Portugalia și-a găsit vrăjitor! » Povestea lui Goncalo Ramos, revelația Mondialului. A egalat o performanță ce rezista de 88 de ani

Goncalo Ramos, în stânga, a înscris de 3 ori în Portugalia - Elveția // foto: Guliver/gettyimages +12   FOTO
Goncalo Ramos, în stânga, a înscris de 3 ori în Portugalia - Elveția // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 07 decembrie 2022 13:49 / Actualizat miercuri, 07 decembrie 2022 14:12

Goncalo Ramos, atacantul de la Benfica în vârstă de 21 de ani, a reușit trei goluri și un assist la debutul ca titular pentru Portugalia, la 6-1 cu Elveția, ce nu se mai întâmplase la un turneu final din 1934.

Cine s-ar fi așteptat ca Fernando Santos să-l treacă rezervă pe Cristiano Ronaldo, căpitanul său, 37 de ani, cel mai mare jucător lusitan, care cucerise Euro 2016 și Liga Națiunilor 2019 cu Portugalia, și mai ales să-l schimbe cu un tânăr de 21 de ani, debutant la un Mondial, care mai jucase doar 10 minute în două meciuri în Qatar?

 Selecționerul a luat această decizie radicală și a ales bine. Goncalo Ramos a fost MVP. Cu hat-trick!

„Oracolul” Dumitru Dragomir prezice un șoc în sferturile Mondialului: „E convingerea mea!”
SFERTURI
„Oracolul” Dumitru Dragomir prezice un șoc în sferturile Mondialului: „E convingerea mea!”

Goncalo Ramos, eroul din Portugalia - Elveția 6-1, a fost exploziv la fiecare debut

La 13 ani, Goncalo a ajuns la Seixal, academia de juniori a Benficăi. Venea de la Olhanense, un club micuț din Olhão, Algarve, în sudul țării. Este fiul lui Marco Ramos, fost fotbalist la Farense. „Nu l-am văzut niciodată jucând, dar microbul de la el l-am luat”, a spus într-un interviu pentru The Athletic.

S-a simțit ideal printre „vulturi”, a zburat tot mai sus. Și a știut să profite de fiecare șansă. Înalt (1,85 m) și suplu (79 kg), excelent tehnic, foarte bun și în jocul aerian, s-a remarcat mereu în același stil, exploziv.

  • Debutul oficial pentru Benfica, pe 21 iulie 2020, la 4-0 în deplasare cu Aves: l-a înlocuit pe Pizzi în minutul 87 și imediat a înscris de două ori (87 și 90+3).
  • Debutul în acest sezon de Champions League, pe 2 august 2022, la 4-1 acasă cu Midtjylland (turul 3 preliminar): trei goluri într-o oră, prima reușită în minutul 17.
  • Debutul ca titular la națională, pe 6 decembrie 2022, la 6-1 cu Elveția, în „optimile” Mondialului. Primul gol, de bombardier (în minutul 17), a rupt plasa aproape. Al doilea, de vârf autentic, deviere din 6 metri, printre picioarele portarului. Al treilea, de mare rafinament, „scăriță” de efect peste Sommer. I se spune „O Feiticeiro”. „Vrăjitorul”.

Goncalo Ramos, hat-trick în 67 de minute cu Elveția. Cristiano Ronaldo, zero în 514 minute

Ramos a fost primul cu „triplă” la Campionatul Mondial din Qatar, primul cu această performanță în eliminatorii de la cehul Tomáš Skuhravý (CM 1990), primul cu hat-trick la întâia sa titulariare la Mondial de la Miro Klose (Germania, 2002). 

Și tot primul cu trei goluri și un assist într-un meci de knock-out la turneul final de la italianul Angelo Schiavio. În 1934. Au trecut 88 de ani!

Într-o paralelă cu starul Portugaliei, Gonçalo a înscris de trei ori în 67 de minute în play-off-urile CM, în timp ce Cristiano Ronaldo nu a reușit să puncteze niciodată dincolo de grupe. Zero goluri în 514 minute.

Goncalo Ramos: „Nu mă apasă nicio presiune”

Goncalo Ramos nu și-a imaginat că va fi titular și va fi atât de bun. „Niciodată nu am visat un asemenea scenariu, să joc de la început și să marchez trei goluri la prima mea partidă ca titular”, a spus Ramos, încă uluit, privind trofeul pentru omul meciului. 

E optimist și relaxat, la 21 de ani: „Sincer, nu mă apasă nicio presiune”. Cum a reacționat Cristiano? „Ca de fiecare dată, el este căpitanul nostru, ne motivează, ne încurajează. M-a susținut, ca toți băieții”. 

A primit o mulțime de mesaje pe telefon. „Nu am avut timp să le citesc pe toate. Părinții și cei mai buni prieteni m-au sunat și am vorbit puțin cu ei”.

+8 FOTO

Goncalo Ramos poate pleca pentru 120 de milioane de euro

După Mondial, se va întoarce la Lisabona, dar nu se știe cât va mai rămâne. El l-a înlocuit pe Darwin Núñez, transferat la Liverpool pentru 80 de milioane de euro. Benfica va trebui să-i găsească înlocuitor și lui Ramos, în curând. 

Are contract până în 2025, însă oferte sunt. Există cluburi mari care nu se sperie de clauza lui: 120 de milioane de euro.

Totul s-a întâmplat foarte repede. Voi juca din primul minut și în următorul meci, cu Marocul? Nu sunt eu cel care decide. Trebuie doar să muncesc cât de mult pot și vedem ce va fi.

- Goncalo Ramos, atacant Portugalia

4 goluriare Goncalo Ramos în 4 selecții la naționala Portugaliei

9 goluria marcat atacantul în 11 meciuri în acest campionat (golgheter)

14goluri și 6 assisturi are atacantul în 21 de meciuri la Benfica (2022-2023)

24de milioane de euro este cota lui Ramos, potrivit transfermarkt.de

„Cristiano trebuie să audă adevărul”

Ultima oară când a fost Ronaldo rezervă la națională într-un turneu final de Mondial sau Euro? La CE 2008. De atunci, Cristiano a fost titular în 31 de meciuri consecutive. 

Până marți seară. Gary Neville, fostul său coleg și căpitan la Manchester United, i-a transmis un mesaj dur la ITV: „Selecționerul Santos are o relație incredibilă cu Ronaldo de opt ani. Mulți fani nu vor să-i spună adevărul, dar el trebuie să-l audă. 

Sfârșitul lui devine puțin sărăcăcios. Cât a putut greși antrenorul lui Juventus? Cât a putut greși managerul lui United? Cât a putut greși selecționerul Portugaliei? Toți au acționat la fel față de el”. 

Cristiano nu a părut atât de afectat. A scris pe Instagram: „O zi incredibilă pentru noi, cu un rezultat istoric în cea mai mare competiție. O performanță magnifică a unei echipe pline de talent și tinerețe. Visul nostru e viu. Mergem până la capăt”.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial: 

Suporterul tuturor :D » Edi Iordănescu susține jumătate dintre echipele rămase la Mondial: „Măcar unul să ridice trofeul”

Dragomir nu s-a putut abține, după ce s-a întâmplat marți la Mondial: „E râsul omenirii, bă! V-o spune un om bătrân”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
corectorul
corectorul  •  07 Decembrie 2022, 15:57

O evolutie extraordinala a acestui jucator, dar, ca orice om cerebral si echilibrat, zic sa apreciem chibzuit acesat evolutie, fiind, deocamdata, una singulara. Speram sa continue cu astfel de evolutii, sa nu ramana unica. Si inca ceva, la 21 de ani, un fotbalist de talie mondiala nu mai este tanar, trebuia deja sa fi concretizat la nivel international (avem, nspe exemple de fotbalisti mari, confirmati la nivel international, sub aceasta varsta). Oricum, jucator interesant, promitator!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează