OPINII  »  EDITORIAL

Bara andaluză, mai moale decât bricheta românească

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 11:43 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 11:48

După ce un jucător fusese lovit în cap cu un obiect, meciul de Cupa Spaniei, Betis - FC Sevilla, a fost reluat a doua zi. Spre deosebire de celebrul episod din Giulești, cu acea brichetă

Pentru cei cărora încă le stăruie în memorie thriller-ul dâmbovițean cu bricheta, merită relevat un episod asemănător petrecut 14 ani mai târziu, în însorita Andaluzie. Intriga a fost cam aceeași, doar deznodământul a fost altul.

Față de martie 2008, în ianuarie 2022 accidentarea unui jucător de un obiect aruncat din tribună n-a mai fost luată drept pretext pentru modificarea ierarhiilor, ci a fost urmată de fireasca reluare a meciului, a doua zi.

Bara și traumatismul cranian

Așadar, pe "Benito Villamarin", în Copa del Rey, optimi de finală, manșă unică, mare derby local, Betis - FC Sevilla, cu tot buchetul de rivalități, de dinți scrâșniți și de ambiții. Oaspeții, cei de la FC, au deschis scorul în minutul 35, prin Papu Gomez. Doar patru minute mai târziu, Nabil Fekir a egalat pentru Betis. Spectaculos, direct din corner.

În clipele următoare, din peluză a fost aruncat spre gazon un obiect, un fel de bară (din metal dur?, din plastic?, din aluminiu?), nu foarte groasă, dar mai lungă de o jumătate de metru. Bara l-a lovit în cap pe Joan Jordan, iar mijlocașul oaspeților s-a prăbușit. 

A intrat ambulanța, Jordan a fost dus imediat la spital, unde s-a constatat că trebuie să rămână internat, fiind diagnosticat cu traumatism cranian.

Lovin și Joan Jordan

Firește că arbitrul Ricardo de Burgos Bengoechea a decis mai întâi întreruperea meciului, apoi a fluierat lung, trimițând ambele formații la cabine. Până aici a procedat exact ca Alexandru Deaconu în 2008, în Giulești, când acea brichetă galbenă aruncată de la tribuna a doua l-a lovit pe "viteazul" Lovin.

Bara andaluză, mai moale decât bricheta românească
Fotbalist mediocru, Lovin a rămas în istoria primei ligi din România printr-un gest de lașitate

Decidenții spanioli au gândit însă cu totul altfel decât omologii lor români. Compatrioții noștri, ne aducem aminte, au decis omologarea meciului cu 3-0 pentru Steaua, deși în acel fatidic minut 74 scorul era 1-0 pentru Rapid.

Cu ajutorul acelei victorii la "masa verde", roș-albaștrii au prins, în dauna Rapidului, locul secund, eligibil pentru preliminariile Ligii Campionilor. Cu alte cuvinte, acea brichetă a schimbat ierarhia. De fapt, nu bricheta în sine, ci deciziile forurilor fotbalistice, consecutive aruncării ei.

Hotărârea de a juca

La aproape 14 ani distanță, spaniolii au pus altfel problema. Au decis reluarea partidei din minutul întreruperii, 39, de la 1-1, cât arăta tabela în acel moment, a doua zi, pe lumină naturală, de la ora 16. Pe același stadion, "Benito Villamarin", fără spectatori, cu absolut aceleași distribuții, mai puțin victima Joan Jordan, înlocuită cu Acuna.

Sigur că oaspeții de la "FC" au protestat, au invocat starea psihică precară a jucătorilor, urmare a rănirii colegului lor. Dar forurile de decizie au decis să se joace și s-a jucat.

Dacă are vreo importanță, a învins Betis cu 2-1 (gol Canales, minutul 73) și s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei. Sigur că pentru Betis vor urma sancțiuni, porți închise, amenzi usturătoare, însă în viziunea spaniolilor menirea fotbalului e aceea de a-și decide învingătorii pe teren.

Asemănări și deosebiri

Între timp, "victima" noastră, Florin Lovin, și-a spălat păcatele. A recunoscut de mai multe ori, în interviuri, că atunci, în Giulești, n-a procedat tocmai bărbătește. Arbitrul Deaconu a ajuns sus, mâna dreaptă a lui Vassaras la CCA, observator internațional. Pentru merite deosebite, firește.

Situațiile de la Sevilla și de pe Giulești sunt asemănătoare, dar și diferite. O bară de vreo jumătate de metru e mai periculoasă decât o brichetă de câteva grame. Un jucător dus la spital e mai vătămat decât altul care-și îndeamnă colegii să iasă de pe teren.

Însă o țară care dorește ca fotbalul să se joace pe teren e mult mai normală decât alta care-l vrea decis la Comisii. 


Comentarii (13)
desades
desades  •  19 Ianuarie 2022, 12:11

mananci kaka domnule jurnalist. In 2008 bricheta l-a lovit pe Deaconu nu pe “viteazul” Lovin. Dar asa e cand dormi la locul de munca

ucluj2011
ucluj2011  •  19 Ianuarie 2022, 09:03

Da , dar arbitrul meciului Betis - FC Sevilla nu era prietenul patronului de la echipa spaniolă!!! Și asta sa întâmplat în Spania , nu în România.

367678170245994
Gabriel Miulescu  •  18 Ianuarie 2022, 22:23

Nu are nicio legatura Basescu cu acel meci. Cine juca in cupele europene castiga bani,e clar, asa ca Becali si amicul lui Dragomir sunt autorii aranjamentului. Ei au avut planul B din timp, Deaconu arbitru, fost junior la Steaua, iar taica-sau era angajatul lui Becali ca magazioner, parca. Observator din partea ligii era omul de incredere al lui Dragomir, gazarul ala, imi scapa numele...., asa ca nu mai mira pe nimeni. In aceeasi perioada in Olanda un spectator a aruncat cu un obiect si a accidentat portarul oaspete, meciul s-a intrerupt si s-a rejucat dupa o saptamana. Dragomir a facut mult rau fotbalului romanesc, ma mir ca este invitat la tv si la ziare sportive.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează