CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Ce diferență! Muncim prea mult înaintea meciului » Contrast izbitor între ce se întâmplă la Mondial și ce fac echipele din Liga 1 la încălzire

La Campionatul Mondial, fotbaliștii se încălzesc pe gazon mult mai lejer // foot: Guliver/gettyimages
La Campionatul Mondial, fotbaliștii se încălzesc pe gazon mult mai lejer // foot: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2022 08:03 / Actualizat joi, 08 decembrie 2022 09:40

Cele mai multe dintre echipele naționale prezente la Campionatul Mondial din Qatar și-au făcut o încălzire sumară înaintea partidelor, fără sprinturi, cu mișcări lejere, un program diferit de acela care este folosit în campionatul nostru.

  • Remus Răureanu, reporter special GSP, se află la Doha și transmite cele mai noi informații de la Mondialul din Qatar. Nu ratați corespondențele Gazetei, în fiecare zi pe GSP.RO!

Încălzirea dinaintea partidelor a echipelor de club din România arată ca „primul episod al chinului”, ea conține sprinturi, o muncă serioasă la capătul căreia jucătorii sunt deja un pic obosiți, transpirați. Ei se întorc în vestiar, pentru ca după puține minute să apară iar pe teren pentru începutul jocului.

Gică Hagi, criză de nervi în direct la TV! A venit urlând la interviu: „Ce vreți să facem?! Mie asta mi s-a comunicat!”
Farul - CFR Cluj 0-0
Gică Hagi, criză de nervi în direct la TV! A venit urlând la interviu: „Ce vreți să facem?! Mie asta mi s-a comunicat!”

Ce diferență! Chin în Liga 1, lejer la Campionatul Mondial

Formațiile de la Campionatul Mondial s-au încălzit cu mult mai lejer, cu unele excepții. Fotbaliștii ieșeau pe teren, executau câteva mișcări de stretching și apoi se jucau cu mingea, se încălzeau lejer pentru partida care avea să urmeze. 

Unele echipe naționale au făcut încălzirea cu loturile complete, adică au avut pe teren, în același program, și titularii, și rezervele. Altele au lucrat clasic cu titularii, în vreme ce rezervele au făcut altceva separat.

Posibila explicație: „Exerciții înainte să iasă pe teren”

E mai bine cum fac ei sau e corect cum procedează românii în continuare? Un preparator fizic cu experiență foarte mare și în Liga 1, și în străinătate explică de ce antrenamentul străinilor ar putea să ascundă ceva ce din tribună nu se poate vedea: 

„Cu siguranță, majoritatea stadioanelor au săli de activare și jucătorii fac niște exerciții, o preactivare înainte să iasă pe teren”. O parte din încălzire ar avea loc indoor, așadar, de aceea mișcările pe care fotbaliștii le fac pe teren par surprinzător de ușoare.

Specialistul în pregătire fizică e de părere că a mai existat un factor la Mondial care a influențat momentele acestea dinaintea partidelor: 

„Temperatura ajută organismul să se încălzească cu mult mai rapid decât dacă ar fi fost mai rece vremea. Am observat că naționala Statelor Unite făcea o încălzire destul de intensă și implica tot lotul, inclusiv rezervele, așa că nu au avut toți aceeași strategie. 

Logic este să existe un consum energetic cât mai mic în timpul încălzirii, pentru că jucătorii trebuie să fie încălziți, dar să-și păstreze energia pentru meci, nu s-o irosească înainte de start”. Cele mai multe dintre echipele românești sunt în continuare „biciuite” bine încă de la încălzire.

La frig, „e nevoie de mai multă muncă”

Preparatorul fizic spune că stadioanele nou-construite în România au și ele săli în care echipele pot să execute primele mișcări pentru încălzire înainte să iasă pe teren. Cele mai multe arene nu dețin însă așa ceva, abia au niște vestiare mici! 

„Sălile de activare ajută destul de mult, însă temperatura de acum din România influențează cu mult felul în care trebuie să fie făcută încălzirea, e nevoie de mai multă muncă”, explică specialistul în pregătirea fizică. 

Multă vreme după 1990 echipele românești nici măcar nu au avut angajați preparatori fizici, antrenorul principal și secundul lui dirijau și exercițiile de încălzire, și antrenamentele fizice, toată pregătirea.

Jose Ramon Alexanco s-a speriat de olteni

Jose Ramon Alexanco, fost fotbalist al Barcelonei în anii '80, a antrenat-o pe Universitatea Craiova în sezonul 1997-1998. El a condus echipa într-o perioadă de pregătire, după care urma primul meci oficial. Alexanco a ajuns la stadion și i-a găsit pe jucători în parcarea arenei. 

Ei se încălzeau cu mișcări ample, ca de antrenament normal, nu doar cu stretching. Catalanul nu înțelegea: „Ce faceți aici?!”. „Păi, cum, Mister? Am dat drumu' la treabă, ne încălzim!”. 

Alexanco nu a fost impresionat de sârguința oltenilor: „Treceți înapoi în vestiar!”. A intrat și el în cabină și le-a spus să facă exact invers decât făcuseră ei: „Stați jos toți, relaxați-vă, ascultați muzică, faceți orice, doar nu mai alergați prin parcare! Urmează un meci de 90 de minute în care trebuie să rezistați, voi vă consumați energia în parcare?!”

Mai multe corespondențe din Qatar: 

Antalya? Grecia? Nu, e Doha! Imagini din „satul-fantomă”, cu pescari inexistenți, prin care șeicii imită popularele destinații turistice

Qatar, condiții excelente, rezultate slabe » Al Sadd are 3 baze de top, una lângă alta. Românul Ovidiu Stângă e supervizorul antrenorilor din centrul de tineret

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
rav410wrc
rav410wrc  •  08 Decembrie 2022, 09:47

NU te mai poti uita la "meciurile" din supermamaLiga si cupa, de cand te uiti la cele de CM !! Aseara am incercat sa vizionez, alternativ, primele 3 clasate din supermamaLiga ... Ce mizerii de meciuri, CATASTROFAL !! In plus, cum arata terenurile de joc si tribunele dezolante :(((( Suntem la pamamt, si la propriu si la figurat !!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close