INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  FRANȚA - MAROC

FOTO Au frânt inima Africii! Francezii vor înfrunta Argentina lui Messi în finala Mondialului, după ce au trecut cu emoții de Maroc

Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial +28   FOTO
Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial

Articol de - Publicat miercuri, 14 decembrie 2022 23:00

Franța n-a strălucit, a tras doar de două ori pe poartă, dar a învins-o cu 2-0 pe Maroc și s-a calificat în finala Campionatului Mondial, acolo unde o așteaptă Argentina. La 1-0, marocanii ar fi trebuit să primească un penalty.

Ce meciuri au mai rămas de jucat în Qatar:

  • 17 decembrie, ora 17 - Finala mică, pentru locul 3: Croația - Maroc
  • 18 decembrie, ora 17 - Finala mare: Argentina - Franța

Programul și rezultatele complete de la CM 2022

Franța - Maroc 2-0. Cronică: Franța în finală și cu ajutorul arbitrului

Acest Franța - Maroc a trezit emoții și destule orgolii cu mult înaintea fluierului de start. Ca marocan este greu să uiți mai bine de 40 de ani sub „protectoratul” Franței, iar fotbalul este cea mai inofensivă cale de a-ți lua revanșa. 

Și ce revanșă mai potrivită ar fi decât să bați campioana en titre a lumii și să devii prima echipă africană care ajunge într-o finală de Mondial? Înfruntarea de pe „Al Bayt Stadium” a mai fost însă și despre trăirile celor cu dublă cetățenie, din ambele tabere. Selecționerul Walid Regragui, jucătorii Romain Saiss și Sofiane Boufal, la marocani, Mattéo Guendouzi, de partea cealaltă. Sau despre prietenia care-i leagă pe Mbappe și Hakimi, coechipieri la PSG, pusă acum la încercare.

Eroare uriașă în Franța - Maroc: fault în atac în loc de penalty » VAR nu a intervenit: „Bizar! E penalty clar!”
Franța - Maroc
Eroare uriașă în Franța - Maroc: fault în atac în loc de penalty » VAR nu a intervenit: „Bizar! E penalty clar!”

Macron, în tribună

Regragui miza pe cel puțin 20.000 de fani și aceștia nu l-au dezamăgit. O bună parte din „Al Bayt” părea să fi fost „înghițit” de o mare în roșu și verde, culorile „Leilor din Atlas”. Am primit și formațiile. Francezii, fără Rabiot și Upamecano, primul răcit, al doilea la fel, însă ușor, cât să „prindă” banca. 

Marocanii, cu cinci oameni pe fund. Semn că se cam tem?! Și încă ceva. Deși Qatarul a fost bombardat cu critici, pentru cele 6.500 de decese înregistrate pe șantierele Mondialului, președintele francez Emanuel Macron n-a rezistat tentației de a-i încuraja pe „cocoși” din tribună. Și a început meciul. Cu Franța dominatoare. Și pe teren, și pe tabelă, din minutul 5. Theo Hernandez, fundașul stânga, la al doilea său gol pentru Les Bleus, unul înscris mai mult ca sigur cu gândul și la fratele său, Lucas, accidentat chiar în debutul Mondialului. Theo i-a promis că va câștiga trofeul suprem și pentru el.

+24 FOTO

A fost penalty!

Cu doar un gol primit în turneu până aseară, și acela un autogol!, niciodată conduși în precedentele partide, marocanii se vedeau acum puși în situația de a alerga ei după egalare. Ounahi a găsit un culoar și l-a întins pe Lloris, însă mai aproape de gol a fost Giroud: bară! Problematic pentru nord-africani, Regragui a pierdut doi stoperi. Titularii. Pe Aguerd la încălzire, pe căpitanul Saiss în minutul 21. 

Amândoi aveau probleme mai vechi, medicii păreau să-i fi recuperat, însă n-a fost să fie. În minutul 27, fază dubioasă în careul Franței. În alunecare, Hernandez a intrat în Boufal (foto), dar „centralul” Cesar Ramos a văzut un fault al marocanului, deși mai degrabă a fost invers. „Trebuia dată lovitură de la 11 metri”, a fost verdictul fostului arbitru spaniol Perez Burrull, pentru cotidianul Marca. Dar, cum nici VAR-ul n-a intervenit, să-l tragă de mânecă, a rămas ca Ramos.

1-1. La bare!

Scăpați ca prin urechile acului de-un penalty, campionii mondiali s-au întors în atac, iar în aceeași fază, Mbappe și, mai ales, Giroud au trecut la mustață pe lângă 2-0. Ratări care au fost cât pe ce să se răzbune în finalul primei părți. Numai că El-Yamiq, ce foarfecă!, a egalat doar la bare! 

La pauză, Regragui l-a retras și pe Mazraoui. Se pare, tot din motive de sănătate. Deja al treilea titular schimbat în defensivă! Dincolo, după numai 6 minute de la reluare, emoții cu Mbappe, luat pe sus de Amrabat. Însă și mai mari emoții în defensivă, cu rezolvări de ultim moment la șarjele tăioase ale roș-verzilor. 

Poate doar în „sfertul” cu Anglia, după golul de 2-1, francezii să mai fi suferit așa. Marocul, care arătase că știe să se apere atât de bine, demonstra acum că știe să și atace. „Cocoșilor” le-au trebuit minute bune ca să degajeze careul lui Lloris, iar o dată intrat, Thuram a dat ceva mai multă consistență ofensivei, ce până atunci stătuse mai mult în baza raidurilor lui Mbappe. 

Decisiv a fost, în cele din urmă, tot Kylian. Cu un slalom printre apărătorii africani și o pasă la întâlnire pentru alt proaspăt introdus, Muani: 2-0. Gol la prima atingere! Și Franța este din nou în finală. A doua consecutivă! Lumea fotbalului deja se bucură în așteptarea duelului Mbappe - Messi!

FINAL. Franța - Maroc 2-0

  • Au marcat: T. Hernandez '5, Kolo Muani '80
  • Click AICI pentru statistici!
  • Theo Hernandez (4:39) a înscris cel mai rapid gol într-o semifinală de Campionat Mondial din 1958 încoace, potrivit Opta

     
  • Rabiot și Upamecano, ambii cu probeme medicale, sunt înlocuiți în echipa Franței de Fofana, respectiv Konate.
  • Anunțat titular, Nayef Aguerd a acuzat probleme la coapsă înainte de meci și a fost înlocuit în ultimul moment cu Dari.
  • Sais, căpitanul Marocului, a cerut schimbare în minutul 21, Amallah i-a luat locul în teren.

Franța - Maroc. Echipele de start

FRANȚA: Lloris - Kounde, Varane, Konate, T. Hernandez - Fofana, Tchouameni, Griezmann - Dembele, Giroud, Mbappe
SELECȚIONER: Didier Deschamps

MAROC: Bono - Hakimi, El Yamiq, Dari, Saiss, Mazraoui - Amrabat, Ounahi - Ziyech, En Nesyri, Boufal
SELECȚIONER: Walid Regragui

Stadion: Al Bayt Stadium (Al Khor)
Arbitru: César Arturo Ramos Palazuelos (Mexic)

Război „fratricid” pentru marea finală de la Mondial » Mbappe contra Hakimi: „Te voi mătura” vs „O să te distrug!”
FRANȚA - MAROC
Război „fratricid” pentru marea finală de la Mondial » Mbappe contra Hakimi: „Te voi mătura” vs „O să te distrug!”
Teama cea mare a francezilor! Varane: „Multe favorite au intrat pe teren cu o mentalitate greșită”
FRANȚA - MAROC
Teama cea mare a francezilor! Varane: „Multe favorite au intrat pe teren cu o mentalitate greșită”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (57)
Catalynn..
Catalynn..  •  16 Decembrie 2022, 05:26
Postat de 666piturca pe 15 Decembrie 2022, 22:43

Asa cum ne invata marele Eric Cantona, poti sa iti schimbi tara, nevasta, adresa, masina, dar niciodată echipa cu care ai tinut la 7 ani. Uite si la tine. (Uite si la mine.)

Corect, chapeau bas! :-)))

666piturca
666piturca  •  15 Decembrie 2022, 22:45
Postat de cpt.ahab pe 15 Decembrie 2022, 09:45

Nimic despre bătăile de pe străzi din țările civilizate, Franța și Belgia?!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

666piturca
666piturca  •  15 Decembrie 2022, 22:43
Postat de Catalynn.. pe 15 Decembrie 2022, 13:56

Am ras mult la asta cu “Integratul”! :-))) Sunt integrați marocanii, algerienii, tunisienii etc. in Franța de numa! :-))) Conform tie, copilul unor chinezi veniti prin anii ‘90, născut la București colț cu Dragonul Roșu, e la fel de roman ca Prunea si Lăcătuș ori Nicoliță!? :-))) Sau pt tine o simpla bucata de hârtie te face roman, francez, neamt etc.!? :-)))

Asa cum ne invata marele Eric Cantona, poti sa iti schimbi tara, nevasta, adresa, masina, dar niciodată echipa cu care ai tinut la 7 ani. Uite si la tine. (Uite si la mine.)

Vezi toate comentariile (57)
Comentează