OPINII  »  EDITORIAL

Cine e de vină?

Articol de - Publicat luni, 05 aprilie 2021 09:07 / Actualizat luni, 05 aprilie 2021 09:12

De când li s-a luat stadionul, microbiștilor le-a rămas totuși pasiunea de a ridica degetul spre vinovați. Avem un fotbal, dar e mort, cum procedăm?

„Administrația Burleanu” nu s-a născut ieri și nu mai are scuza moștenirii (catastrofale, e drept). Are deja cei șapte ani de Casa Fotbalului. În șapte ani ar trebui să se vadă totuși ceva, altceva decât praful de pe tobă. Au fost aleși, apoi au fost realeși, n-a fost chiar un fleac, dar fotbalul românesc s-a ciuruit. Și, de atâta pandemie, nici măcar vocea peluzei nu se mai aude, nici măcar un Buie Murleanu cinstit, nimic. E o tăcere deplină și vinovată, doar limba de lemn a „Administrației Burleanu” susură nestingherită mai departe. Timpul va trece, până la toamnă se și uită că a existat cândva echipa națională.

Bun-venit în lumea a cincea

Poate că ne vom alege totuși cu ceva: poate se face încă o comisie. Federația ar fi trebuit să dea o direcție, dar n-a fost în stare să dea decât comisii și rateuri. Naționala nu e decât suma celorlalte eșecuri. În curând, locul 4 într-o grupă va fi deja peste puterile noastre și o să ne luptăm din greu să nu terminăm pe ultimul. Bun-venit, deci, în viitor, bun-venit în lumea a cincea.

Cine e de vină?
Răzvan Burleanu, Gică Hagi (foto: Cristi Preda/GSP)

O duzină la dispoziție

Selecționerul joacă ofensiv din gură. În teren se vede că Mirel Rădoi este totuși un începător. Un începător ambițios, dar tot un începător. Mai mult de jumătate de duzină de antrenori români (liberi în acest moment) ar fi strâns mai mult de trei puncte în acest debut de noi calificări ratate: Olăroiu, Răzvan Lucescu, Hagi, Dan Petrescu, Șumudică, ba chiar și Tata Puiu Iordănescu (antrenorul secolului trecut) sau Pițurcă.

Stilul Rădoi și jucătorii generoși

Există un stil Rădoi, dar din păcate el include și schimbări haotice și neinspirate, și formule de start greșite, și reacții întârziate. În urma acestui selecționer rămân un morman de pielițe de unghii roase, o impresie artistică demnă de o perdea de fum și o zestre de puncte comparabilă cu a Republicii Moldova. Desigur că Rădoi lucrează cu materialul clientului și clientul nu are material. Dar chiar și așa e prea puțin. În orice loc din lume, chiar și la Erevan, Rădoi era până acum demis.

Fotbalul nihilist, cioranian. Umor involuntar

Și să nu-i uităm: jucătorii. Jucătorii români perfecționează fotbalul nihilist, care ne-a dus cioranian pe culmile disperării: nimic jos, nimic sus, nimic la mijloc, nimic pe margini. Măcar sunt generoși: au făcut niște armeni fericiți. Și, la cum stau lucrurile, în curând se vor bucura că i-au cunoscut și islandezii (din nou), macedonenii din Nord și, desigur, dârjii jucători din Liechtenstein. Să nu bagatelizăm această calitate: sunt cumsecade ai noștri, nu bat pe nimeni decât din greșeală.


Comentarii (4)
1584564044914030
Adrian Petruta  •  05 Aprilie 2021, 14:00

nu sunt deloc sigur ca alt antrenor ar fi strans mai multe puncte! Nu-l scuz pe Radoi; are si el vina lui, dar nu doresc sa comentez De mai mult timp mi-a atras atentia un lucru elemenar pt un fotbalist ,mai ales la acest nivel. Jucatorii nostrii ,cei de la nationala cat si ceilalti,nu stapanesc doua elemente fundamentale ale jocului;stopul preluare in dinamica joclui si acutaretea pasei(intensitate si precizie) la care se aduga pozitionarea haotica in teren Daca compari aceste elemente cu ce se intampla la cluburile serioase din Europa ajungi la "Noaptea mintii"este ca si cum ai pune un violonist sa cante Paganini dar el se impiedica la o solfegiere. Nene, este la fel ca absolventii de facultate dar ei nu au liceul la baza.In veci nu vor face performanta; poate castiga doua ,trei meciuri cu adversari pe "masura" lor dar nu vom ajunge in clubul unde se joaca cu adevarat fotbal.poate sa vina si Guardiola antrenor!!!

314turca
314turca  •  05 Aprilie 2021, 10:43

Faine rânduri, domnule Crăciun. Totuși, cine e de vină? Rădoi, Burleanu, jucătorii selecționați sau noi că acceptăm domnia imposturii?

vlad_tepes
vlad_tepes  •  05 Aprilie 2021, 10:36

Nea Craciun, ai preluat paragrafe din articolele colegilor din saptamana trecuta, de la Cioran la limbajul de lemn al tragicului personaj inscaunat in fruntea federatiei, subiectul a fost amplu dezbatut. Singura noutate ar fi demascarea falsului apetit ofensiv al nationalei Romaniei, alti gazetari au inghitit minciuna jocului de atac pe care il vedem doar la conferintele de presa.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează