OPINII  »  FCU CRAIOVA - PETROLUL 0-1

Declarațiile nu scot autocarele din poartă!

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat marti, 23 august 2022 09:49 / Actualizat marti, 23 august 2022 09:49

Petrolul a devenit inamicul public din Liga 1, principalul cap de acuzare fiind acela că îndrăznește să se apere.

FCU a pierdut recentul meci cu ploieștenii (0-1 pe teren propriu, dar de fapt în exil, la Târgu Jiu) deși a contabilizat o posesie de 70 la sută, a tras la poarta adversă de 23 de ori, pe poarta ploieșteană de 5 ori și a primit golul înfrângerii din unicul șut cadrat al adversarilor. Suficient pentru Marius Croitoru să se lanseze într-o filipică la adresa stilului defensiv al adversarilor.

Ce ție nu-ți place fă-i tu altuia!

Tonul îl dăduseră cu o rundă mai devreme cei de la Rapid (învinși și ei de petroliști, cu același 1-0, care tinde să devină specialitatea casei). Mutu și Săpunaru au pus atunci la zid maniera defensivă a ploieștenilor, au invocat antijocul, tragerile de timp, dar și tendința adversarilor de a se apăra întruna. 

O săptămână mai târziu cine se zidea în terenul propriu spre finalul meciului cu UTA? Tabela arăta 1-0 pentru giuleșteni, arădenii (cu om în minus) atacau, iar iubitorii de ofensivă din tabăta lui Mutu și Săpunaru, după ce obloniseră toate intrările, se gândeau să aducă autocarul să-l parcheze în poartă.

Declarațiile nu scot autocarele din poartă!
Nae Constantin, antrenorul Petrolului. Foto: Imago

„Actele” lui Croitoru

O echipă care nu a jucat nimic pleacă de aici cu trei puncte. Am asistat la moartea fotbalului în mai multe acte.

Cu aceste vorbe îi mitralia Marius Croitoru pe aceiași ploieșteni, a căror hidoșenie defensivă riscă să se așeze pe buzele tuturor celor pe care Petrolul îi învinge. Mai mult, Croitoru și-a arătat limpede îngrijorarea față de rentabilitatea pe termen lung a unei asemenea maniere tactice de a vedea lucrurile: 

„Am mai văzut echipe de-astea care au ținut-o așa un an de zile, apoi a fost mai nasol”. E logic să te intereseze ce se va întâmpla peste un an cu adversarul care tocmai te-a bătut aici și acum?

Estetică sau eficiență?

De acord că FCU joacă frumos, că e o echipă preocupată de atac chiar și atunci când adversara e mai bine cotată. Așa s-a întâmplat recent cu CFR (3-1) și cu FCSB (1-1 la București). Fotbalul oltenilor place, dar nu poate fi obligată toată lumea să aplice aceeași rețetă. 

Ce era să facă Nae Constantin? Să le strige alor săi să lase naibii careul propriu și să plece cu toții la atac, pentru că altfel îi va certa Marius Croitoru la flash-urile de după meci? 

Să-i spună lui Gabi Tamaș să se ducă în față și să paseze cu călcâiul? Să scoată trei fundași și să bage trei atacanți, cu care să încerce să păstreze rezultatul driblând în treimea adversă?

Petiție către adversari

Oltenii au avut la dispoziție cel puțin două casete: cele cu victoriile Petrolului, ambele cu deja clasicizatul 1-0, atât la Mediaș, cu U Cluj, cât și acasă, cu Rapid. Trei ceasuri de recital defensiv, în care zidul galben n-a putut fi străpuns. Și o săptămână la dispoziție pentru a depista breșe în baricada ploieșteană, pentru a căuta cheile autocarului Petrolului, parcat pe linia porții. 

Era de așteptat ca galben-albaștrii să se apere la Târgu Jiu, chiar și la 0-0 și cu atât mai mult după ce-au apucat să dea gol. N-a fost nimic surprinzător în acea abordare defensivă, în schimb surprinde neplăcut cum antrenorii noștri își scuză rezultatele negative acuzând adversarul. Nae Constantin să ia act de asta și de-acum încolo să lanseze o petiție oficială către viitorii adversari prin care să le ceară voie să se apere!


Comentarii (5)
BoiCuCaru
BoiCuCaru  •  23 August 2022, 18:30

Inter a câștigat UCL cu o astfel de tactica defensiva. Poate de la anul când or apărea investitori vor juca altceva.

Analiza
Analiza  •  23 August 2022, 17:30

Băi care este problema? Fiecare echipa joaca cum vrea pentru a câștiga ! Ce spun antrenori după meci este frustrarea lor ca nu au putut învinge tactica Petrolului!

zetanu
zetanu  •  23 August 2022, 15:49

Mister Buzarin, problema nu e ca se apara 10 - 15 minute sau un final de joc, problema e ca se apara 60-70 de minute. Sa compari faptul ca Rapidul s-a aparat 5-6 minute in fata unor bubuieli disperate, ca astea au fost fazele celor de la UTA, bubuieli disperate, nu e sinonim cu sa jucam 6-3-1 sau 6-4-0 si sa ne aparam non-stop cum face Petrolul. Referitor la Rapid - UTA, pana la ocazia mare a celor de la UTA, venita tot din bubuiala disperata, nu din faza de joc, Rapidul ratase doua ocazii mari de 2-0 prin Papeau. Vad ca pe alea nu le pomeneste nimeni. Daca intrau, nu mai discutam acum de aparare pe final de joc. In fine, asta nu e problema. Nu e nicio problema sa te aperi non stop, daca asta e jocul tau si atat poti. Problema e ca nu castigi nimic jucand asa. Castigi un meci, doua, cinci, dar cand vine caderea, vine rau de tot. D-aia trebuie sa mai ai si calitate in atac, sa pui si probleme in atac, sa nu ai doar jumatati de ocazie. Momentan, Petrolul se apara ultra-aglomerat si au noroc ca adversarii nu inscriu. Pentru ca adversarii au ocazii mari cu ei. Deci, nici macar nu se apara suficient de bine incat sa nu lase adversarul sa aiba ocazii mari. Momentan, Petrolul joaca pe datorie, si nu e nicio problema in asta, doar ca trebuie sa-ti asumi ca la jucatul pe datorie, inseamna, la un moment dat, ca trebuie sa platesti datoria.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează