CORESPONDENȚĂ DIN QATAR De aici se produce și se cosmetizează Campionatul Mondial » GSP, insider în camera de comandă de la Centrul Media din Doha: „Ai impresia că te afli la NASA”

Articol de , - Publicat duminica, 20 noiembrie 2022 12:25 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 17:52

O incursiune cu totul și cu totul spectaculoasă în creierul tehnologiei Campionatului Mondial. GSP a văzut cum arată camera de unde se transmite semnal pentru toate televiziunile din lume ce vor transmite imagini de la meciuri. Și mai futurist e modul în care se lucrează în biroul IT-iștilor de la Football Technology and Innovation, structură care a ajutat, printre altele, la arbitrajul video și la ofsaidul semiautomat.

  • Qatar - Ecuador, meciul care deschide CM 2022, va avea loc de la ora 18:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TVR 1. 
  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu vor transmite din Doha pe durata competiției
  • Ghid pentru Campionatul Mondial din Qatar - detalii AICI

Pe vremuri, meciurile nici măcar nu erau transmise toate la TV, pe parcursul Cupei Mondiale. Astăzi, industria TV e atât de mare, încât principala sursă de venit pentru FIFA o reprezintă încasările din partea deținătorilor de drepturi de retransmisie.

Modul în care a evoluat tehnologia și mai ales impactul major pe care l-a avut și continuă să-l aibă asupra creșterii calității și spectaculozității fotbalului e cel mai bine prezentat de ceea ce se întâmplă în interiorul Centrului Media din Doha.

10 lucruri interzise în Qatar: de la pudoare, la fotografierea altora și carnea de porc
QATAR
10 lucruri interzise în Qatar: de la pudoare, la fotografierea altora și carnea de porc

Master Control Room

Pe ușă scrie International Broadcast Centre. După ce intri, impresia e că te afli în centrul NASA, nu într-o încăpere unde se pregătesc niște studiouri de televiziuni și semnalele pentru posturile care vor transmite jocurile din Qatar. 

Datorită organizatorilor, care au lăsat la vedere, datorită geamurilor transparente din podea până în tavan, se poate vedea în toată splendoarea camera de control pentru tot globul pământesc. 

De aici se produce și se cosmetizează Campionatul Mondial » GSP, insider în camera de comandă de la Centrul Media din Doha: „Ai impresia că te afli la NASA”

E imensă, conține zeci, sute de ecrane, ceva de asemenea dimensiuni s-a mai văzut poate doar atunci când se trimit rachete în spațiu. O atracție realmente pentru toți reporterii de TV, care aleg să facă stand-up-uri din fața acestei priveliști, care rezumă un efort uriaș și care are ca efect ceva ce doar tehnologia și știința pot rezolva: ca un semnal din această cameră să plece simultan și să se vadă în aproape toate țările din lume.

Centrul Media de la Campionatul Mondial 2022 e mai mare decât Park Lake

Este pentru prima dată în istoria unui Campionat Mondial când există un singur centru media care conține în același loc și International Broadcast Centre, și presa scrisă, online și fotografii. 

Centrul e într-o clădire imensă, construită de la zero, fix lângă o stație de metrou și care probabil că depășește în dimensiuni un mall din București, gen Park Lake.

Camera de control TV e spectaculoasă prin modul în care arată, multitudinea de ecrane dă senzația unei nave spațiale, nu de un studio din care se ține evidența semnalelor TV.

În schimb, tot la intrarea în IBC, dar pe partea dreaptă, se află un stand, pe care dacă îl parcurgi și ai răbdare să-l privești și să-l analizezi preț de 10-15 minute, atunci o să înțelegi de ce fotbalul de astăzi e industrie și nu mai, ca pe vremuri, doar sport.

NASA e, de fapt, „Football Technology and Innovation”

Este prezentat în detaliu, chiar în detaliu, modul în care operează „Football Technology and Innovation”. Sună pompos, suporterii probabil că nici n-au auzit de așa ceva, dar dacă meciurile sunt în ziua de astăzi mai bine arbitrate și mai profesionist analizate, atunci e datorită FTI. Pe un un prim panou se explică la ce a ajutat în fotbal FTI.

Și lista e impresionantă:

  • apariția arbitrajului video
  • ofsaidul semiautomatizat, care va funcționa chiar de la acest Campionat Mondial
  • reluările super slow-motion
  • tehnologia goal-line
  • sistemul de comunicare pentru arbitri
  • date statistice pentru fiecare jucător în parte
  • date specifice pentru platforma dedicată FIFA
  • reluări speciale pentru FIFA și echipa medicală
+34 FOTO

Imediat după respectivul panou e camera specialiștilor care lucrează în acest departament. E greu de explicat în cuvinte ce se vede pe ecranele televizoarelor pe care ei simulează diverse situații, dar realmente SF e ceea ce se observă pe ecranele calculatoarelor pe care lucrează. 

12.300 de jurnaliștivor participa la Campionatul Mondial din Qatar, ei provenind din peste 110 țări

La unii par niște jocuri electronice, la alții niște grafice ca la bursă, totul într-un amalgam de știință și IT care te face să te întrebi cu adevărat unde se va opri acest progres tehnologic, care în ultimii măcar 20 de ani a prins viteza luminii. 

Și, exact ca într-un muzeu sau într-un stand de promovare a unei țări se prezintă și 3 exemple ale muncii din acel birou SF:

  1. Pe un ecran sunt prezentate două faze, cu două șuturi din lovituri libere executate de David Luiz și Cristiano Ronaldo, în care se arată viteza de deplasare a balonului, ce distanță a parcurs de când a fost lovită și până în poartă sau până când a fost apărată de portar, dar și durata
  2. Următorul exemplu e cel legat de ofsaidul semiautomat. Se prezintă în detaliu modul în care există puncte senzoriale pe echipamentul jucătorilor, tocmai pentru a detecta chiar și milimetri în afara jocului și pentru care marja de eroare să fie, conform FTI, de sub 0,5%. 
  3. Ultimul ecran arată statisticile detaliate de după meciuri. Dar nu doar cele clasice, care se puteau ține și pe vremuri, doar cu un pix și o foaie de hârtie, gen cornere, șuturi, cartonașe, ci cele mai complexe: kilometri alergați, topul vitezelor dezvoltate de jucători, zona predilectă de acțiune și altele.
  4. Din punct de vedere al tehnologiei, avem o certitudine. Campionatul Mondial din Qatar va fi, de departe, numărul 1. După ce ieși din Centrul Media, te lovește soarele puternic din Doha, care are însă efect de ploaie rece, aruncată pe față. E bine că măcar vremea a rămas necontrolată pe calculator, că în rest, până și fotbalul a fost acaparat de știință.

Meciurile de la CM 2022 sunt filmate din spidercam, dronă și elicopter

Partidele de la CM vor avea parte de o transmisie TV de 7 stele. Vor fi nu mai puțin de 40 de camere de televiziune. 

Nu mai puțin de 8 dintre acestea vor prezenta reluările super slow motion, considerate cele mai spectaculoase imagini. În plus, va exista o premieră, va fi primul turneu final la care telespectatorii vor vedea imagini filmate cu o dronă, care va survola arena. Comparativ, meciurile de Liga 1 sunt produse, cele mai multe dintre ele, cu 10-12 camere TV.

+34 FOTO

Brazilia conduce în topul studiourilor TV

63 de studiouri TV și radio sunt realizate doar în Centrul Media, în afara celor care sunt amplasate în diferite puncte din oraș. 

La Centrul Media, țara care are cele mai multe încăperi de TV e Brazilia, nu mai puțin de 6. Urmează Coreea de Sud (4), în vreme ce Japonia, Spania, Argentina și Columbia au câte 3, iar Mexic două. Printre țările care nu au echipă la Mondial, dar au studio TV se află Italia, Bulgaria și Israel, dar nu și România.

Securitatea e ca la summit-urile NATO

Tocmai pentru că Centrul Media conține tot creierul de transmisie al Campionatului Mondial, tot perimetrul clădirii e păzit 24 de ore din 24 exact ca întrunirile alianței Nord-Atlantice. Există doar două căi de acces dinspre stația de metrou, fiecare fiind dotată cu aparate ca și cele din aeroporturi, prin care sunt trecute toate bagajele celor care intră. 

Indiferent dacă la trecerea prin scanarea corporală, aparatul reacționează sau nu, se mai efectuează încă un control suplimentar, abia apoi se permite trecerea.

McCafe, sală fitness, dușuri și beauty salon

Datorită faptului că sala unde se află Media Center e imensă și în ea își desfășoară activitatea mii de oameni, organizatorii au creat și câteva zone care la alte Campionate Mondiale nu existau. 

Printre acestea, s-a oferit către McDonalds posibilitatea de a crea un McCafe chiar în interior, la care se adaugă un centru fitness, dotat inclusiv cu dușuri, dar și un salon de înfrumusețare.

Citește și: 

Scandal la naționala Poloniei! Bodyguardul lui Lewandowski, acuzat că e militant neonazist

Migranți plătiți cu 40 de eurocenți pe oră pentru a asigura securitatea în fan-zone

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
Dobermannul
Dobermannul  •  20 Noiembrie 2022, 13:46

Nu e gluma dupa parerea mea e sfidare.

elgabri
elgabri  •  20 Noiembrie 2022, 13:15

Eu vad acest mondial ca o gluma de prost gust !!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează