INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CORESPONDENȚĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA

MILSAMI ORHEI - FCSB // GALERIE FOTO Reportaj GSP din „Monaco al Moldovei”, oraș etalon al luptei împotriva rusificării, abia scăpat din stăpânirea unui controversat om politic

Un microbuz care pare din altă eră pe străzile din Orhei // foto: Justin Gafiuc +40   FOTO
Un microbuz care pare din altă eră pe străzile din Orhei // foto: Justin Gafiuc

Articol de - Publicat miercuri, 17 iulie 2019 09:44

FCSB va căuta mâine calificarea într-un oraș cu rădăcini ancestrale, bastion estic al fortificațiilor lui Ștefan cel Mare, punct de rezistență în fața rusificării și abia scăpat din ghearele lui Ilan Șor, afaceristul care se lăuda ridicol că face Orheiul să rivalizeze cu Principatul monegasc. 

  • Milsami Orhei - FCSB se joacă joi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV
  • Justin Gafiuc și Dumitru Angelescu (foto) sunt în Republica Moldova, de unde transmit cele mai noi informații despre returul Milsami - FCSB

Situat la 50 km de Chișinău și 511 km de București, Orheiul, orașul în care FCSB va căuta mâine calificarea în turul următor Europa League, respiră profund românește în inima Basarabiei. E unul dintre locurile în care oamenii s-au opus constant procesului de rusificare, iar istoria rezistenței aici e plină de episoade tulburătoare și de însemne care marchează vechile sau noile rădăcini ale spiritului național. Firește, românesc!

Elita arcașilor lui Ștefan

Umbra lui Ștefan cel Mare se simte în fiecare ungher, căci domnitorul transformase cetatea Orheiului într-un bastion de pază în fața hoardelor tătare, punct de sprijin pe linia Hotin – Cetatea Albă împotriva năvălirilor din Răsărit. Iar în armata voievodului, fiii Orheiului erau considerați cei mai vajnici arcași.

Vechiul târg a fost însă distrus la 1499, ars din temelii, iar așezarea s-a strămutat la circa 20 km mai departe, pe laturile de azi ale urbei, care a cunoscut un alt moment de înflorire sub domnia lui Vasile Lupu (1634-1653), a cărui statuie semeață tronează acum în centrul Orheiului pe soclul ocupat vremelnic de Lenin, semn al încă unei victorii a românismului.


Statuia lui Vasile Lupu domină orașul

„Orhei Land”, parcul de distracții din bani jefuiți

Orheiul numără puțin peste 33.000 de suflete, cam cât Câmpina sau Pașcani, iar cadrul natural al localității, situată între dealuri, îi oferă un aer pitoresc. Pe stradă domină limba română, autobuze sau mașini vechi încă se plimbă prin oraș, tricolorul flutură în multe puncte alături de steagul Moldovei și probabil nu e întâmplător faptul că inclusiv tribunele stadionului lui Milsami sunt construite în roșu, galben și albastru.


Stadionul are doar puțin peste 3.000 de locuri

Nu e chiar însă un „Monaco al Moldovei”, așa cum l-a numit pompos Ilan Șor, fostul finanțator al lui Milsami și om politic fugit recent din țară după ce coaliția cu „baronul” Vlad Plahotniuc a căzut, ambii fiind responsabili pentru devalizarea unor bănci de peste 3 miliarde de dolari.

Omul tocmai inaugurase cel mai mare parc de distracții din Moldova, „Orhei Land”, unde, spun localnicii, parte din banii furați s-au spălat într-o investiție îndoielnică.


*Parcul OrheiLand ar fi trebuit să transforme orașul într-o destinație turistică de nivel european

3 euro, echivalentul în monedă locală, leul moldovenesc, e prețul celui mai scump bilet la returul Milsami – FCSB

3.300 de locuriare stadionul din Orhei, unde ambele echipe vor veni doar pentru meci, restul programului desfășurându-se la Chișinău

milsami fcsb 29 +41 FOTO

Vezi și: FCSB // 9 jucători pe 3 locuri: FCSB, concurență uriașă în atac! Nou-veniții, șanse mici la titularizare

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
bogdan5678
bogdan5678  •  17 Iulie 2019, 15:55

cât de frumos! Sunt convins ca oamenii de acolo se bucura de viața mai mult și sunt mai Fericiți decât noi, cei din București mai ales :)) departe de mizeria și *** de la noi. Viața liniștita și frumoasa, in care calitatea umană e mai importantă decât fashionul și instagramul. Dacă as avea posibilitatea sa ma retrag intr un astfel de oraș in care sa pot sa mi întrețin viața ok, as “trăda” oricând Bucureștiul pt așa ceva.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

caminero
caminero  •  17 Iulie 2019, 15:23

Neamul Șoimăreștilor :)

setrannn
setrannn  •  17 Iulie 2019, 13:47
Postat de paul801 pe 17 Iulie 2019, 11:42

credeam ca prezentati vreun manifest impotriva FC fcsb, prezenta in mod fraudulos in Liga 1 si cupele europene, dar voi la impachetat peste ati ramas

iesi ma *** de comunist

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează