INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  ARGENTINA - FRANȚA 3-3 (4-2 D.PEN.)

Încercând să le dea peste nas francezilor, arbitrul finalei de Mondial s-a „faultat” singur: „Nu au menționat și asta...”

Szymon Marciniak prezintă momentele dinaintea unui gol înscris de Mbappe // sursă foto: Twitter @ ZachLowy
Szymon Marciniak prezintă momentele dinaintea unui gol înscris de Mbappe // sursă foto: Twitter @ ZachLowy

Articol de - Publicat sambata, 24 decembrie 2022 17:27 / Actualizat duminica, 25 decembrie 2022 10:14

Szymon Marciniak (41 de ani), arbitrul polonez care a condus finala Campionatului Mondial, câștigată de Argentina, admite că a greșit în defavoarea francezilor la o fază, dar spune că unul dintre reproșurile venite din Hexagon este nejustificat.

Prestația lui Szymon Marciniak din finala Mondialului a fost apreciată în general, dar francezii i-au imputat mai multe decizii arbitrului polonez încredințat de FIFA cu cel mai important meci din fotbal.

Cotidianul L'Equipe l-a notat pe Marciniak cu 2 și i-a reproșat faptul că nu a anulat golul de 3-2 al Argentinei, înscris de Messi în minutul 108, din moment ce câțiva jucători argentinieni de pe bancă intraseră pe teren înainte ca mingea să depășească linia porții.

A doua mutare a iernii la FCSB: „Băiatul a semnat până la vară”
FCSB
A doua mutare a iernii la FCSB: „Băiatul a semnat până la vară”

Încercând să le dea peste nas francezilor, Szymon Marciniak s-a „faultat singur”

„Ce impact au avut jucătorii care s-au ridicat și au intrat pe teren? Anularea golului ar fi afectat meciul. Francezii nu au menționat și fotografia în care putem vedea cum 7 jucători de-ai lor erau pe teren când a înscris Mbappe”, a precizat Marciniak, citat de Marca.

Practic, pentru a se apăra în fața acuzațiilor, Marciniak a admis că a greșit și în altă fază. Asta pentru că regulamentul spune clar: golurile trebuie anulate în cazul în care persoane de pe bancă intră pe teren cât timp mingea e în joc.

Articolul 9 din Legile Jocului, versiunea 2022/2023, se referă strict la golurile înscrise când o persoană în plus se regăsește pe terenul de joc. Acesta spune că „arbitrul trebuie să anuleze golul dacă persoana în plus de pe gazon a fost un jucător, o rezervă, un jucător deja schimbat, eliminat sau un oficial al echipei care a înscris; jocul se reia cu o lovitură liberă directă din poziția persoanei în plus”.

Asta în condițiile în care „arbitrul realizează, înainte de a relua jocul, că o persoană în plus a fost pe suprafața de joc când s-a înscris golul”.

Încercând să le dea peste nas francezilor, arbitrul finalei de Mondial s-a „faultat” singur: „Nu au menționat și asta...”
Două rezerve ale Argentinei erau pe teren în momentul în care Messi a înscris golul 3 al „pumelor”

Szymon Marciniak admite, după Argentina - Franța: „Au fost câteva greșeli de arbitraj”

Exceptând fazele de gol, Marciniak a admis în presa poloneză, pentru Sport.pl, că i-a dezavantajat pe francezi într-un alt moment, când le-a oprit un contraatac periculos în prelungirile celei de-a doua reprize. S-a întâmplat cu doar un minut înainte de fluierul final, în 90+8.

„În finală, am vorbit cu jucătorii și i-am avertizat mai mult decât obișnuiesc. Nu am vrut să arăt cartonașe galbene ușor, care mai târziu să se transforme în cartonașe roșii.

Bine, ar fi fost o decizie bună să-i fi acordat cartonaș galben lui Otamendi la faultul din careu (n.r. - la primul penalty primit de Franța), dar lipsa acelui cartonaș galben nu a rănit pe nimeni.

Bineînțeles, au fost și câteva greșeli în finală. Am întrerupt un contraatac al francezilor după o intrare urâtă a lui Acuna. M-am temut că jucătorul faultat vrea să se răzbune, dar am interpretat greșit momentul, pentru că nu s-a întâmplat nimic.

Puteam să las avantaj și apoi să revin cu un cartonaș. Ghinion. Important este că nu au fost greșeli majore”, a spus Marciniak.

După meci, Massimo Busacca și Pierluigi Collina (n.r. - foști arbitri, actuali șefi ai arbitrilor la FIFA) au intrat în vestiar. Collina știa că a fost dintotdeauna idolul meu. Iar după finală mi-a spus: «Acum tu ești idolul meu».

- Szymon Marciniak

Mai multe știri despre Campionatul Mondial: 

Ce enormități a spus o jurnalistă, în direct la TV, despre Campionatul Mondial. Replica lui Kroos a „topit” internetul

În Ajun de Crăciun, Simona Țăranu dezvăluie cu cine a ținut la Mondial: „Doi coloși”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
kokolino23
kokolino23  •  24 Decembrie 2022, 22:14

Argentina a primit 5 penalty în 7 meciuri. Să îmi spună cineva dacă mai există în istoria CM așa ceva. Cel cu Croația și cu Franța au fost dubioase tare, nici măcar nu s'au uitat la VAR, asta spune multe de ce s'a întâmplat în culisele CM. Când forțele din teren sunt egale, dacă te ajută și arbitrii un pic, e clar că mergi spre victorie, poate să dea Mbappe și 3 goluri, tot degeaba. A mai tolerat și bătaia de joc a maimuțoiului de martinez la penaltiuri, nu am mai văzut pe cineva atât de nesportiv la adresa adversarilor.

mattteo
mattteo  •  24 Decembrie 2022, 21:16

Nimeni serios nu a vorbit de anularea golului ca au intrat aia pe teren. Duceti discutia in derizoriu sa nu se vorbeasca de cele trei penaltyuri gratuite primite de Messi in ultimele trei meciuri,.toate la 0-0. Cel mai jenant moment din cariera lui sa fie numit asa jucătorul Mkndialului. Pe model Mitrea de la Viitorul golgheter. Sau Rodion Camataru. Si de penaltyul nedat Frantei in min 86, care a fost fix ca la di Maria. A fost sau nu, trebuia judecat la fel. A furat Messi cat s-a putut. Nu spun minciuni, degeaba veti da dislike

procter
procter  •  24 Decembrie 2022, 21:00

Daca a fost penalty la DiMaria … a fost penalty clar și la Thuram, a fost minim contact la amândoi .

Vezi toate comentariile (8)
Comentează