OPINII  »  EURO 2020

Băieți, banii nu-i mai dați deoparte?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 17 iunie 2021 10:30 / Actualizat joi, 17 iunie 2021 10:30

Cristiano Ronaldo a mutat mai încolo niște sticle de Cola, Pogba a eliminat din peisaj o bere. Ar trebui să ne emoționăm în fața acestor gesturi de aleasă puritate fiziologică și spirituală!

Când savantul sovietic Aleksadr Ivanovici Oparin, ateu convins, a postulat că viața pe Pământ a apărut în apă, habar n-avea că peste aproape un veac, un mare fotbalist, Cristiano Ronaldo îl va susține în revoluționara și dialectica sa teorie, venită să combată misticismul, religia (numită de sovietic "opiul popoarelor"), obscurantismul social.

Greta Thunberg cu crampoane

"Agua!", a rostit marele CR 7, dând mai încolo de pe masa conferinței de presă de la Budapesta cele două sticluțe de lichid acidulat și maroniu și scoțând triumfător la iveală o butelcuță cu apă. Vorba sa magică e un adevărat manifest pentru sănătate, pentru o viață fără toxine, pentru prezervarea stratului de ozon, care ar putea avea de suferit în urma eructațiilor (scuze pentru limbajul pretențios, vorbirea curentă numește acele inestetice manifestări fiziologice, pur și simplu, "râgâieli") celor care consumă lichidul plin de bule pe care el l-a înlăturat ostentativ. 

Iată că avem de-a face cu o nouă Greta Thunberg (adolescenta suedeză care l-a măscărit pe Donald Trump că nu-i pasă de stratul de ozon), care s-a încălțat în ghete și emite manifeste pentru sănătatea planetară!

Cum rămâne cu reclama din 2006?

În 2021 Cristiano mănâncă sănătos, își numără caloriile, doarme pe săturate, a eliminat complet zahărul și are vârsta biologică de vreo 25 de ani, deși în pașaport scrie 36. Probabil că va juca până la peste 40 de ani, poate chiar până la 50, ca Sir Stanley Matthews, care a avut acea admirabilă longevitate, deși probabil că s-a hrănit mult mai dezorganizat. E normal în condițiile acestea, el să împingă cât colo sticlele de Cola și să facă apologia apei plate. 

Dar tot el, Cristiano, cu vreo 15 ani în urmă, când încă nu încăpuse pe mâna armatei de nutriționiști care-l hrănește acum, făcea reclamă exact băuturii conținute în sticlele pe care acum le-a îndepărtat. Se mai schimbă omul, mai ales când simte chimirul plin!

Băieți, banii nu-i mai dați deoparte?

Haramul sfântului Paul

Declarat pe bună dreptate omul meciului Franța-Germania 1-0 (excepțională pasa pentru Mbappe, chiar dacă golul a fost în cele din urmă anulat!), Paul Pogba a continuat tradiția datului la o parte a lichidelor nesănătoase de pe mesele conferințelor oficiale de presă și a înlăturat o sticlă de bere. Deși poartă prenume creștin, Paul, care vine de la Apostolul Pavel, Pogba e musulman, iar Coranul exclude alcoolul sub orice formă. Îl consideră haram, adică interzis. 

Deși există și bere fără alcool, îngăduită probabil de Islam, după cum și în cazul lui CR 7 există acel lichid maroniu și în varianta fără zahăr, probabil că și fără acid sau fără e-uri. Tehnologia avansează, dorește să vină în întâmpinarea tuturor dietelor și tuturor religiilor.

Sănătate, morală și ipocrizie

Atât fabricantul de lichid maroiu, cât și cel de bere cu steluțe pe etichetă figurează printre sponsorii oficiali ai competiției, îngăduiți de UEFA în ciuda efectelor nocive pe care produsele lor le-ar putea avea împotriva sănătății planetare. Sponsorii dau bani din care sunt plătiți inclusiv ei, Cristiano și Paul. 

Dacă dumnealor au principii atât de stricte încât înlătură din fața ochilor orice ar putea fi nociv sau interzis, atunci să fie la fel de stricți și când încasează! Să spună clar că ei nu pot lua bani rezultați din bule de bioxid de carbon, din alcool, din nimic din ce e dăunător. Așa ar fi sănătos, moral, corect.

Restul e ipocrizie, care pare să devină însușire de căpătâi a acestui mileniu blestemat, colcăind de farisei.


Comentarii (4)
crilin
crilin  •  21 Iunie 2021, 14:10

Sunt de acord cu gesturile lui Ronaldo şi Pogba, chiar dacă au fost făcute din motive diferite. Eşti sportiv şi asta înseamnă că reprezinți sportul şi pe tine însuţi, nu sponsorul care se lipeşte ca lipitoarea de competiţia sportivă. Ronaldo nu a fost ipocrit când a dat sticlele de cola la o parte chiar dacă a făcut reclamă la acel produs în trecut. Sportivii sunt oameni şi ei cu păreri şi convingeri şi nu ar trebui să fie sclavii sponsorilor şi companiilor, să fie la cheremul lor ca nişte bufoni pe motiv că primesc o grămadă de bani. Dacă primeşti milioane de la Coca Cola că ai apărut într-o reclamă, asta nu-ți ia dreptul de a contesta acea companie, după aceea, spunând că a fost o greşeală. Omul de ştiință rus care a făcut o ipoteză cum că viața ar fi apărut în apă este de bun simț în contrast cu teoriile alternative de apariție a vieții, ezoterice sau religioase. Iar activismul lui Greta Thunberg este ca o picătură de petrol într-un ocean pur şi curat al celorlalți activişti care spun contrariul.

iliada2021
iliada2021  •  17 Iunie 2021, 18:23

O mică rectificare: “Religia este opiul popoarelor” îi aparține lui Marx, nu lui Oparin. Excelent articol, bine direcționat împotriva narcisiștilor gen Runaldu. Aș vrea să citesc zilnic astfel de materiale, felicitări pentru editorial.

dodo001
dodo001  •  17 Iunie 2021, 15:43

Ipocrizie sau nu, inca vreo 3-4 momente de acestea cu sportivi celebri, sa zicem Nadal, Lebron James sau actori si muzicieni...mi-e ca acea firma se bate la faliment. Intr-un fel asa ar trebui, cum a aparut si s-a dezvoltat, poate face o implozie si efectiv oamenii sa refuze acea bautura maronie dulcică.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează