INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  MANCHESTER CITY - INTER MILANO

UPDATE UEFA a luat decizia în cazul polonezului Szymon Marciniak » Cine va arbitra finala Ligii Campionilor

Szymon Marciniak va arbitra finala Ligii Campionilor. Foto: Imago Images
Szymon Marciniak va arbitra finala Ligii Campionilor. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 02 iunie 2023 13:43 / Actualizat vineri, 02 iunie 2023 14:44

Szymon Marciniak va arbitra în cele din urmă finala Ligii Campionilor, pe stadionul Olimpic din Istanbul. UEFA a decis să nu schimbe delegarea, în ciuda scandalului în care a fost împlicat arbitrul polonez (Detalii AICI).

„Centralul” polonez Szymon Marciniak a participat la o manifestație de extremă dreaptă și risca să fie înlocuit de forul european pe 10 iunie, la finala Champions League. Rezerva lui în planul inițial, Istvan Kovacs ar fi putut conduce Manchester City - Inter Milano.

Șoc pentru Dinamo: s-a cerut retragerea licenței de Liga 1! » Gazeta are documentul oficial
FC ARGEȘ - DINAMO
Șoc pentru Dinamo: s-a cerut retragerea licenței de Liga 1! » Gazeta are documentul oficial

Szymon Marciniak va rămâne delegat la finala Ligii Campionilor

Arbitrul polonez Szymon Marciniak, desemnat să fluiere pe 10 iunie meciul Manchester City - Inter și care a participat la o manifestație de extremă dreaptă, nu va fi înlocuit. Forul european, ce a anchetat de urgență cazul, l-a confirmat, în ciuda protestului organizației „Never Again” din Varșovia.

Șansa lui Istvan Kovacs de a conduce finala Ligii Campionilor s-a spulberat în această dimineață. Arbitrul român rămâne rezervă la partida, de pe 10 iunie, Manchester City - Inter, pentru că UEFA a anunțat că „centralul” Szymon Marciniak nu va fi schimbat, cum prevestea presa poloneză după ce acesta participase la o manifestație de extremă dreaptă. 

Forul european a luat decizia azi, după ce arbitrul și-a prezentat o lungă scrisoare de scuze și a explicat apariția sa în 29 mai la manifestația Everest, organizată la Katowice de Slawomir Mentzen, lider al partidului de extrema dreaptă Konfederacia. Partid cunoscut în Polonia pentru reacțiile sale xenofobe, homofobe, rasiste și antisemite. Și a dezamorsat scandalul.

Lunga scrisoare de scuze a lui Szymon Marciniak

„Am fost indus în eroare și nu știam că evenimentul era asociat cu o mișcare de extremă dreaptă poloneză. Dacă aș fi fost conștient de acest fapt, aș fi refuzat categoric invitația. E important să înțelegem că valorile promovate de această mișcare sunt total contrare convingerilor personale și principiilor pe care mă străduiesc să le susțin în viața mea. În calitate de profesionist, profund dedicat fotbalului, vreau să subliniez sprijinul meu neclintit pentru valorile promovate de UEFA. Și condamn din toată inima orice formă de ură, discriminare sau intoleranță, deoarece nu au loc în sport sau în societate în ansamblu

De asemenea, vreau să subliniez angajamentul meu de a lupta împotriva discriminării în fotbal. Mă angajez să învăț din această experiență și să vă pot asigura că astfel de lipsuri de judecată nu vor avea loc în viitor. În cele din urmă, îmi exprim scuzele sincere cluburilor, jucătorilor, fanilor, colegilor, oficialilor și organizațiilor ce își pun încrederea în mine”, sunt câteva pasaje din scrisoarea elaborată de Marciniak și publicată astăzi de către UEFA.

Finala Cupei Mondiale este Muntele Everest, nu-i nimic mai mare decât acest meci. Pentru mine acea medalei este ca trofeul ridicat de argentinieni. Finala Ligii Campionilor este și ea un vârf grozav, dar spun mereu că ambițioșii sunt la fel de fericiți atunci când urcă un munte mai mic și ajung în vârf. 

- Szymon Marciniak, arbitru polonez

„Never Again” a protestat în fața lui Szymon Marciniak

Totul a fost scos la lumină de „Never Again”, cea mai importantă organizație antirasistă din Polonia, cu sediul la Varșovia. Scandalul a fost aflat rapid de UEFA, ce a deschis imediat o anchetă și a judecat în regim de urgență cazul Marciniak. Arbitrul care a fluierat și finala CM 2022, Argentina - Franța. Președintele federației, Zbigniew Boniek l-a susținut, la fel ministrul Sportului polonez Kamil Bortniczuknez: „Nu au existat legături politice. Cazul denunțului este o mare manipulare”. Și lobbyul făcut de ei a avut efect pozitiv la Nyon.

Ca arbitru internațional de mulți ani, am pus mereu pe primul plan fair-play-ul și respectul față de alți oameni. Și vreau să transmit mai departe aceste valori. Întotdeauna am fost împotriva rasismului, antisemitismului și intoleranței, ceea ce am demonstrat în timpul meciurilor ca arbitru. Întotdeauna voi spune stop urii. 

- Szymon Marciniak, arbitru polonez

Szymon Marciniak a participat la o manifestație organizată de liderul unui partid xenofob, homofob, rasist

Potrivit site-ului polonez Onet.pl și ziarului italian La Repubblica, „centralul" din Plock, care a condus și ultimul act al Mondialului din Qatar (Argentina - Franța 3-3, 4-2 la penaltyuri, pe 18 decembrie), a participat pe 29 mai la manifestația Everest, organizată de Slawomir Mentzen, lider al partidului de extrema dreaptă Konfederacia.  

Un partid cunoscut în Polonia pentru reacțiile sale xenofobe, homofobe, rasiste și antisemite.

CITEȘTE ȘI: 

FCSB, ofertă neașteptată pentru un stoper de 35 de ani! » Cine este fundașul central dorit de Gigi Becali

FC Voluntari și-a găsit antrenor » Gazeta a aflat numele înlocuitorului lui Ciobotariu

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
Bluelion73
Bluelion73  •  02 Iunie 2023, 20:28
Postat de laurkro pe 02 Iunie 2023, 17:13

Nu au schimbat nimic, totuși ați profitat de asta sa faceți un “articol”. Bravo, fără cuvinte!

Kovacs,să arbitreze în liga 3 ,oriunde vrea el????

1.fcu
1.fcu  •  02 Iunie 2023, 20:23

Foarte bine, ca altfel covaci ii nenorocea si pe aia

bercean
bercean  •  02 Iunie 2023, 17:30
Postat de Banila13 pe 02 Iunie 2023, 13:55

Comisia arbitrilor și FRF trebuia sa anunțe UEFA ca datorită prestației din ultimul meci de campionat Istvan Kovacs a fost oprit de la delegări internaționale pe o perioda de 1 an de zile.Altfel este crima organizata acoperirea a ceea ce a făcut Kovacs.

Kovacs e sustinut de frf si comisia de arbitrii, doar nu degeaba a luat cfr atatea campionate cu el si hategan la timona.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează