INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mircea Lucescu, încântat de antrenorul Marco Rossi: „Tactic, excelent. I-a insuflat Ungariei spiritul italian”

Mircea Lucescu, încântat de Marco Rossi
Mircea Lucescu, încântat de Marco Rossi

Articol de - Publicat duminica, 20 iunie 2021 12:44 / Actualizat duminica, 20 iunie 2021 12:57

Mircea Lucescu e bucuros de performanța lui Marco Rossi, fostul său fotbalist, un 1-1 cu Franța atât de important pentru Ungaria. A acceptat imediat un scurt dialog despre selecționerul maghiarilor.

- Domnule Lucescu, vi-l amintiți pe jucătorul Marco Rossi?

- Cum să nu? L-am avut doi ani la Brescia. Un fundaș stânga, înalt, bine legat, foarte ofensiv. Urca bine în atac.

Mircea Lucescu, despre Marco Rossi: „Mi s-a părut foarte matur”

- V-ați dat seama, de când era în iarbă, că ar putea deveni antrenor?

- Să-ți povestesc ceva. De-abia ajunsesem la Brescia, în 1991. În prima etapă, am făcut egal la Palermo, chiar el a înscris. Apoi, imediat, am pierdut acasă, 1-2 cu Lecce. 

Eram foarte supărat, abătut, și voiam să aflu ce gândesc jucătorii, pentru că legătura cu vestiarul e esențială. Și l-am ales pe el dintre toți pentru această discuție. Nu era căpitanul, dar mi s-a părut foarte matur, cred că avea vreo 27 de ani atunci.

- Ce v-a zis?

- Marco mi-a dat atunci încredere, m-a liniștit, mi-a spus că atmosfera e bună în vestiar, băieții erau mulțumiți de joc și sigur vor veni și rezultatele. 

Împreună, am reușit. La sfârșitul acelui sezon, am câștigat Serie B și am promovat. A continuat cu noi și în Serie A. În 1993 s-a transferat la Sampdoria.

Mircea Lucescu, laude pentru Marco Rossi: „Îmi place capacitatea lui de a analiza jocul”

- V-a atras ceva la el, altceva decât calitățile de fotbalist?

- Capacitatea de a analiza jocul. Îi plăcea să descopere, era foarte interesat să înțeleagă jocul, căuta mai mult decât ceilalți. Calități foarte importante pentru un jucător, dar și pentru un antrenor.

- Ați mai ținut legătura de atunci?

- Sigur, cu cei mai mulți dintre băieții mei am păstrat o relație foarte bună. Marco mi-a dat telefon când a început cariera de antrenor. La fel, m-a sunat înainte să plece în Ungaria.

- Cum vă explicați că nu a avut succes în Italia?

- Nu a găsit culoarul favorabil acasă. În Italia, e o luptă extrem de dură, sunt foarte mulți antrenori valoroși. Și trebuie să ai și puțină șansă.

Mircea Lucescu, despre cum a schimbat Marco Rossi naționala Ungariei: „Tactic, excelent. Și i-a insuflat spiritul italian”

- A fost inspirat alegând Ungaria...

- Pentru el, a fost cea mai bună alegere. A ieșit campion cu Honvéd și acum este la Euro cu naționala. Nu crezi că e bine?

- Ce a oferit Rossi Ungariei?

- Organizare de joc, disciplină, stabilitate. Tactic, excelent. A făcut să crească Ungaria. Și i-a insuflat spiritul italian. Spiritul de echipă care nu cedează. 

Antrenorii italieni îl au în sânge și au o capacitate formidabilă de a-l transmite jucătorilor. Și o mare concentrare, atenție la detalii. La ei nu vezi relaxare, superficialitate. Niciodată.

- Ați spus de curând că meciurile se câștigă în primul rând cu apărarea. Rossi, la fel.

- Indiferent ce tip de defensivă alegi, este vitală pentru joc. Ca să înțeleagă și mai clar cât de importantă e această fază a jocului, Barcelona, marea Barcelona a lui Guardiola, era o echipă cu o apărare extraordinară. Doar că se apăra avansat, în jumătatea de teren adversă, chiar aproape de careu, pentru a recupera imediat. Acesta era secretul său.

- Credeți că Ungaria lui Rossi poate face surpriza, în ultima etapă, cu Germania?

- Nu știu dacă se califică, dar sunt convins că maghiarii vor lupta. Asta e arma lor.

EURO 2020 // Match Preview: Elveția - Turcia

Citește și alte articole despre EURO 2020:

Căpitanul Ungariei, la spital direct de la stadion! Ce a pățit jucătorul în minutul 26 al partidei cu Franța

Rasism pe „Puskas Arena”. Ce au făcut ultrașii maghiari când mingea era la Pogba sau Kante

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
doxin
doxin  •  20 Iunie 2021, 16:51

Inca o lectie primita de vecinii nostri! Marele presedinte FRF din atat de multe variante disponibile i-a adus pe Daum, Contra si Radoi :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează