CORESPONDENȚĂ DIN QATAR GSP a vizitat clubul ecvestru Al Shaqab din Doha: 400 de angajați, 700 de cai și condiții la care sportivii din România doar visează

FOTO: Al Shaqab +26   FOTO
FOTO: Al Shaqab

Articol de - Publicat marti, 06 decembrie 2022 17:41 / Actualizat marti, 06 decembrie 2022 18:42

În Doha există Al Shaqab, un club ecvestru impresionant, cu condiții de lux pentru cei 700 de cai pe care îi găzduiește. Animalele extrem de valoroase beneficiază de metode de pregătire și de aparatură medicală imposibil de egalat de către vreun club din sportul românesc.

De sumele imense pe care Qatarul le-a injectat în dezvoltarea proprie în ultimii 30 de ani beneficiază și caii, nu numai oamenii. În Doha există Al Shaqab, un club ecvestru în care animale foarte valoroase sunt găzduite și sunt antrenate în niște condiții excepționale, asemănătoare cu ale unor atleți de top.

VIDEO. Reportaj GSP de la clubul ecvestru Al Shaqab: „Caii sunt mândria noastră!”

Clubul este, de fapt, un oraș al cailor întins pe un milion de metri pătrați. Suprafața conține grajduri multe, încăperi cu aparatură de folosit în antrenarea cailor, un spital pentru animalele acestea, o arenă indoor și una outdoor cu zece mii de locuri în tribune.

Arena din aer liber a căpătat numele unui partener comercial, la fel ca stadioanele pentru fotbal, e denumită Longines, după firma elvețiană producătoare de ceasuri.

Ghizii Tamara Oueini și Hamira Malik explică de ce locul înseamnă mai mult decât pare: „Caii fac parte din moștenirea culturală a lumii arabe. Înainte să fie identificat ca un mare producător și exportator de gaz, Qatarul era recunoscut pentru caii săi. Avem datoria să păstrăm tradiția aceasta".

Tradiția e păstrată, doar că și ea a primit un update, la fel ca tot ceea ce există în Doha. Animalele au parte de antrenamente și de tratament în acord cu cele mai noi studii și tehnologii. Au bandă pentru alergat, aparaturi care le determină să se miște pentru întărirea anumitor calități, au bazin pentru înot.

Hamira sesizează uimirea de a vedea un cal scufundându-se în piscină și explică: "Ei au plămânii foarte mari și rămân la suprafața apei fără probleme. Odată ajunși în apă dau din picioare imediat din reflex și înoată cu ușurință. La fel ca pentru oameni, înotul e bun pentru cai fiindcă le solicită toate grupele de mușchi".

+22 FOTO

„Nu pozați pacienții!”

La fel ca sportivii, caii mai suferă și ei accidentări în timpul antrenamentelor sau în competiții. Ori se îmbolnăvesc, pur și simplu. În Al Shaqab, ei au un spital dedicat, o clădire care conține departamente și aparatură ca într-o clinică destinată oamenilor, doar că toate sunt adaptate, bineînțeles, pentru animale.

Caii au aparat pentru analize RMN, radiologie, un centru pentru recuperare. Există și saloane pentru animalele aflate în convalescență. De o parte și de alta a unui hol sunt rezerve cu câte un cal în fiecare. "Caii de aici sunt pacienți și nu ar fi în regulă să-i fotografiați. E la fel ca într-un spital, niciunul dintre noi nu ar vrea să fie pozat pe patul spitalului", îmi atrage atenția Hamira.

Gestul prin care selecționerul Japoniei a cucerit întreaga lume, după eliminarea de la Campionatul Mondial: „Viitorul e al nostru!”
Japonia - Croația 1-1 (1-3 la pen.)
Gestul prin care selecționerul Japoniei a cucerit întreaga lume, după eliminarea de la Campionatul Mondial: „Viitorul e al nostru!”

Ea povestește încântată că a crescut în Londra. Încântată de diferența de temperatură între Doha și capitala Angliei. "Mi-a trimis sora mea o poză dimineață, avea mănuși în mâini". În Qatar sunt 30 de grade, chiar un pic peste.

Numele asigură noblețea

Clubul are grijă de 700 de cai, dintre care 7 sunt campioni de cel mai înalt nivel, de top mondial. Cele două femei evită să pronunțe niște valori de piață clare: "Nu ar fi corect pentru că nu există o evaluare obiectivă. Cota unui cal depinde de foarte mulți factori și poate fi influențată într-un timp foarte scurt".

Animalele născute în club primesc un nume căruia îi este adăugat, ca un nume de familie, Al Shaqab, pentru a fi clară proveniența. Centrul e faimos în tot Orientul Mijlociu, de aceea cota unui cal este sporită de ștampila aceasta a originii.

Interiorul cu grajdurile, cu bazinul în care se antrenează cai te face să înțelegi care este specificul acestui loc. Dacă doar ajungi în curtea interioară cu greu bănuiești despre ce ar fi vorba. În clădirile care te înconjoară ar putea să fie vreun laborator pentru cercetări foarte importante și strict secrete.

Laboratorul magic al cailor

E liniște și e curățenie-lună. Muncitorii nu ridică vocile nici ca să țipe la animale, nici între ei. Sunt cam patru sute de angajați în club, de treizeci de naționalități diferite. Oamenii care șterg praful și cei care curăță verdeața de pe marginea aleilor, la fel ca specialiștii în pregătirea cailor și în tratarea lor muncesc în liniște și fără să arate că ar exista vreo improvizație, toții lasă să se vadă că se pricep atât de bine încât activitățile le sunt clare.

Tamara și Hamira îmi fac un tur cu o mașinuță ca de golf, astfel putem parcurge toată suprafața imensă, putem trece de la o încăpere la alta. Caii merită condițiile excepționale, fiecare animal arată ca pictat. Poate că locul și gândul la valoarea și la performanțele lor îi fac să pară și mai frumoși, special creați ca să fie scoși din laboratorul acesta magic doar pentru supercompetiții în care se întâlnesc cu alți super-cai la fel de puternici. 

+22 FOTO

Analize ca pentru fotbaliști

Caii sunt tratați exact precum sportivii de la cel mai înalt nivel. Îngrijitorii le scot sânge frecvent ca să le verifice parametrii fizici și să determine astfel care ar fi cele mai nimerite metode de pregătire sau dacă un animal are nevoie de o pauză la un moment dat pentru a nu risca accidentări. Specialiștii pot astfel să-și dea seama și care e cea mai bună strategie pentru pregătire așa încât caii să ajungă în forma cea mai bună în competiții.

Pe lângă competiții, Al Shaqab funcționează și ca o școală de echitație în care se poate înscrie oricine vrea să învețe să călărească. Femeile-ghid explică și că societatea are colaborări cu instituții care au grijă de copii cu afecțiuni grave. Copiii sunt aduși aici pentru o terapie cu ajutorul cailor.

Au și criosaună

Tamara și Hamira spun cu mândrie că nimic din hrana pentru cai nu e importat, toate cerealele sunt produse la nivel local. Iar potcoavele le sunt confecționate chiar aici, în Al Shaqab, într-o încăpere care arată ca atelierul unui cizmar. Caii beneficiază și de o criosaună pentru a grăbi refacerea lor după efort. După antrenamentele obișnuite și după ședințele de înot sunt duși la dușuri.

Clubul a fost înființat în 1992, deci anul acesta a împlinit trei decenii, dar în interior există și niște grajduri cu o vechime mai mare de o sută de ani. Ele au fost renovate fără să fie modernizate, pentru a le fi păstrată autenticitatea, și încă mai sunt folosite uneori. În incintă există și un mic mausoleu despre care legenda qatareză susține că ar fi locul în care a fost fondat micul stat arab.

Maternitate și fertilizare in vitro

Spitalul din cadrul clubului conține și un departament de cercetare, în afara activităților zilnice obișnuite. Departamentul caută metode noi de tratare a animalelor și de ameliorare a performanțelor sportive. Clinica are și un cabinet pentru fertilizarea in vitro, pentru a putea controla cât mai bine puritatea raselor, și un spațiu în care sunt ținute iepele gestante.

Al Shaqab se mândrește că a deținut de-a lungul timpului cai recunoscuți ca fiind printre cei mai frumoși din lume. Spitalul pentru cai nu e singura curiozitate de acest tip din Doha, mai există un spital pentru șoimi. 

„Chiar spital pentru cămile nu avem, însă există specialiști, medici veterinari, a căror formare este specială pentru tratarea cămilelor, așa că și ele au medici dedicați”, explică Hamira. 

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:

„Prințul” din vestiarul Spaniei » Luis Enrique, când a auzit de presupusa idilă a lui Gavi: „Vă place caterinca”

Efect de domino? După înlăturarea lui Bierhoff, Flick ar putea renunța și el la postul de selecționer al Germaniei

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
dobrin
dobrin  •  06 Decembrie 2022, 19:59

Haha, nu v-au lasat sa faceti poze si ati pus poze gasite pe net. Puteati cauta poze pe net si de acasa, nu trebuia sa bateti drumul degeaba. Sper ca macar ati aranjat cu drepturile de autor pentru poze, sa nu dati si in alta dandana.

dobrin
dobrin  •  06 Decembrie 2022, 18:18

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează