CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha

Esmael prezintă tricoul lui Andone de la CM 1990 +43   FOTO
Esmael prezintă tricoul lui Andone de la CM 1990

Articol de , - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 08:03 / Actualizat marti, 22 noiembrie 2022 10:29

În Doha, exact lângă Muzeul de Artă Islamică, a fost construit și unul dedicat turneelor finale de fotbal, iar printre tricourile originale expuse se află și cel al lui Ioan Andone, din meciul România - Irlanda, de la Coppa del Mondo 1990. Managerul muzeului a explicat că obținerea tricoului României a fost una dintre cele mai grele misiuni: l-a luat cu 2.800 de lire de la un englez, care la rândul său îl cumpărase de la irlandezul cu care Ando a făcut schimb de tricouri după joc.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

De-a lungul promenadei Corniche, din Golful Doha, e zona dedicată artei. Galeriile Lafayette, Muzeul de Artă Islamică, Katara Cultural Village.

Exact în mijlocul acestora, într-o clădire cu o arhitectură spectaculoasă, a fost creat și un muzeu dedicat fotbalului. Mai precis, Muzeul Campionatelor Mondiale. Inițiativa i-a aparținut și celui care ne-a fost ghid pe parcursul vizitei, managerul Esmael, extrem de încântat că cineva din România a trecut pragul colecției sale.

Corespondență GSP din Qatar - VIDEO. Tricoul lui Ioan Andone, prezent în Muzeul Campionatelor Mondiale

Sala nu e amenajată spectaculos, dar tot ceea ce conține a fost strâns de către Esmael Almeer personal. De la afișe și mingi cu care s-a jucat la programe de meci, insigne, brelocuri, fotografii, bilete de meci și chiar lucruri aparținând unor foști fotbaliști, antrenori sau oficiali. 

Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha
Suporterii mexicani analizează fiecare tricou din muzeu

Căutăm și tricoul României, în timp ce managerul e ocupat cu un grup de mexicani. Îl găsim. E modelul purtat de „tricolori” la Mondialul din 1990, când am trecut de faza grupelor și ne-a eliminat Irlanda la penalty-uri, în „optimi”.

Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha
O insignă cu România de la CM 1990

Esmael vine lângă noi și ne explică povestea tricoului. În primul rând, al cui e tricoul? Al lui Ioan Andone.

Provocarea să intre în posesia tricoului purtat de Ioan Andone

„Avem în colecție și un tricou din România, de la Campionatul Mondial din Italia 1990. A fost un turneu final memorabil. România a ajuns până în optimile de finală, unde a jucat cu Irlanda. Și toată lumea știe că românii au pierdut la loviturile de departajare, ultimul penalty fiind ratat. A fost un meci extraordinar, dar România nu a câștigat. 

+39 FOTO

Acesta este un tricou special chiar de la acel meci și i-a aparținut jucătorului cu numărul 4, Ioan Andone! Acest tricou a ajuns la un jucător irlandez cu care Andone a făcut schimb la finalul meciului, dar care ulterior a fost vândut unui englez. 

Iar eu l-am găsit pe acest englez și am cumpărat tricoul de la el. Este un tricou cu totul și cu totul special, am făcut rost de el cu mare greutate și l-am adăugat colecției mele. A costat 2.800 de lire”, ne-a spus Esmael.

Tricoul lui Andone a fost amplasat chiar sub, poate, cea mai valoroasă piesă: echipamentul în care Romario a jucat ultimul său meci de fotbal.

Și Romulus Gabor e în muzeu

Tricoul lui Andone nu e chiar singurul lucru pe care vizitatorii îl pot găsi despre România. Muzeul conține și programul oficial al Campionatului Mondial de tineret din 1981, din Australia, la care România a fost una dintre protagoniste. A jucat semifinale și a câștigat finala mică, împotriva Angliei, iar Gabor a fost declarat cel mai bun fotbalist al turneului.

Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha
O acreditare de presă de la CM 1958

100%a fost procentajul minutelor jucate de Ioan Andone la Campionatul Mondial din 1990: a fost integralist în meciurile cu URSS, Camerun, Argentina și Irlanda

55 de selecțiiare Andone în echipa națională, pentru care a jucat timp de un deceniu, 1981-1990, și cu care a bifat două prezențe la turnee finale: Euro '84 și CM '90

15 lucruri inedite pe care le găsești în Muzeul Campionatelor Mondiale

  • o doză folosită de Coca-Cola de la Campionatul Mondial de fotbal U20 din Australia 1981
  • bilete de la finalele jucate la Mondialele din Germania, Spania, Mexic, Statele Unite, Franța, Rusia
  • monede comemorative de la CM din 1994 cu toate orașele participante
  • albume de stickere complete. Din Mexic 1970, primul, și până la Africa de Sud 2010
  • mascotele tuturor turneelor finale desfășurate până acum - acreditările de presă ale mai multor jurnaliști prezenți la Campionatele Mondiale
  • un aparat foto Canon, un pix și un pachet de cărți de joc oferite la Mondialul din 1994
  • penare școlare de la Mondialul din Argentina 1978

  • programe de meci și fanioane speciale cu FIFA
  • o minge semnată, cu „Mult succes”, de legendarul Pele (foto, mai jos)
Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha
  • o bucată de gazon de la finala Campionatului Mondial din Franța, 1998
  • timbre dedicate turneului final
  • articole din ziare internaționale care anunțau noua campioană mondială
  • brelocuri, figurine și alte obiecte promoționale primite la intrarea în stadion
  • rapoartele de presă de după meci, bătute la mașina de scris
Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha
Un bilet de la finala CM 1986

Mai multe reportaje din Qatar:

Între meciuri se face plajă în Doha » Detalii inedite surprinse de echipa GSP în Qatar. Cum se reîncarcă fanii: plimbări cu barca, târguri cu mâncare și activități de relaxare

GSP a luat pulsul mini-orașului creat special pentru Campionatul Mondial » Incursiune printre containerele care găzduiesc sutele de mii de fani internaționali

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
therealreddog33
therealreddog33  •  15 Decembrie 2022, 11:56
Postat de marcelclujnapoca pe 22 Noiembrie 2022, 16:46

Vedeți de ce nu merge Dinamo? Valorile le cumpăra alții.... De când i-au dat bani la Andone alte echipe...Dinamo a cam pierdut. Simbolurile de la Dinamo au fost apreciate mai mult de alții.... Dati 1 An pe mana lui Andone echipa Dinamo și al-2-lea an trage la Titlu.

Perfect de acord. Toate gloriile au fost izgonite, batjocorite sau au plecat ei. Asta e ce au "reusit" PCH/DîDîbî împreună cu Zăvăleanu. Toți sunt de vină, doar ei - cei mai "mari" dinamoviști din istorie - nu. Singura soluție de a scăpa de acesti trepădusi rămâne falimentul, din păcate.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  22 Noiembrie 2022, 16:46

Vedeți de ce nu merge Dinamo? Valorile le cumpăra alții.... De când i-au dat bani la Andone alte echipe...Dinamo a cam pierdut. Simbolurile de la Dinamo au fost apreciate mai mult de alții.... Dati 1 An pe mana lui Andone echipa Dinamo și al-2-lea an trage la Titlu.

pladimirvutin
pladimirvutin  •  22 Noiembrie 2022, 16:12
Postat de dakesis pe 22 Noiembrie 2022, 14:39

Finala in 86 s-a jucat pe 39 iunie. Bine ca v-ati dus gramada acolo ca sa faceti articole pe genunchi de camila.

Pentru cineva care nu stie sa foloseasca semnele de punctuatie, ai totusi cam multa aroganta...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează