INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  7 MAI 1986 » 35 DE ANI DE LA SEVILLA

EXCLUSIV Cine are cel mai mare merit pentru rezultatele Stelei '86? Lăcătuș, răspuns surprinzător: „Știu povestea... El este artizanul performanței!”

Articol de GSP - Publicat vineri, 07 mai 2021 16:00 / Actualizat vineri, 07 mai 2021 16:26

În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, fotbalul românesc intra pentru totdeauna în istorie. Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, bifând cel mai mare triumf realizat vreodată de o echipă de fotbal de la noi

  • Astăzi se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni 
  • Helmuth Duckadam devenea primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book
  • Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea

În cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, Marius Lăcătuș a vorbit despre performanța Stelei din 1986, de la Sevilla.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Marius, cel mai bun antrenor pe care l-ai avut cine fost?

- Ienei! Cel mai bun antrenor român! Eu am lucrat cu mulți, dar rezultatele vorbesc. Nea Imi a reușit alături de noi să câștige Cupa Campionilor, altul n-a făcut-o! Întotdeauna eu le-am mulțumit tuturor pentru că de la fiecare am învățat câte ceva. Fiecare avea un mod de a gândi fotbalul și, slavă Domnului!, am avut antrenori de la care am putut învăța.

- Povestea e veche. Halagian sau Ienei, cine e artizanul Stelei '86?

- Știu povestea... Eu cred că principalul merit îl are cel care a adus acești jucători la echipă, iar acest lucru l-a făcut nea Ion Alecsandrescu. Fără dânsul, Dumnezeu să-l ierte!, nu cred că puteau fi aduși acești jucători. Dacă nea Ion voia să aducă un jucător, îl aducea! Și dânsul i-a adus pe toți. Apoi, meritul principal al câștigării este al lui nea Imi, nea Florin a avut o perioadă scurtă la dispoziție. A stat doar șapte etape, era greu să formezi o echipă puternică, una care să câștige Cupa Campionilor, în șapte etape.

- Crezi...

- Poate li s-a cerut părerea antrenorilor, dar când a venit domnul Halagian au venit Bărbulescu, Bumbescu, Radu II și Loți. Îmi aduc aminte și-mi pare rău că spun asta, dar Ilie, Dumnezeu să-l ierte!, când a auzit că vine Halagian antrenor n-a vrut să mai vină la Steaua. Dar până la urmă, nea Ion l-a convins. Artizanul Stelei din 1986 este Ion Alecsandrescu!

- Cel mai bun prieten al tău din fotbal cine-a fost?

- Mi-e greu să aleg. La început, eu și Mariana eram atașați de familia Iovan, eram tot timpul împreună. Mariana cu Sabina, fosta soție a lui Fane, erau ca surorile, petreceau foarte mult timp împreună. Nu pot să spun că eram mai prieten cu unul decât cu altul. Eram apropiați și nici n-am cum să-i omit pe cei de la Dinamo, Răducioiu, Lupescu, Andone. Am avut prieteni mulți jucători de la Dinamo. Am fost, suntem și vom rămâne prieteni! Rivalitate pe teren și prietenie după meci. Noi chiar petreceam mult timp împreună, în cantonamente.

Ca antrenor am încercat să nu fac cantonamente prelungite. Pe vremuri asta era metoda de pregătire. Mergeam cu echipa de club două săptămâni iarna, apoi cu naționala am fost și două luni, cu nea Mircea Lucescu. Când am fost plecați prin America de Sud. Cantonamentele erau lungi și obositoare!
- Marius Lăcătuș

Citește și:

STEAUA. Dezvăluiri în exclusivitate făcute de Gabi Balint: „Nea Ovidiu, vă jur că au fost, din ce știu, două meciuri trucate!”

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile din interiorul FRF: „Sunt 10-15 care stau prin birouri și nu fac nimic. Stoichiță începuse să «spele morții»!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (27)
gabri80el
gabri80el  •  07 Mai 2021, 18:28
Postat de ripensistu pe 07 Mai 2021, 18:08

Problema nu e ca erau 2 sau mai multe echipe care dominau, problema este ca acele formatiuni erau 2 echipe bolsevice aduse de la Moscova ilegal pe tancurile criminalului stalin, fiind filiere locale ale echipelor cska moscova si dinamo moscova, echipele armatei bolsevice si a militiei. Au fost efectiv omorate echipele dominante din perioada precedenta, Venus Bucuresti si Ripensia Timisoara, si au fost sacrificate Carmen Bucuresti si Unirea Tricolorul Bucuresti pentru a fi transformate in steaua si dinamo, echipe bagate pe linie de partid direct in liga 1.

:)))))) ce-ti mai plac conspiratiile. asa sunt toti rapidistii?

ciuke
ciuke  •  07 Mai 2021, 18:22
Postat de ripensistu pe 07 Mai 2021, 17:53

La inceputul anilor '80 cand tovarasul Valentin Ceausescu a venit "oficial" la steaua a zis ca planul este sa castige cupa campionilor europeni si asta nu se putea decat prin castigarea campionatului prin orice mijloace. In ultimii 3 ani inainte de revolutie castigau nu au pierdut niciun meci si castigau multe partide cu scoruri gen 7-0, 11-0, 6-0 etc, nici macar real madridul care a castigat 5 ucl la rand nu a reusit asa ceva. De ce sa nu termine mai jos de 1? Bayern Munchen care a castigat 3 ucl la rand 74,75,76 in campionatul din 74/75 a terminat pe 10 sau Aston Villa in sezonul 1981/82 cand au castigat ucl au terminat 11.

Sezonul 1987-1988 o singura victorie cu 8-1 impotriva Bacaului, tot in 34 de etape. Cauti tu sezonul 1988-1989? Sunt satul de folclorul rapidist.

ciuke
ciuke  •  07 Mai 2021, 18:12
Postat de ripensistu pe 07 Mai 2021, 17:53

La inceputul anilor '80 cand tovarasul Valentin Ceausescu a venit "oficial" la steaua a zis ca planul este sa castige cupa campionilor europeni si asta nu se putea decat prin castigarea campionatului prin orice mijloace. In ultimii 3 ani inainte de revolutie castigau nu au pierdut niciun meci si castigau multe partide cu scoruri gen 7-0, 11-0, 6-0 etc, nici macar real madridul care a castigat 5 ucl la rand nu a reusit asa ceva. De ce sa nu termine mai jos de 1? Bayern Munchen care a castigat 3 ucl la rand 74,75,76 in campionatul din 74/75 a terminat pe 10 sau Aston Villa in sezonul 1981/82 cand au castigat ucl au terminat 11.

Ce le stii tu pe toate ca un om mare. Sezonul 1986-1987 au avut 2 victorii la scor mare, cu FC OLT si U Cluj, si asta in 34 de etape. Te las pe tine sa vezi sezoanele 1987-1988 si 1988-1989. Poate ai uitat, dar din 1985 pana in 1989, au jucat 3 semifinale de CCE, 2 finale, o supercupa si una intercontinentala. Pentru o echipa din estul Europei e mare lucru, hai sa lasam comparatiile cu Bayern si Real Madrid.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează
Close