INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  7 MAI 1986 » 35 DE ANI DE LA SEVILLA

EXCLUSIV Detalii de culise de la cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc » Cum a ajuns Iordănescu să joace în finala de la Sevilla

Anghel Iordănescu era secundul lui Emeric Ienei în 1986
Anghel Iordănescu era secundul lui Emeric Ienei în 1986

Articol de GSP - Publicat vineri, 07 mai 2021 09:00

În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, fotbalul românesc intra pentru totdeauna în istorie. Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, bifând cel mai mare triumf realizat vreodată de o echipă de fotbal de la noi.

  • Astăzi se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni, 0-0 în timpul regulamentar și 2-0 la penalty-uri;
  • Helmuth Duckadam devenea primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book;
  • Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea;
  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

Sensei Florentin Marinescu, preparatorul fizic cu care Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, dezvăluie momente neștiute petrecute înaintea meciului de la Sevilla.

- Sensei, când ai ajuns la Steaua cum de te-a lăsat Ienei să faci peste capul lui?
- Ienei a fost ca un părinte, mai mult decât deschis la ideile mele. El nu era foarte convins când am venit despre utilitatea metodelor mele, pentru că era o chestiune nouă. Ca să aduci pe unul care nu e de acolo... Noi suntem primii din lume care au făcut asta, cu preparatorul. Apoi echipele mari din lume au adus oameni din alte domenii. Nu doar în fotbal, și în alte sporturi.

- Cine a avut cel mai mare merit pentru performanţa din 1986?
- Toată lumea! Eu mi-am făcut treaba sută la sută la Steaua. Și l-am auzit acum câteva luni pe Gabi Balint, pentru prima dată când a spus ce-am făcut cu ei. Și mi-a mulţumit!

- Cum de-a jucat Iordănescu în finală?
- La intrarea lui Iordănescu am avut un rol mult mai important!

- Serios? De ce?
- Făceam eu antrenamentul, apoi intrau ei cu mingea, iar la final se făceau două echipe. De cele mai multe ori erau impari și într-una dintre echipe intra și Puiu. Și eu îl vedeam, că era tehnic, știa cu mingea, dădea pasele când trebuia, dribla, băga capul. Era tehnic și matur. Și i-am pomenit lui Valentin de multe ori de Puiu. “De ce nu joacă Puiu în finală? Suntem puţini și joacă extraordinar! Mult peste cei din echipă”. Valentin a stat de vorbă cu Puiu, cu Alecsandrescu și cu Ienei și așa a jucat în finală. Nimeni nu știa că el va juca în finala de la Sevilla. A fost o mare surpriză, mai ales pentru spanioli.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Dezvăluire incredibilă: „Colonelul” a fost făcut KO în avion! „I-am dat un picior în gură lui Bumbescu de nu și-a dat seama cu ce l-am lovit!”

EXCLUSIV. Povestea neştiută a stelistului care a fost angajat şi la "inamic": „Am lucrat la Direcția 5 de Securitate!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
ripensistu
ripensistu  •  07 Mai 2021, 16:00

Cea mai mare rusine din fotbalul romanesc a fost '86, cum toti jucatorii buni din Romania erau luati cu forta la echipa dictatorului si santajati cu stagiul militar, celorlalte echipe le-a fost interzis sa faca performanta in detrimentul *** bolsevice aduse in anii 40 de la Moscova pe tancurile infractorului stalin. Trofeul ar trebui returnat Barcelonei macar din bun simt.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mospeleus
mospeleus  •  07 Mai 2021, 15:22
Postat de albalbastru72 pe 07 Mai 2021, 13:16

Daca echipele englezesti nu ar fi avut intedictie in cupele europene,nu mai jucau ei nici in turul 2.Asta ati uitat sa spuneti,in rest numai vrajeli comuniste.

daca si cu parca. important e ceea ce au realizat. pacat ca nu mai avem fotbalisti dedicati cum erau in anii 80-90. acum sunt numai practicanti de fotbal.

carol_k
carol_k  •  07 Mai 2021, 13:26

Dar nu-l vad pe Lucescu in poza asta. :)))))))))))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează