CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Dacă Ceaușescu trăia, avea de ce să fie invidios » 5 informații tari de la Qatar - Ecuador: scene ireale în jurul stadionului + ce se găsea în săculeții puși pe fiecare scaun din arenă

Săculețul găsit de fani pe scaunele de pe „Al Bayt Stadium” / foto: Dan Udrea (Qatar) +27   FOTO
Săculețul găsit de fani pe scaunele de pe „Al Bayt Stadium” / foto: Dan Udrea (Qatar)

Articol de , - Publicat duminica, 20 noiembrie 2022 19:06 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 21:03

Qatar - Ecuador 0-2. O experiență grozavă în ziua în care Qatar a deschis un Mondial ce se anunță fabulos: mai bună organizare nu poate exista. Stadionul primului meci e realmente o copie a lui „Santiago Bernabeu”. În jurul stadionului au fost create parcuri și lacuri, din care gâștele și rațele mai ies uneori și apar printre suporteri. Polițiști călare pe cămile și cai, cu arma în spate, au așteptat ore întregi, așezați la linie, VIP-urile de la tribuna oficială. Qatarezii din tribune s-au entuziasmat cel mai tare la apariția emirului pe ecranele arenei, totul parcă desprins din paradele comuniste dinainte de 1989. 

  • Dan Udrea, redactorul-șef adjunct GSP, a urmărit Qatar - Ecuador de la masa presei, alături de peste 500 de jurnaliști acreditați din toată lumea, și a transmis cele mai tari informații pentru cititorii Gazetei în timpul partidei

Mondialul se deschide pe stadionul care e cel mai departe de Doha. În jur de 30-40 de kilometri de oraș. Qatar însă și-a pus clar în minte să justifice pe deplin miliardele de euro cheltuiți ca mită și în infrastructură. 

Ca să ajungi din centru la stadion n-ai nevoie de nimic. De absolut nimic! Metrou până la stația Lusail, după care voluntarii efectiv te iau de mână și te duc acolo unde trebuie. Cobori scările rulante din metrou și ajungi direct în parcarea de Bus-uri. Aici pare că e toată flota de autobuze a Bucureștiului. Suporterii sunt urcați până se ocupă ultimul scaun liber, apoi ușile se închid și se pleacă spre stadion.

+23 FOTO

Autocarul care pare că duce la Carnavalul de la Rio

În autocar parcă e Carnavalul de la Rio. Ecuadorieni, tunisieni, argentinieni, mexicani, qatarezi, brazilieni. Drumul e pe o autostradă care pare inaugurată de doar câteva zile. În stânga și în dreapta, doar câmp. Dintr-o dată apare o construcție faraonică. E stadionul, iar traficul devine demn de București în zilele în care plouă. Autobuzele pentru suporteri au cale liberă, în vreme ce autostrada principală pare blocată de mașini pe kilometri întregi.

VIDEO. Corespondență GSP din Qatar. Reporterii GSP au călătorit alături de suporteri

La stadion, voluntariatul devine demn de Netflix. Sunt voluntari care sunt în stare să meargă cu tine până la poarta pe la care trebuie să intri, alții îți oferă aproape cu forța sticle cu apă și salută orice suporter. Imaginea din exteriorul stadionului e cea a unei lumi amestecate. Ghanezi care dansează cu uruguayeni, camerunezi care se țin de gât cu olandezi, chiar și o localnică ține în mână două steaguri: Qatar și SUA.

Scene ireale în jurul stadionului

Ce e în jurul stadionului e ireal. În mijlocul deșertului, un parc care imită o grădină zoologică. Un lac pe care sunt gâște și rațe, care ies din când în când și se plimbă printre suporteri. Dacă n-ar fi real, ai crede că e imposibil așa ceva. Originalitatea organizatorică nu se oprește aici. 

Intrarea la tribuna oficială e spectaculoasă. Zeci și sute de cămile și cai sunt de o parte și de alta a drumului pe care intră VIP-urile. E o paradă ca pe vremea lui Ceaușescu, în care anumiți voluntari au doar următorul job: să așeze animalele să stea de așa natură încât să fie aliniate perfect. E o nebunie, realmente, acest Mondial!

+23 FOTO

Emirul, aclamat precum Ceaușescu pe vremuri

Accesul în stadion se face rapid, locurile pentru GSP sunt în tribuna medie. Arena e wow. Chiar Wow! Același sentiment l-am mai avut în 2006, pe „Bernabeu", să simți că un stadion te copleșește prin modul în care arată. Acesta chiar și seamănă cu „Bernabeu"! Cu mai bine de două ore înainte de meci, tribunele sunt aproape pline. Predomină albul - hainele gazdelor, primele care se ridică din senin de pe scaune, încep să aplaude și să dea tonul entuziasmului. 

Ce se întâmplă pe gazon? Nimic! Și atunci? Pe ecrane tocmai ce a apărut emirul Qatarului, un personaj pe care l-am recunoscut ușor, îl vedem în fiecare dimineață și seară pe holul hotelului. Într-un tablou, așa cum sunt mai toate localurile din Doha. Așa cum, vă amintiți, se întâmpla și în cazul lui Ceaușescu.

Dacă Ceaușescu trăia, avea de ce să fie invidios » 5 informații tari de la Qatar - Ecuador: scene ireale în jurul stadionului + ce se găsea în săculeții puși pe fiecare scaun din arenă
Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, salutând mulțimea la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale. Foto: Imago

Săculețe cu cadouri pentru toți spectatorii

Au urmat, apoi, festivitatea de deschidere și meciul, dar acestea sunt lucruri pe care le-ați văzut și la TV. Pardon, a mai fost ceva ce n-ați văzut. Pe fiecare scaun din stadion, rețineți, FIECARE SCAUN, organizatorii au pus un cadou! Un săculeț în care se regăseau mai multe minicadouri-simbol pentru Doha și Qatar: mascota turneului, un tricou tradițional, o insignă, o brățară tricotată, dar și un minisăculeț cu o sticluță cu un parfum local. E în sângele emirilor de pe aici de a crede că banii și cadourile pot cumpăra tot. Mondialul l-au cumpărat, ce-i drept!

Dacă Ceaușescu trăia, avea de ce să fie invidios » 5 informații tari de la Qatar - Ecuador: scene ireale în jurul stadionului + ce se găsea în săculeții puși pe fiecare scaun din arenă
Săculețul găsit de fani pe scaunele de pe „Al Bayt Stadium” / foto: Dan Udrea (Qatar)

Citește și:

Personaj extrem de controversat la oficială, lângă șeful FIFA, la ceremonia de deschidere din Qatar

Qatar - Ecuardor a început cu o fază încinsă » Intervenția VAR-ului în favoarea țării gazdă a „aprins” Twitter-ul

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (45)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  22 Noiembrie 2022, 07:26
Postat de adriann_ pe 20 Noiembrie 2022, 22:44

Orice muncitor sezonier din Qatar a platit comision ca sa ajunga acolo mai mult decat castiga in 3 luni un postac la cioban. S-au publicat investigatii pe aceasta tema in ziarele care chiar se respecta.

Serios? Și femeile fara fara drepturi tot comisioane au plătit? Și alte minorități? Halal om mai ești dacă citești doar ce vrei tu. Și ieși puțin din capitală și o sa vezi că restul celor din Qatar trăiesc încă în triburi la fel că restul tarilor arabe. Scoate puțin capul din nisip.

mihneailie030
mihneailie030  •  21 Noiembrie 2022, 19:52
Postat de Bobel82 pe 21 Noiembrie 2022, 14:41

Răspuns absolut genial omule! Chiar perfect sintetizat, legat de gestul qatarez e absolut de bun simt...în rest nu știu dacă pe acest Udrea îl angaja chiar și strungar

Prietene, asa este. Nu fac apologia sistemului comunist, dar în ziua de azi, orice neavenit, este politician, prim-ministru... Etc. Trist, jenant, penibil.

adriann_
adriann_  •  21 Noiembrie 2022, 16:24
Postat de balotelli pe 21 Noiembrie 2022, 15:54

Nu știu, frate. Eu credeam că și FCSB reprezintă "țara asta" când joacă-n cupele europene. La fel cum CFR reprezintă orașul meu... și implicit România în competițiile inter-cluburi. Dacă tu te simți reprezentat doar de echipa națională, atunci e clar că vedem lucrurile diferit. Dar poate se schimbă odată legea aia nenorocită și promovează CSA Steaua ca să ne reprezinte pe toți, ca pe vremuri. Deși la cum pui problema, înțeleg că nici trofeul ăla din '86 n-a fost câștigat de o echipă care reprezenta România, ci doar armata. Cât despre naționala de acum, tot pe nucleul livrat de cioban se bazează de ceva timp, fapt care te nemulțumește nu doar pe tine. Spui că te bucură eșecul lor la echipa de club, dar te supără când pierde naționala cu ei în teren? Lasă-i să se facă de râs pân' la capăt, chiar și sub tricolor și hai să rămânem hateri până la moarte, să ne dorim înfrângerea ori de câte ori vedem câte-un FCSB-ist în iarbă. Sau măcar până scăpăm de Gigi.

Iar te faci (degeaba) ca nu intelegi adevarul simplu ca fcsb=becali si atat. Pe vremuri Steaua se identifica destul de bine cu armata, oamenii nu percepeau echipa ca fiind jucaria sau pur si simplu business-ul unui individ.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează