OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Câtă onoare e în „garda de onoare”?

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 15:41 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 16:13

O controversă interesantă a captat atenția în Spania zilele acestea. Diseară, la Sevilla, se joacă finala Cupei Regelui Spaniei amânată în 2020, între Athletic Bilbao și Real Sociedad. Marile rivale din Țara Bascilor se întâlnesc din nou miercuri, în campionat, cu Real gazdă.

Întrebarea care a generat multe discuții este următoarea: învinsa din finală îi oferă sau nu garda de onoare („pasillo”, în spaniolă, celebrul culoar cu aplauze) câștigătoarei, la meciul din LaLiga?

Un subiect de mare mândrie pentru cele două formații. O chestiune de caracter și etică. Dar e puțin ciudat ca, în loc să te preocupi să câștigi Cupa, să îți faci probleme cu luni înainte că o vei pierde și va trebui să-ți aplauzi rivalii. Mentalitate de „loser”. 

Aceasta e o altă fațetă a rivalității acerbe a orgolioaselor formații care au pornit cu regula nescrisă de a semna doar cu jucători de origine bască, regulă de la care Real s-a abătut între timp. S-a plâns că Athletic a monopolizat „identitatea bască” și a preluat puterea în regiune, selectând cei mai bun fotbaliști.

Azi, presiunea e pe Real Sociedad, care nu a câștigat Cupa decât de două ori, ultima oară în 1987. Athletic Bilbao are ascendentul moral. Are 23 de Cupe, ce-i drept ultima e din 1984. Dar a luat Supercupa în fața Barcelonei în ianuarie anul acesta, iar pe 17 aprilie va juca finala Cupei Regelui 2021, tot cu echipa catalană.

Fair-play, fair-play, dar până la „pasillo”!

S-a ajuns până la nivelul la care căpitanii celor două echipe s-ar fi întâlnit pentru a discuta acest subiect arzător. Cele două vestiare s-au pus de acord asupra faptului că nu doresc să-și aplaude rivalii, dar nu au recunoscut asta public, negând că ar fi „negociat”. 

Mai are vreun sens acest gest dacă nu-l faci din convingere? Acum sincer, cine are chef, după o înfrângere dureroasă cu marea rivală, să se încoloneze pe gazon la 4 zile distanță, când abia a mai uitat de nenorocire, și s-o mai și aplaude, cu un zâmbet fals? 

Dacă ai câștigat trofeul, cu siguranță ai vrea să-ți vezi adversara aplaudându-te cu dezgust. Dacă l-ai pierdut, ai prefera sa faci orice altceva, ca să nu fii pus în această postură. 

Câtă onoare e în „garda de onoare”?
Barça și un „pasillo” memorabil pentru Madrid, campioană în 2008

Cât e fair-play și cât e sfidare în acest gest facultativ?

Unul de complezență, pe care majoritatea fotbaliștilor care sunt cu adevărat implicați emoțional la echipa pentru care joacă îl simt neplăcut și inutil, chiar o aroganță și o umilință.

La categoria fair-play vs orgolii, din zeci cazuri de acest gen îmi vin în minte în special imaginile cu Iker Casillas îmbrățișându-se cu Xavi după multele El Clasico din primăvara lui 2011, în plină eră Mourinho. Pe teren, Arbeloa și Ramos dădeau de pământ cu Villa și Busquets, după meci Casillas se îmbrățișa cu Xavi și Iniesta și le cerea scuze pentru comportamentul colegilor. Gesturi care au dinamitat vestiarul naționalei Spaniei în acea perioadă, dar și relația lui Casillas cu fanii madrileni.

Un alt exemplu vine tot de pe „Bernabeu”, unde Florentino Perez a inventat câte o reparație la stadion, capitală și imposibil de amânat, ori de câte ori Federația a propus ca Barcelona să joace acolo o finală în care Real Madrid nu se calificase. Replica nu s-a lăsat așteptată, Barcelona refuzându-le un pasillo „albilor”, după ce aceștia câștigaseră Campionatul Mondial al Cluburilor. Șefii blaugrana au explicat că nu fac acest gest deoarece Real Madrid a câştigat o competiţie la care catalanii nu au luat parte 😁.

Chiar de curând, Celtic a refuzat să țină garda de onoare pentru Rangers, deja campioană la ora derby-ului Old Firm. S-a răzbunat după ce albaștrii refuzaseră să facă gestul la rândul lor, în mai 2019. „Mai bine beau apa de baie a lui Neil Lennon decât să aplaud Celtic”, protesta amuzant un fan al lui Rangers la acel moment.

Motive pentru a nu fraterniza cu rivalii și a nu le recunoaște performanțele, meritate sau nu, se găsesc mereu.

Altfel, acum nici un an, Liverpool a primit garda de onoare de la City, noua vs vechea campioană, după care „cetățenii” i-au demolat pe elevii lui Klopp, 4-0. Ce poate fi mai fair-play de-atât?

„Să se voteze în vestiar și să decidă jucătorii dacă fac sau nu «culoar». Eu așa aș proceda”
Javier Clemente, ex-antrenor Athletic și Real Sociedad

„Nu aș face-o pentru nimeni și nici nu vreau să fie făcută pentru mine. Și-a pierdut semnificația. Se caută umilirea adversarului prin asta, nu aducerea unui omagiu”
Ernesto Valverde, ex-antrenor Barcelona

„Prea mult tam-tam. Nu o facem și punct. Mă îndoiesc că jucătorilor lor le pasă dacă facem asta sau nu”
Sergio Ramos, căpitan Real Madrid, în 2018

„Probabil pentru Robin a fost ceva special, pentru că a fost criticat de mulți când a plecat. Noi l-am respectat și am făcut acest gest”
Bacary Sagna, când Arsenal i-a făcut „culoar” lui Van Persie, campion cu United în 2013, după ce plecase de la Londra

„Nu cred că trebuie făcut niciodată «pasillo», creează polemică și dezbină”
Paco Buyo, ex-jucător Real Madrid


Comentarii (4)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  04 Aprilie 2021, 11:37

...asteptam un articol si despre nationala noastra....

hashtag_truth
hashtag_truth  •  04 Aprilie 2021, 05:41

Foarte, foarte interesant. Asteptam mai multe "articole"...foarte interesant. GLUMESC :))))))

ripensistu
ripensistu  •  04 Aprilie 2021, 00:15

Bilbao merita mai mult, sunt mai de traditie, sunt singura echipa pe langa El Clasico care nu a retrogradat niciodata in Spania iar Sociedad au facut multe manevre in trecut.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează