OPINII  »  

Întoarcerea fiului sclipitor și fata „noastră”

Editorial Andrei Crăciun
Editorial Andrei Crăciun

Articol de - Publicat luni, 13 septembrie 2021 10:28 / Actualizat luni, 13 septembrie 2021 10:28

Cristiano s-a întors pe “Teatrul Viselor” cu o ”dublă”. A fost unul dintre momentele-pildă ale weekend-ului. Celălalt s-a petrecut în America și are în centru o tânără de optsprezece ani cu un tată din România.

Unu: Cristiano Ronaldo e miliardar în euro, dar valoarea sa, din fericire, nu se calculează în parale.

Mereu tânăr

Doi: Cristiano Ronaldo a trecut bine de vârsta la care se retrag, de obicei, fotbaliștii. Cu toate acestea, e mai tânăr decât mai tinerii săi colegi. Iar când va ieși de pe gazon, va ieși doar în termenii săi. Există și asemenea materiale umane, în fața cărora rugina anilor rămâne, slavă zeilor, neputincioasă. Cristiano Ronaldo e condamnat, singur s-a condamnat, să rămână efeb.

Trei: Vestea bună e că lui Cristiano Ronaldo nu i-a trecut foamea. Are, ca atâția artiști geniali, mania propriului ego, e obsedat de opera sa. Vrea goluri, vrea trofee, vrea stadioane întregi pentru el, vrea Baloane de Aur și vrea să fie recunoscut drept cel mai bun fotbalist din toate timpurile – nu va fi.

Patru: Cristiano Ronaldo, iată, nu s-a întors pe Old Trafford nici din capriciu, nici din întâmplare. Chiar e într-o căutare sinceră a ceva total, care nici măcar nu are importanță că nu există. Cristiano Ronaldo își întoarce singur roata, să-și mai vadă o dată soarta, s-a întors, în cel mai omenesc dintre gesturi, acolo unde a fost fericit, ceea ce de obicei e o greșeală. Din nou: Cristiano Ronaldo e exceptat, însă, de la ce se întâmplă de obicei.

Întoarcerea fiului sclipitor și fata „noastră”
Cristiano Ronaldo. Foto: Imago

Ce urmează

Cinci: Cristiano Ronaldo va avea meciuri grele în Anglia. Newcastle a fost o echipă arțăgoasă, dar ușor de demontat, iar răul abia urmează: nopțile lungi și reci și ploile, și vântul, și nostalgia Sudului. Cu atât mai bine! Poate ați remarcat: Cristiano Ronaldo joacă fotbal nu doar din ambiție, ci și din răzbunare. A plecat în viață de la minus doi, singur și-a făcut etajele unui turn infinit.

Șase: Așa, mândru de propria statuie, încredințat că mereu trebuie să arate și apoi să mai arate o dată ce poate, cât poate, cum poate, Cristiano Ronaldo continuă să marcheze în fiecare săptămână, de mai multe ori pe săptămână dacă joacă și la echipa națională. Reușește să înscrie cu lejeritate și cu grație, nu își îngăduie să fie obosit, să nu mai poată, să își găsească scuze. Meciurile există, iar dacă ele există, el trebuie să înscrie! Atât de simplu e. Pentru el.

Șapte: Cristiano Ronaldo își merită tricoul cu numărul 7. E un număr legendar, tricoul lui Best, dar pentru generația Z e numai al său. Aș vrea, de aceea, să salut gestul de infinită delicatețe al celui mai subestimat atacant din secolul XXI: Edinson Cavani. Care nu e doar un fotbalist cu un stil superb, mai are și un caracter rar. Cavani i-a oferit tricoul lui Cristiano, fără să i-o ceară nimeni. Cavani e unul dintre acei poeți ai jocului care știu când să facă un pas înapoi, fără să își piardă din frumusețe.

Viața domnului Răducanu în România

Între timp, în tenis, la US Open, s-a jucat o finală între două adolescente, Emma și Leylah. Emma are un tată din România, o mamă chinezoaică, s-a născut în Canada, trăiește și reprezintă Marea Britanie și mai are o bunică într-unul dintre cartierele-dormitor ale Bucureștiului. Leylah, și ea copil al globalizării, are origini filipinezo-ecuadoriene și reprezintă Canada. Bun venit în secolul XXI!

A câștigat domnișoara Răducanu, care a urcat tocmai din calificări, fără set pierdut. A fost mai bună. Tenisul ei a fost bucurie pură și zâmbet sincer.

Iar acum întrebarea: cum ar fi fost viața domnului Răducanu în România? Nu Emma e reprezentativă pentru "ai noștri", ci aceia care n-au plecat și stau încă la bloc așteptând apa caldă și mileniul III.

Apropo, finala s-a jucat pe 11 septembrie, după douăzeci de ani. Niciuna dintre aceste fete care anunță viitorul nu era născută în 2001.


Comentarii (7)
traian_v
traian_v  •  13 Septembrie 2021, 23:36

Ma straduiesc din rasputeri sa inteleg care e ideea articolului. Nu stiu daca sunt singurul, dar vad o insiruire de fraze fara nici o legatura.

comentario23
comentario23  •  13 Septembrie 2021, 18:31

Chapeau, domnule Craciun. Multe teme ample de discutie, cuvinte simple si insiruite cu maiestrie.

melcul_furios
melcul_furios  •  13 Septembrie 2021, 17:22
Postat de Florea Cristi pe 13 Septembrie 2021, 11:04

bun articolul dumneavoastra,cu privire la emma toti romanii de varsta a doua si a treia au microbul tenisului datorita anilor 70 in care a jucat cel mai talentat sportiv al tuturor timpurilor din romania sigur stiti despre cine este vorba,daca ar fi avut jumatate din determinarea lui patzaikin n-ar mai fi lumea de astazi la picioarele unui federer,nadal sau djokovici.in consecinta emma ii datoreaza unui roman,tatalui sau toate succesele din tenis.cu privire la c. ronaldo el n-ar fi plecat de la juventus daca messi ramanea la barca.

1. Acum 30 de ani toti sportivii pareau mai mari pentru ca erau mai putine competitii si mai putin populare sporturile insa nu inseamna ca acei sportivi erau mai buni decat cei de azi. Pur si simplu sunt lumi diferite. 2. Doar ca tata ei este roman nu inseamna ca ea are o legatura cu Romania, pur si simplu. Nascuta in Canada si crescuta in Anglia ea nu este romanca exact asa cum nu este chinezoica. 3. Ronaldo nu se integra bine in stilul lui Juventus, prefera Spania sau Anglia, cu meciuri mai deschise pe cand in Italia esenta e in aparare.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează