INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  STEAUA

Victor Pițurcă a dat verdictul: „Acesta e cel mai bun meci din istoria Stelei!” » Ienei a fost războinic

Victor Pițurcă și o  ipostază pentru eternitate
Victor Pițurcă și o ipostază pentru eternitate

Articol de - Publicat joi, 16 aprilie 2020 16:37

STEAUA. Astăzi, 16 aprilie, se împlinesc 34 de ani de la victoria Stelei București cu Anderlecht Bruxelles, scor 3-0, ce-a reprezentat primul mare succes al unei formații românești în cupele europene. 

"Viteziștii" întorceau rezultatul nefast din Belgia, 0-1, și calificau Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni. Ulterior, la Sevilla, „roș-albaștrii” învingeau Barcelona la loviturile de departajare, intrând în istorie după golurile lui Lăcătuș și Balint și paradele lui Duckadam. 

Victor Pițurcă a făcut un meci fantastic pe 16 aprilie 1986 și a pasat decisiv pentru Gabi Balint. Fostul atacant, devenit ulterior selecționer al României, printre altele, a povestit ce sentimente a avut înaintea și în timpul partidei cu Anderlecht, unde străluceau Scifo, Vercauteren, Andersen și Morten Olsen. 

Victor Pițurcă: „E cel mai bun meci din istoria Stelei”

"Anderlecht avea în echipă 6 internaționali belgieni, noi credeam că avem șanse minime de a merge mai departe, dar am jucat de a dreptul senzațional. Este cel mai bun meci din istoria Stelei, nu doar din acel sezon! 

De asemenea, este cel mai bun meci pe care eu l-am făcut vreodată. Cred că puteam să marcăm 6 goluri, dar și belgienii au avut o ocazie mare la 2-0. A scos Duckadam o minge foarte grea. Plus că am făcut spectacol, pe lângă goluri, pase din prima, cu câlcâiul... Am meritat să jucăm finala", a declarat Pițurcă pentru Steaua TV.

Steaua - Anderlecht 3-0

Au marcat: Pițurcă (4', 71'), Balint (23')
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89' Weissenbacher) - L. Bălan, T. Stoica, Bölöni, Balint (84' Radu II) - Lăcătuş, Piţurcă. 
Antrenor: Emeric Ienei

Anderlecht: Vekeman - Grun, Peruzovici (74' Demol), Olsen, Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano, Van den Bergh. 
Antrenor: Arie Haan
Arbitru: Volker Roth (Germania). 
Stadion: "Steaua". Spectatori: 30.000

"Nea Imi avea metodele lui de a ne motiva: "Pe ei, pe mama lor, prin ofensiva noastră le pregătim defensiva, îi călcăm pe ochi!"- Victor Pițurcă

"Și-acum îmi amintesc ce ne-a zis nea Imi înainte de meciul cu Anderlecht, un duel de mare suspans. "Să ne urcăm la gâtul lor", ne-a zis" - Ștefan Iovan

Drumul Stelei spre Sevilla 1986:

  • Turul I vs. Vejle BK 1-1, 4-1 
  • Turul II vs. Honved 0-1, 4-1
  • Sferturi vs. Kuusysi 0-0, 1-0
  • Semifinale vs Anderlecht 0-1, 3-0 
  • Finala vs Barcelona 0-0, 2-0 după penalty-uri.

Citește și alte știri de actualitate:

RETRO GSP. VIDEO 16 aprilie, ziua marilor rezultate în fotbalul românesc: Anderlecht, Italia, Spania, Grecia

Victor Pițurcă nu se joacă: „Nimeni nu intră în casa mea fără să fie testat” » De unde a făcut rost de teste

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
1250984458283448
Catalin Amariei  •  17 Aprilie 2020, 09:06

Pe vremuri daca bateai finlandezi si unguri ajungeai in finala. Pfffff ce vremuri misto

137729076992236
Conache Pavel  •  17 Aprilie 2020, 06:13

Am avut privilegiul de a fi prezent in peluza " Templului fotbalului romanesc" din Ghencea. A fost o zi extraordinare, o echipa ,STEAUA, extraordinara si un public fantastic. De fapt am fost prezent la TOATE meciurile jucate de Steaua acasa in acel sezon dar am "ratat" finala din motivele stiute de toti.

hhannibal
hhannibal  •  16 Aprilie 2020, 19:44

Are dreptate Piti, e cel mai bun meci din istoria Stelei!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează