EXCLUSIV „Un Campionat Mondial pervers!” » Marcel Răducanu, românul care a făcut istorie la Steaua și în Bundesliga, iese la atac: „Prea multe interferențe politice”

Marcel Raducanu, foto: Imago
Marcel Raducanu, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 05 decembrie 2022 07:49 / Actualizat luni, 05 decembrie 2022 09:08

Marcel Răducanu (68 de ani) nu e entuziasmat de Campionatul Mondial din Qatar: „Prea multe interferențe politice”. Fostul internațional, jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund, crede că Spania, Franța sau Brazilia „și-au văzut interesul, e legitim. Dar nu-i bine pentru fani și pentru fotbal”. 

- Cum vi se pare Mondialul, până acum? 
- Sincer, n-am văzut toate meciurile. Unele au fost la ore care nu s-au potrivit cu programul meu, dar nici eu n-am fost așa, entuziasmat, ca să-mi fac timp ca altădată. Mi se pare un Mondial pervers, nu e un turneu normal.

- Pervers?! 
- Da, de la desemnarea Qatarului drept gazdă, în 2010. Au fost atâtea și atâtea discuții de atunci. Că nu meritau să li se acorde, despre muncitorii care au murit pe șantiere. Mereu scandal. Și acum, de când a început, s-au întâmplat multe lucruri ciudate.

Mbappe și Giroud, imaginile serii la Mondial: „Luați-vă o iubită care să se uite așa la voi”
FRANȚA - POLONIA 3-1
Mbappe și Giroud, imaginile serii la Mondial: „Luați-vă o iubită care să se uite așa la voi”

„Un Mondial pervers!” » „Iosefini” Marcel Răducanu iese la atac

- Lucruri ciudate? Anume? 
- Protestele astea. Iranienii nu cântă imnul, nemții cu mâna la gură. Multe întâmplări care au mai degrabă legătură cu politicul decât cu sportul. Mă uitam la Germania. Contra Japoniei, în loc să se concentreze la joc, la ei până-n ultima clipă a fost tam-tam cu banderola aia pe care le-a interzis-o FIFA. Au pierdut din vedere aspectul sportiv și au luat bătaie.

- Nu cumva au luat și meciul prea ușor? 
- Da, și eu am avut senzația asta. Că i-au privit cu superioritate, deși asiaticii au destui jucători care evoluează aici, în Bundesliga, sub nasul lor. Aceeași impresie mi-a lăsat-o și Argentina, cu Arabia Saudită. Japonia a jucat foarte compact, nemții au fost vraiște în repriza a doua. Golul doi pe care l-au primit mi s-a părut penibil. Vreo patru dintre jucătorii lor stăteau și se uitau la sprintul ăluia, pe partea dreaptă. Au avut și multe găuri în defensivă, Schlotterbeck, Süle, i-a mai „scos” Rüdiger.

- Nici de la mijloc în sus n-au fost OK... 
- Așa e. Kimmich, de pildă, nu mi s-a părut la nivelul lui obișnuit. Îmi pare rău pentru ăla micu', Musiala. E criminal! Dacă Germania mergea mai departe, cu siguranță ar fi fost unul dintre cei mai buni de la Mondial.

- Ce se întâmplă cu Germania? E al doilea Mondial la care pleacă acasă după grupe, la Euro a fost eliminată din „optimi”. 
- Sunt multe probleme. Au puțini jucători de creație, doar Sané, Musiala, Gnabry. Cluburile trebuie să-și revizuiască politicile, se caută prea mult pe forță. Pe urmă, ei de ani de zile nu mai au un numărul 9. Și nici lideri, ca să dea tonul la joc, să-i mobilizeze pe ceilalți, să tragă echipa după ei. Unii gen Matthäus sau Breitner. Dar cel mai mult îmi lipsește mentalitatea aia tipic germană. Cred că o să fie mari discuții la federație, o să cadă multe capete. Aud că Bierhoff, managerul, va fi îndepărtat.

Marcel Răducanu: „Argentina, prea dependentă de Messi. Franța nu are echipă, Spania e ciudată”

- Ce spuneți de figurația pe care au făcut-o Spania, Franța, chiar și Brazilia, în ultima etapă a grupelor? 
- Era clar că Spania își vedea interesul. Era clar că face totul ca să evite Brazilia în „sferturi”. La fel, Franța. E legitim, fiecare se gândește la el. Dar pentru fani și pentru fotbal în general nu e bine. Îți lasă o senzație neplăcută. Uite, încă un motiv pentru care Mondialul ăsta nu-i normal. Se mai întâmpla și înainte, nu zic nu, dar erau cazuri izolate.

- Aveți vreo favorită? 
- Nu am. Nici nu poți să spui că e vreo echipă care să fi ieșit cu adevărat în față. Niciuna n-a jucat bine în toate trei meciurile din grupă. Și nici din ce am văzut până acum, în „optimi”. Argentina mi se pare prea dependentă de Messi, dacă nu era el cred că era eliminată. Franța are jucători, inclusiv pe bancă. Dar nu și echipă. 

- Așa...
- Spania e ciudată. Bate Costa Rica cu 7-0 și apoi face 1-1 cu Germania. Mă așteptam să le dea 3-0 nemților. Brazilia e mereu favorită, dar dacă Neymar nu se pune pe picioare, îi va fi greu.

- E mai potrivit să se joace Mondialul în plin sezon, ca acum? 
- Jucătorii mi s-au părut mai proaspeți, într-adevăr. Au și mai puține meciuri în picioare la acest moment al anului decât vara. Dar parcă acum patru ani au fost mai mulți jucători de calitate. Adevărul e că-i omoară și tactica, se joacă foarte tacticizat. Messi, săracul, abia se mai descurcă.

10 pasaje tari din noua carte a lui „Iosefini” Marcel Răducanu » Turnători, mașina de fițe nemaivăzută în București și marea lui plăcere: „Să îi dau gol lui Dinamo după ce îl driblez pe Dinu”
DEZVĂLUIRI
10 pasaje tari din noua carte a lui „Iosefini” Marcel Răducanu » Turnători, mașina de fițe nemaivăzută în București și marea lui plăcere: „Să îi dau gol lui Dinamo după ce îl driblez pe Dinu”

Marcel Răducanu: „Nouă ne trebuie multe”

- Edi Iordănescu a fost și el în Qatar... 
- Era normal să meargă, să vadă care-i nivelul. Era vorba și de Elveția, cu care ne întâlnim în preliminariile Euro 2024. După ce am văzut-o și acum, cred că oricui îi e clar că-i favorita grupei noastre.

- Selecționerul spunea că noi n-avem jucători capabili să se lupte, să caute confruntările directe, cum a văzut în Qatar. 
- Are dreptate. Africanii sunt așa. Atletici, aleargă mult, pun osul, cum se spune. Și mai știu și fotbal. Până și astea mici, Costa Rica, Arabia Saudită, Japonia, toate joacă fotbal! Nouă ne lipsesc și altele, nu doar forța. N-avem personalitate în joc, tupeu. Ne trebuie multe și nu știu cum rezolvăm. Vorbim, vorbim, dar la nivel de juniori nu se lucrează cum trebuie. Atâta vreme cât la juniorii U15, U17 sunt unii băgați pe pile sau pe bani, ce pretenții să ai?

- Când vă mai vedem prin țară? 
- Vin vineri, la turneul acela de pe Arena Națională, cu Rapid, Borussia Dortmund și Fiorentina. Sunt ambasadorul Borussiei. O să le propun să mergem la Muzeul Fotbalului, e foarte frumos. Chiar mai frumos decât ce avem noi, aici, la Dortmund.

+20 FOTO

Mai multe articole despre Campionatul Mondial din Qatar: 

Kovacs, delegat și în optimi la Mondial! Câți bani a câștigat până acum în Qatar

A părăsit cantonamentul Angliei de urgență, după ce hoții i-au jefuit casa în care se aflau logodnica și copiii!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (30)
eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  07 Decembrie 2022, 16:24
Postat de Viggobella pe 07 Decembrie 2022, 16:13

Până una alta în afară de jigniri, ură, prejudecăți, lozinci spuse papagaliceste și frustrări, n-am văzut că ai putea livra și altceva. Poate de aceea vorbești atât de des despre prostie. Ești simbolul analfabetismului funcțional.

Cat de hilara e ipocrizia si mentalitea de turma. Uita-te in oglinda te definesc perfect cuvintele din mesajul tau. Din fericire realitatea e dura cu cei ca tine, din acest motiv eu sunt la nivelul meu si tu la al tau. Poate daca ai dedica mai mult timp ambitiei te-ai mai ridica putin dar ramai doar cu propaganda.

Viggobella
Viggobella  •  07 Decembrie 2022, 16:13
Postat de eterrna.terrra.nova pe 07 Decembrie 2022, 15:08

Nivelul meu de educatie? :)) are cumva becalli mba la o universitate de nivel top15 mondial? Esti marxistul tipic , prost dar cu aere de inteligent.

Până una alta în afară de jigniri, ură, prejudecăți, lozinci spuse papagaliceste și frustrări, n-am văzut că ai putea livra și altceva. Poate de aceea vorbești atât de des despre prostie. Ești simbolul analfabetismului funcțional.

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  07 Decembrie 2022, 15:08
Postat de Viggobella pe 06 Decembrie 2022, 10:00

Sunt fan steaua/fcsb! N-are absolut nicio legătură că la ora actuală avem la conducere pe unul de nivelul tău ca educație. Clubul ăsta a existat 75 de ani, e o perioada mai grea acum cu Becali, dar scăpăm noi de el. Csa nu există pt suporteri, e o invenție fără suport moral.

Nivelul meu de educatie? :)) are cumva becalli mba la o universitate de nivel top15 mondial? Esti marxistul tipic , prost dar cu aere de inteligent.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează