câștigător în 1957 și 1959.

6 cluburia avut Maradona: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994)

312 goluria marcat Diego în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club

91 de selecțiia strâns El Pibe de Oro la naționala Argentinei în perioada 1977-1994

10 trofeea cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989)

VIDEO. Cele mai frumoase goluri ale lui Diego Maradona la Napoli

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Old boys și Young Boys la Cluj-Napoca » Echipa lui Dan Petrescu, cea mai „bătrână” din Europa League

Mircea Lucescu și-a certat căpitanul după eliminare: „Nu avea voie să facă asta. Poate că trebuia să-l schimb”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
972520872778599
Carlos Mendoza  •  30 Octombrie 2020, 01:21

Che grande Diego!

10106001515381893
Silviu Margarit  •  29 Octombrie 2020, 22:51
Postat de melcul_furios pe 29 Octombrie 2020, 15:39

Kylian nu o sa fie asa mare, sunt multi jucatori buni si foarte buni insa nu speciali. Ronaldinho a fost special, Messi e special, Neymar aproape, CR7 sau Mbappe sunt doar atacanti foarte buni. Un jucator special o sa fie mereu cel ce creeaza faze de la zero, nu doar un finalizator. De exemplu toata lumea stie de Hagi si aproape nimeni nu vorbeste de Mutu desi Hagi a dat 35 de goluri in 124 de meciuri si Mutu a dat tot 35 de goluri insa in doar 77 de meciuri.

Hagi a fost mijlocaș, și Mutu atacant. Cum poți să compari numărul de goluri? La fel, dacă ai compara pasele de gol, Hagi probabil că l-ar depăși pe Mutu, dar tot nu contează, având in vedere pozițiile pe care joacă

adriann_
adriann_  •  29 Octombrie 2020, 18:13
Postat de Felix-daniel Pinga pe 29 Octombrie 2020, 17:03

umilita poate nu e chiar cuvantul cel mai potrivit. Guvernul militar facuse o mare greseala provocand o superputere, care bineinteles ca nu a ratat ocazia de a abuza de oportunitatea ivita. Normal ca majoritatea lumii a coalizat emotional cu Argentina, insa nimeni nu a facut nimic, pt ca NATO...

Infrangerea aia a fost resimtita ca o mare umilinta nationala, junta din Argentina a picat de la putere la un an de la incheierea razboiului cu englezii.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează