CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Spitalul de Șoimi din Doha arată mai bine decât spitalele de oameni din România! » Reportaj spectaculos de la trimișii speciali GSP la Mondial

Fotografie realizată de trimișii GSP la Doha: un grup de șoimi, în fața spitalului din Doha, Souq Waqif Falcon Hospital +45   FOTO
Fotografie realizată de trimișii GSP la Doha: un grup de șoimi, în fața spitalului din Doha, Souq Waqif Falcon Hospital

Articol de , - Publicat joi, 24 noiembrie 2022 12:52 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2022 21:39

Poate cel mai șocant contrast între ce există în Qatar versus ce avem la noi în țară e dat de condițiile din clinica medicală unde sunt îngrijiți șoimii, o pasăre pentru care qatarezii fac un adevărat cult. Aici, totul e mult peste ce găsim în spitalele noastre, mai ales cele de stat. Curățenia, operativitatea, disponibilitatea și mai ales dotarea sunt incredibile, superioare oricărui spital de oameni din România. 

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar; 
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

Multe lucruri sunt incredibile în Doha, dar unul te răvășește efectiv. Mai ales pe noi, ca români. Și anume: Spitalul de Șoimi. Da, ați auzit bine. Există și așa ceva. Și nu doar că există, ci arată într-un mod uluitor. Într-un mod în care probabil că nici un spital de stat din România nu arată. 

Cum în lumea arabă, dar mai ales în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar, Șoimul este privit ca pe ceva sacru, în Doha s-a construit un centru medical, unde respectivele părăsi care au probleme să aibă parte de cea mai bună asistență posibilă.

GSP a vizitat Spitalul de Șoimi din Doha

Spitalul este într-o clădire extrem de luxoasă, amplasată fix lângă Piața Veche, unde există zeci de magazine în care șoimii sunt dresați și hrăniți și care pot fi priviți de foarte aproape de turiști. Dar Spitalul realmente te șochează. 

Nu neapărat că există, ci prin faptul că realizezi că există țări în care chiar și păsările au parte de condiții mai bune decât oamenii suferinzi din România. 

De când pășești în clinică realizezi că totul e de 5 stele. Oricum în Qatar, absolut peste tot, curățenia e literă de lege, dar aici se atinge perfecțiunea. Locația are și o stemă personificată, un șoim încadrat de o semilună roșie și de două pene, sub care stă scris: Souq Waqif Falcon Hospital (Vezi galeria foto).

+41 FOTO

Patru paliere, peste 40 de cabinete

Atenție! Sunt 6 (ȘASE) puncte de recepție și de primiri urgențe, astfel încât să nu se ajungă la situația ca dacă mai multe persoane ajung în același timp cu șoimi bolnavi să fie nevoiți să aștepte pe holuri, așa cum, din păcate, se petrec lucrurile în majoritatea spitalelor de la noi. Dar cu oameni, nu cu șoimi sau animale.

E suficient să privești tabloul de la recepție, care arată tot ce conține spitalul, ca să înțelegi ce se petrece aici. Sunt peste 40 de cabinete sau locații, pe 4 paliere diferite. De la endoscopie și radiografie, până la microbiologie și analize toxicologice. 

+41 FOTO

Spitalul are chiar și cameră unde șoimii sunt spălați, dar și un incinerator, pentru cei care nu mai pot fi salvați și mor.

Și muzeul din Spitalul de Șoimi din Doha este impresionant

La parterul clădirii se află și un muzeu, dar care și rol de informare completă despre ceea ce înseamnă un șoim. Se prezintă în detaliu modul în care arată creierul acestei păsări, dar și musculatura și mai ales ciocul și ghearele, dar și penajul. 

+41 FOTO

Un panou e dedicat exclusiv ouălelor de șoim, iar altul prezintă cu ce se hrănesc de obicei șoimii: majoritatea cu porumbei, dar și cu rozătoare mici, gen popândăi, șoareci. 

În mijlocul muzeului e amplasat standul cu cele mai importante exponate din lume în ceea ce privește speciile de șoimi. Inclusiv șoimul dunărean, cel pe care îl regăsim și pe teritoriul României. Și care odată cu venirea iernii migrează spre sudul Globului.

30 de veterinarilucrează în Spitalul de Șoimi din Doha

1999e anul în care s-a deschis primul Spital de Șoimi din lume, cel realizat în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi

Reportaj spectaculos de la Spitalul de Șoimi din Doha: angajații sunt majoritar musulmani

Aproape toți cei care lucrează în spitalul respectiv sunt de origine musulmană. Nu e întâmplător acestor lucru, ci se consideră că arabii dezvoltă mai multă empatie față de aceste păsări, fiindcă șoimul a fost și este de mii de ani extrem de iubit, apreciat și respectat în această parte de lume. 

De fapt, vreme de mii de ani, beduinii s-au ajutat de șoimi pentru a prinde ceea ce vânau. Șoimii erau dresați și ajutau beduinii datorită principalelor calități pe care le au: vederea, viteza dezvoltată, agilitatea, dar și anduranța în timpul unei vănători.

Un control 130 de lei, o radiografie e 25 lei

Prețurile din Spital nu sunt mari tocmai pentru ca oricine să-și permită să aibă acces. De exempu, un control complet pentru un șoim face 100 de riali qatarezi, adică în jur de 130 de lei. O radiografie e numai 20 de riali, 25 de lei, în vreme ce pentru o zi de spitalizare nu se percep taxe.

+41 FOTO

1792e anul în care e menționat pentru prima dată șoimul dunărean în România, în cronicile domnitorului Mihai Suțu din Valahia, care nota despre „o recoltă de răpitoare din cele 10 plaiuri subcarpatice”

Cifre inedite despre șoimi

  • 400 de kilometri pe oră e viteza pe care un șoim o poate atinge atunci când coboară asupra unei prăzi
  • 120 de kilometri pe oră e viteza dezvoltată de șoimi atunci când își urmăresc prada în zbor
  • 8 kilometri e distanța de la care un șoim își vede o potențială pradă
  • 25.000 de kilometri poate parcurge un șoim în cadrul unei migrații, fiind o pasăre recunoscută ca având o anduranță impresionantă în zbor
  • 173.000 de dolari costă cel mai scump șoim cumpărat vreodată în zona Golfului și a fost cumpărat de un prinț din Arabia Saudită
+41 FOTO

Arabii cheltuie 40 de milioane de dolari pe an pentru șoimi!

Pentru că populația de șoimi a tot scăzut în ultima sută de ani, țările arabe extrem de potente din punct de vedere financiar investesc sume amețitoare pentru a proteja specia. 40 de milioane de dolari cheltuie anual Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar pentru prorame de protejare, repopulare și cumpărare de șoimi. 

Conform latodis-med.com, șeicii și emiri din aceste state au încheiat un program cu autoritățile mongole prin care au construit și montat în Mongolia numeroase cuiburi artificiale pentru șoimii de acolo, primind la schimb un anumit număr de pui de șoimi. 

Programul s-a dovedit a fi un succes imens, numărul șoimilor crescând exponențial în ultimul deceniu.

Un prinț a transportat 80 de șoimi cu avionul :))

În urmă cu 5 ani s-a petrecut poate cel mai edificator eveniment care arată ce înseamnă șoimul în cultura țărilor arabe. Un prinț din Arabia Saudită a transportat o colecție impresionantă de șoimi și la bordul unui avion. Dar păsările n-au călătorit în cală sau în cuști, ci exact ca niște pasageri, fiindu-le create locuri speciale (foto mai jos).

Spitalul de Șoimi din Doha arată mai bine decât spitalele de oameni din România! » Reportaj spectaculos de la trimișii speciali GSP la Mondial

Multe dintre companiile aeriene din Golf permit accesul șoimilor și sunt asimilați unor pasageri, dar se achită o taxă suplimentară de peste 600 de dolari. Au nevoie inclusiv de pașaport, iar Emiratele Arabe Unite au emis până acum peste 30.000 de astfel de documente.

Șoimii sunt mângâiați, hrăniți și parfumați

În Piața Veche, chiar lângă Spitalul care le e dedicat, șoimii se regăsesc la tot pasul în magazinele de specialitate. Le-a fost pusă la dispoziție o clădire dintre cele mai vechi, tocmai pentru a da autenticitate și valoare cultului pentru această pasăre. 

Magazinele contrastează însă cu spitalul. Nu oferă deloc condiții bune, mirosul e urât înăuntru, iar păsările par chinuite, deși le-au fost create garduri artificiale pe care a fost lipit un fel de gazon artificial. Cei mai mulți dintre șoimi stau având glugi care să le acopere ochii și sunt legați de unul dintre picioare de inelul blocat de panou. 

+41 FOTO

Par chinuiți câteodată, mai ales atunci când cad pe lângă panou. În schimb, îngrijitorii lor sunt extrem de atenți cu ei și îi răsfață non-stop. Chiar în timpul vizitei noastre, un șoim era mângăiat pe pene, după care era spălat și chiar dat cu un fel de parfum. 

Apoi i se punea gluga și era așezat la locul său. Există și o locație în exterior, unde șoimii stau la soare. Aici sunt hrăniți cu carne de pui, care e ulterior tăiată felii și oferită păsărilor.

Am asistat la cum se cumpără un șoim

Într-unul din aceste magazine, un localnic a intrat și după ce a analizat exponatele a ales unul pentru a-l vedea mai de aproape. Șeful magazinului a luat șoimul, l-a pus pe un suport special, după care a început în întreg ritual: șoimul era cântărit, apoi măsurat cu o un metru de croitorie: lungime, anvergură, absolut tot.

+41 FOTO

Cumpărătorul a dorit să realizeze și câteva fotografii, însă șoimul nu se uita fix spre telefonul său. Îngrijitorul a pocnit de două ori din degete în direcția camerei foto, iar șoimul a reacționat imediat, spre satisfacția celui care dorea să-l cumpere. Apoi, acesta l-a mângâiat pe piept.

Mai multe reportaje din Doha: 

Au sudat canalele, au sigilat ușile! Așa menține Qatarul securitatea pe stadioanele Mondialului » Doar FIFA a produs haos

Mondialul a schimbat regulile în Qatar » Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol. Fotografia grăitoare surprinsă în Piața Veche

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
druma
druma  •  25 Noiembrie 2022, 12:23

E bine ca scrieti si asemenea articole dar nu aveti pe nimeni la corectura? Oualelor, nu oualor? Serios!??? Asa zice limba romana sau asa zice limba corigentilor la romana?

elgabri
elgabri  •  24 Noiembrie 2022, 23:26

Pentru toate extravagantele au bani dar sa plateasca muncitorii si sa le ofere conditii decente nu au avut i au tratat ca pe animale .

gicab
gicab  •  24 Noiembrie 2022, 19:35

Ei au petrodolarii noi avem Windowseuroi... basescu știe de ce...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează